När avslutas uppdraget?

Du kan på begäran bli befriad från ditt uppdrag. Det är överförmyndarnämnden som beslutar om byte av god man. Om huvudmannen fortfarande behöver stöd måste du stå kvar som god man till dess att en ny person utsetts.

Om huvudmannen har beslutsförmåga kan denne när som helst begära att ett godmanskap ska upphöra.

Uppdraget upphör

Ditt uppdrag kan avslutas om tingsrätten beslutar att det ska upphöra, om du blir utbytt eller om huvudmannen avlider. Om huvudmannen avlider ska du meddela dödsboet och överförmyndarenheten snarast möjligt.

När ditt uppdrag upphör ska du

  • lämna över alla tillgångar som du har förvaltat till huvudmannen/ny god man/dödsboet
  • lämna in en sluträkning för det löpande året till oss på överförmyndarenheten. I den ska du redovisa alla ekonomiska åtgärder fram till och med dagen när ditt uppdrag upphörde. Lämna in sluträkningen inom en månad från upphörandet.
    När vi har granskat sluträkningen skickar vi tillgångsförteckningen, årsräkningarna och sluträkningen till huvudmannen/ny god man/dödsboet, som på så sätt får ta del av dina och överförmyndarnämndens åtgärder.
  • visa upp handlingarna i ärendet för huvudmannen/ny god man/dödsboet om han/det vill träffa dig för att gå igenom dem. Om det skulle behövas bestämmer vi tid och plats för en sådan genomgång.
  • lämna över räkenskaperna och övriga handlingar till huvudmannen/ny god man/dödsboet när du är fri från ansvar, det vill säga tre år från den dag huvudmannen/ny god man/dödsboet kvitterade tillgångsförteckningen, årsräkningarna och sluträkningen.

Huvudmannen/dödsboet kan begära ersättning

  • om du som god man med uppsåt eller av vårdslöshet har orsakat huvudmannen ekonomisk skada kan denne eller hans dödsbo begära kompensation av dig.
  • Huvudmannen/ny god man/dödsboet kan också stämma dig och begära ersättning via tingsrätten. Ansökan om stämning måste ske inom tre år från den dag huvudmannen/ny god man/dödsboet kvitterade handlingarna från oss. Efter tre år inträder normalt preskription.

Informationen för god man gäller även förvaltare.

God man som lämnar sitt uppdrag ska:

  1. lämna över alla tillgångar som du har förvaltat till ny god man.
  2. lämna in en sluträkning för det löpande året till överförmyndarenheten. I den ska du redovisa alla ekonomiska åtgärder fram till dagen när ditt uppdrag upphörde. Lämna in sluträkningen inom en månad. När sluträkningen är granskad skickar överförmyndarnämnden tillgångsförteckningen, årsräkningarna och sluträkningen till den nye gode mannen, som på så sätt får ta del av dina och överförmyndarnämndens åtgärder.
  3. visa upp handlingarna i ärendet för den nye gode mannen när denne vill träffa dig för att gå igenom dem. Om det skulle behövas bestämmer överförmyndarnämnden tid och plats för en sådan genomgång.
  4. lämna över räkenskaperna och övriga handlingar till den nye gode mannen när du är fri från ansvar, det vill säga tre år från den dag den nye gode mannen kvitterade tillgångsförteckningen, årsräkningarna och sluträkningen.

Ny god man ska:

  • gå igenom tidigare god mans redovisningar och underlag. Om din företrädare har orsakat din huvudman ekonomisk skada ska du begära kompensation. Efter tre år inträder normalt preskription. Om en god man inte ersätter uppkommen skada måste du ansöka om stämning inom tre år från den dag du kvitterade handlingarna från överförmyndarnämnden för att fordran inte ska preskriberas. Innan ansökan måste du överväga om det är försvarligt att agera rättsligt. Om du av vårdslöshet inte begär ersättning av tidigare god man för uppenbara fel kan du själv bli ansvarig.
  • intervjua tidigare god man om uppdraget. Notera kontaktuppgifter som namn, adress och telefon till viktiga personer som anhörig, läkare och kontaktperson.
  • lämna registerutdrag till dem som berörs, t.ex. Försäkringskassan, Skatteverket och sjukvården. Fråga tidigare god man vilka som bör informeras.
  • om särskild postadress för huvudmannen är beställd bör Skatteverket meddelas för att ta bort den tidigare gode mannens adress.

