Stöd i ditt föräldraskap

Få saker är viktigare än relationen med våra barn. Som förälder är du viktig, men ibland kan det vara svårt att orka vara den förälder man vill vara och i vissa vardagssituationer sätts relationerna på prov. Då kan man behöva stöd i sitt föräldraskap.

Skicka in intresseanmälan till ABC-kurs (3-12 år) (Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

Föräldrasupporten erbjuder kostnadsfri rådgivning och vägledning för dig som är förälder eller annan nära anhörig till barn eller ungdom 0–18 år.

Få saker är viktigare än relationen med våra barn och att vägleda barn kan vara underbart, men också ett tufft och svårt uppdrag. Som förälder är du mycket viktig, men ibland kan det vara svårt att orka att vara den förälder man vill vara. Det är något alla barnfamiljer någon gång kan uppleva.

Det kan bli mycket skrik och bråk i vardagssituationer som sätter relationerna på prov. Ditt barn kanske inte kan sova eller inte trivs i skolan eller förskolan. Eller så behöver du hjälp med att stärka ditt barn. Då kan man behöva stöd i sitt föräldraskap för att få till en förändring.

Vilka är vi?

Föräldrasupporten är ett kostnadsfritt rådgivningsalternativ. Här arbetar två erfarna socionomer. Vi har tystnadsplikt och vi för inga journaler. Om du behöver tolk så ordnar vi det.

Hos oss på Föräldrasupporten får du rådgivning och vägledning kring utmaningar i vardagen och verktyg att bemöta ditt barn i olika situationer. Vi träffar föräldrar eller annan nära anhörig till barn och unga i åldern 0 – 18 år och erbjuder föräldrastöd enskilt och i grupp.

Vårt mål är att du som förälder snabbt ska kunna få råd och stöd när du känner att du behöver det. Stödet är individuellt anpassat och bygger på de behov och önskemål som du och din familj har. Vi jobbar tillsammans för att hitta gemensamma lösningar som stärker relationer och gynnar barnets utveckling.
Vi samarbetar vid behov med andra verksamheter, t.ex. förskola, skola, familjecentraler samt region Västerbotten.

Känner du dig osäker på vem du ska vända dig till eller har funderingar kring att vara förälder, tveka inte att höra av dig till oss på Föräldrasupporten. Du är inte ensam!

Kontakta oss

Kontakta oss på telefon 0910 – 71 20 50.
Vi finns i lokaler på Kanalgatan 77 i centrala Skellefteå.

Följ oss gärna på Instagram (foraldrasupporten_skelleftea) och Facebook (Föräldrasupporten Skellefteå kommun)

Få råd och tips i digital föreläsning

I föreläsningen ger vi tips, råd och konkreta verktyg hur du som förälder kan skapa en så bra och trevlig vardag som möjligt. För handen på hjärtat – ibland kan det vara svårt att orka vara den förälder man vill vara. Då kan lite coachning utifrån hjälpa.

Länk till Föräldrasupportens digitala föreläsning på Youtube (från 27 april 2021) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föräldrarådgivarna på Familjecentralerna vänder sig till föräldrar med barn i åldern 0 - 6 år.

Skellefteå kommun har föräldrarådgivare kopplade till var och en av kommunens familjecentraler på Anderstorp i Skellefteå, i Byske och i Ursviken. Verksamheten är gratis och vänder sig till blivande föräldrar och till föräldrar med barn i åldern 0 - 6 år.

Hur kan föräldrarådgivaren stötta dig?

Inget är för litet eller för stort att ta upp, alla kan ibland behöva stöd och inspiration i sitt föräldraskap. Som förälder har man många frågor och funderingar kring sitt barn, det kan bland annat handla om barnets utveckling eller om barnuppfostran. Samtalet kan även handla om den livssituation du befinner dig i just nu, exempelvis; föräldrarollen, relationen eller praktiska frågor. Kort sagt – allt som påverkar just dig. Vi tänker att om du som förälder mår bra så mår ditt barn bra.

Hur går det till?

Många föräldrar får kontakt med föräldrarådgivaren via sin barnmorska eller BVC-sköterska men du kan givetvis alltid kontakta oss direkt. Föräldrarådgivarens uppdrag ingår i kommunens öppna verksamhet, vilket betyder att det inte behövs någon utredning eller remiss för att få tillgång till stöd. Vi för inga journaler och har sekretess. Samtalen kan ske på någon av familjecentralerna, i centrala Skellefteå, i ditt hem eller via telefon. Du ska snabbt kunna få råd och stöd när du känner att du behöver det.

Vilka är vi?

Vi som arbetar som föräldrarådgivare är utbildade socionomer med lång yrkeserfarenhet inom föräldrastöd. Vi är också föräldrar, med nu utflugna barn. Vi har själva stött på föräldraskapets utmaningar och har förståelse om hur en familjevardag kan se ut och upplevas under ett barns uppväxt.

Kontakta oss

Vi finns närvarande i familjecentralens verksamhet på vissa av öppna förskolans tider. Du kan även nå oss dagtid, måndag till fredag via telefon, sms eller e-post.

Anna-Karin 073-093 73 47 anna-karin.back@skelleftea.se

Susanne 070-384 41 21 susanne.persson@skelleftea.se

Kundtjänst 0910-73 50 00, knappval 1 socialt stöd och omsorg

ABC är en serie gruppträffar för föräldrar, som handlar om hur man kan stärka relationerna i familjen och förebygga stress och konflikter i vardagssituationer. Vi har ABC-träffar för föräldrar med barn 3-12 år samt för föräldrar med tonåringar.

Vi tar upp frågor som balansen mellan att sätta våra barn i centrum samtidigt som vi skapar harmoni kring matbordet. Hur undviker vi stressiga situationer? Hur kan vi förebygga konflikter? Hur får vi mer tid till härligt umgänge med våra barn? Ingen förälder är ensam om dessa funderingar. För att få delta i dessa gruppträffar krävs en anmälan enligt nedanstående formulär.

Läs mer om ABC här Länk till annan webbplats.

Intresseanmälan ABC

När du skickat in din intresseanmälan Länk till annan webbplats. kommer du att få en bekräftelse via sms eller e-post på att anmälan är mottagen. Vi återkommer sedan till dig när du fått plats i en kommande ABC-grupp.

Syftet med ABC tonår är att stärka relationen mellan förälder och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra.

Föräldrar är välkomna att anmäla sig till vårens omgång av ABC tonår. (Höstens omgång pågår oktober-november 2021.)

ABC tonår ingår som del av en studie om föräldragrupper och online-stöd som leds av Karolinska Institutet. Du som anmäler dig kommer därför att antingen delta i en föräldragrupp ABC tonår eller gå en kurs online som kallas Föräldrawebben.

De som hamnar i gruppen ABC-tonår kommer att träffas i centrala Skellefteå kvällstid vid fyra tillfällen.

De som hamnar i gruppen Föräldrawebben har under kursens gång kontakt via chat med kommunens föräldrarådgivare.

Läs mer och anmäl dig här

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se