Ditt uppdrag upphör när huvudmannen avlider. Underrätta anhöriga och oss snarast möjligt.

  • Stoppa själv eventuella internetbetalningar som förfaller efter dödsdagen.
  • Meddela banken att de ska avbryta autogiron. Dödsboets räkningar får i princip bara betalas först en månad efter bouppteckningen. Då måste man också veta att tillgångarna kan täcka alla skulder.

Ditt ansvar mot överförmyndarnämnden

Lämna in en slutredovisning för tiden till och med dödsdagen. Ditt slutarvode ska normalt betalas av dödsboet. Om tillgångarna inte räcker till hela arvodet måste du lämna in en kopia av bouppteckning eller dödsboanmälan till oss för ett nytt arvodesbeslut.

Du ska ge dödsboet möjlighet att granska dina räkenskaper. När tiden för att väcka talan mot dig har gått ut ska du lämna över alla handlingar till dödsboet. Den tidpunkten infaller tre år från det att överförmyndaren lämnade över handlingar som förvarats där till dödsboet.

Om du vet att det finns arvingar på okänd ort, ska du anmäla till oss att det bör utses en särskild god man för dessa.

Ditt ansvar mot dödsboet

Du är skyldig att vårda den avlidnes egendom till dess att dödsboet tar över. Om det inte finns någon som kan företräda dödsboet eller om arvingarna inte vill ta på sig ansvaret, kan du lämna över ärendet till socialtjänsten.

Om inga arvsberättigade personer finns är allmänna arvsfonden dödsbodelägare. Om ingen anhörig kan ta hand om dödsboet bör du anmäla dödsfallet till Kammarkollegiet. Du ska fortsätta att vårda egendomen till dess att fondens företrädare tar över ansvaret. Begravningsbyråer kan ofta hjälpa till med anmälan till Kammarkollegiet.

Om du som tidigare god man tar på dig att förvalta dödsboet bör du först begära en skriftlig fullmakt från samtliga dödsbodelägare för att undvika risken att någon blir missnöjd. I en sådan fullmakt bör det framgå tydligt vilka uppgifter du tar på dig.

Om du själv är dödsbodelägare och medlen inte räcker till kostnaden för begravningen bör du kontakta socialkontoret, där kan du söka bidrag. För att undvika personligt ansvar bör du aldrig beställa en begravning innan du vet att dödsboet kan klara kostnaden.

Räkningar i dödsboets namn kan normalt betalas med dödsboets medel genom att man visar upp fakturan på banken och ber att banken belastar dödsboets konto.
Om tillgångar saknas eller bara räcker till begravningskostnaden kan dödsboanmälan göras via socialkontoret. Dödsboanmälan kan inte göras om dödsboet äger fast egendom eller tomträtt, oavsett fastighetens värde.

God man blir förvaltare

Om du har varit god man för en person och tar på dig ett uppdrag som förvaltare, eller om du varit förvaltare och byter till god man, för samma person finns det några saker du behöver tänka på.

  • Ditt uppdrag som god man pågår till den dag tingsrätten beslutar om anordnande av förvaltarskap. Uppdraget som god man upphör då utan separat beslut.
  • Som ny förvaltare ska du lämna in en ny förteckning inom två månader från tingsrättens beslut att utse dig till förvaltare.
  • Som avgående god man ska du lämna in en sluträkning för det löpande året. Den ska du lämna in till överförmyndarnämnden inom en månad.
  • Efter att ha granskat sluträkningen skickar vi kopior av förteckningen, årsräkningar och sluträkning till en tillfälligt förordnad god man. Den personen ska för huvudmannens räkning ta del av dina och överförmyndarnämndens åtgärder.
  • Den tillfällige gode mannen har också rätt att se samtliga handlingar och räkenskaper från din tid som god man. Om det behövs bestämmer överförmyndarnämnden tid och plats för sådan genomgång. Handlingarna ska du behålla tills vidare.
  • Den tillfällige gode mannen kan begära kompensation av dig om du med uppsåt eller vårdslöshet har orsakat skada under ditt uppdrag. Han/hon kan också väcka talan om krav på ersättning hos tingsrätten. Ansökan om stämning ska ske inom tre år från den dag den tillfällige gode mannen tog emot handlingarna från oss. Efter tre år inträder preskription om det inte är fråga om brott.
Senast uppdaterad: