Tips utifrån situationer som kan uppstå

Din huvudman kanske behöver flytta får ett arv eller behöver avveckla lösöre eller fastighet. Här finns lite tips för dig som god man eller förvaltare i dessa situationer

Jäv uppkommer bl.a. om en god man eller dennes make eller sambo skulle bli aktuell som personlig assistent åt huvudmannen. Då måste man välja att avstå från något av uppdragen.

Om det ska genomföras en rättshandling eller avtal där du har intresse som strider mot huvudmannens intressen får du inte företräda din huvudman. Kontakta överförmyndarenheten i så fall.

I vissa situationer kan överförmyndaren utse en tillfällig god man att bevaka huvudmannens intressen under en kortvarig period.

Vid flytt och försäljning av bostad och lösöre

Om huvudmannens bostadsrätt eller fastighet ska säljas i samband med flytten ska du ansöka hos överförmyndarnämnden om samtycke till försäljningen. Se information under Försäljning av fast egendom eller bostadsrätt.

Meddela alltid ny adress till överförmyndarnämnden och informera anhöriga och närstående om flytten. Du ska också göra flyttningsanmälan så att huvudmannen blir skriven på sin nya adress.

Innan flytten bör du förvissa dig om att huvudmannen inte kommer att kunna flytta tillbaka till sin bostad. Du ansvarar för att avveckla bostaden.

I årsräkningen ska du redovisa de utgifter och inkomster som förekommer i samband med flyttning.

Om huvudmannen inte själv kan besluta ska du säga upp hyreskontrakt liksom abonnemang på bl.a. el, vatten, telefon och tv. Annars krävs huvudmannens samtycke. Om huvudmannen inte samtycker bör du kontakta oss för samråd om godmanskapet bör upphöra eller övergå till förvaltarskap.

Före flytten bör du upprätta en sammanställning över lösöre av större värde. Dokumentera gärna bohaget med digitalfoto.

Se också checklistan i den utfällbara boxen under denna.

Egendom som inte är till nytta för huvudmannen ska normalt säljas. Föremål som har särskilt värde för huvudmannen eller hans eller hennes familj kan dock behållas om inte en försäljning är nödvändig för att förbättra huvudmannens ekonomiska situation.

Värdeföremål, smycken och personliga handlingar bör förvaras säkert. Du kan till exempel komma överens med blivande arvtagare eller legatarier om att få förvara lösöret kostnadsfritt hos dem. Gör i så fall ett förvaringsavtal där det framgår att huvudmannen är ägare av egendomen och att han eller hon när som helst kan begära tillbaka lösöret. Slutlig fördelningen sker annars vid arvskiftet. Du kan hämta en speciell blankett för en sådan förteckning hos oss, se länk nedan.

Om huvudmannen har upprättat testamente bör du läsa det. Specifika föremål som ska ärvas enligt testamente bör inte säljas. Tänk också på att en tidigare avliden makes efterarvingar kan ha intressen i boet om auktion ska hållas. Vissa juristbyråer erbjuder förvaring av testamenten mot en avgift.

Du ska se till att städning och rengöring sker av lägenhet och förråd. Det innebär inte att du själv måste utföra sysslorna. Tänk på att du inte får företräda din huvudman när det gäller avtal om flyttstädning eller annan rättshandling mellan din huvudman och dig eller anhöriga. Tid och utlägg som du lägger ner tar du normalt upp i din årliga redogörelse.

Om din huvudman inte är i stånd att själv bestämma över sitt lösöre bör du gå igenom bostaden tillsammans med någon närstående, om det är praktiskt möjligt.

  • Börja med att ta reda på om det finns föremål av ”särskilt värde” som bör sparas. Det kanske finns ett testamente som säger att vissa speciella föremål ska ärvas?
  • Kasta allt som kan ses som skräp.
  • Ta hand om egendom som saknar salu- eller affektionsvärde och skänk det till välgörande ändamål (t.ex. PMU, Röda korset, Stadsmissionen).
  • Möbler eller annat som huvudmannen kan ha nytta och glädje av i nytt boende skickas med dit. Annat kan vara exempelvis prydnadsföremål, fotografier eller minnessaker som gör att huvudmannen känner igen sig.
  • Du kan välja att magasinera bohag tillfälligt om ekonomin tillåter. Det kan vara en lösning om det till exempel dröjer med nytt boende.
  • Egendom av större värde kan du själv sälja, t.ex. personbil, djur m.m. Observera att försäljning bara får ske till marknadspris, speciellt om det är närstående som köper. Spara värderingsintyg.
  • Resterande lösöre bör du sälja, till exempel via auktionsfirma. Se till att närstående informeras om försäljningen eller kallas till auktionen.
  • Om anhöriga motsätter sig försäljning eller auktion och huvudmannen inte behöver pengarna eller om den finns ett testamentsförordnande kan arvsberättigade personer ta på sig att kostnadsfritt förvara lösöret. I så fall ska du göra ett förvaringsavtal.

Om du ska sälja fastighet eller bostadsrättslägenhet för huvudmannens räkning ska du ha överförmyndarnämndens samtycke i de fall han eller hon inte själv kan besluta. Du behöver också samtycke om du som förmyndare säljer sådan egendom för ditt barns räkning.

När du har fått fastigheten/bostadsrätten värderad och det finns en villig köpare ska du lämna in en ansökan, tillsammans med övriga handlingar, till oss på överförmyndarenheten. Ange anledning till försäljningen och notera huvudmannens andel om det finns flera delägare.

Lämna in följande handlingar tillsammans med ansökan

  1. Köpekontrakt eller kontraktsförslag i original eller kopia. I kontraktet bör det framgå att överförmyndarnämndens godkännande är ett villkor för att köpet ska gälla.
  2. Budgivningslista, vid anbudsförfarande. Kopia av annons ska bifogas.
  3. Värdeutlåtande utfärdat av sakkunnig och opartisk person (värderingsintyg för fast egendom ska innehålla aktuellt taxeringsvärde samt en fullständig beskrivning av fastigheten t.ex. areal, byggnader, läge osv.)
  4. Godkännande av huvudmannen om hans eller hennes tillstånd medger. (Barn som fyllt 16 år ska få möjlighet att yttra sig.)
  5. Samtycke från huvudmannens make, sambo eller närmaste släktingar, om det kan ske utan större tidsförlust.

Efter försäljningen
Efter försäljningen ska du lämna in ett kontobesked till oss som tydligt visar insättning av köpeskilling på säljarens konto.

När du som god man eller förvaltare har uppdraget att förvalta egendom ska pengarna sättas in på ett överförmyndarspärrat konto.

Om ditt uppdrag endast gällde försäljningen ska du sedan kontakta oss och begära att ditt uppdrag upphör.

Vid arvskifte

I följande situationer ska du vara aktiv som förmyndare, god man eller förvaltare när barnet eller huvudmannen blir delägare i ett dödsbo.

Efterarvinge eller testamentstagare som bara ska få viss utpekad egendom, s.k. legatarie, är inte dödsbodelägare.

  • När ditt omyndiga barn är delägare ska du som förmyndare själv företräda barnet, om du inte också själv är delägare i samma dödsbo.
  • Som tillfällig god man ska du bevaka barnets rätt vid bouppteckning och arvskifte när förmyndare och barn är delägare i samma dödsbo.
  • Om du sedan tidigare är förvaltare ska du normalt företräda din huvudman men också som god man, när huvudmannen själv inte klarar av att bevaka sina intressen.
  • Som tillfällig god man ska du bevaka huvudmannens rätt när ordinarie ställföreträdare är delägare i samma dödsbo som sin huvudman eller på annat sätt är jävig.
  • Som tillfällig god man ska du bevaka rätten för dödsbodelägare som är okänd eller vistas på okänd ort.

Det här gäller för dig som ställföreträdare vid boutredning

Efter registrering av bouppteckning ska du bevaka att arvskifte sker eller avtal träffas om sammanlevnad i oskiftat dödsbo.

Överförmyndarnämnden ska godkänna sådant avtal eller skifte innan det blir formellt giltigt. Nämnden kan häva uppgörelser som medför att huvudmannens intressen inte tas tillvara.

Sammanlevnad i oskiftat dödsbo innebär att fördelningen av boets tillgångar (arvskiftet) helt eller delvis skjuts på framtiden. Avtal om sammanlevnad i oskiftat dödsbo ska lämnas in till oss för samtycke.

Du ska, så länge avtalet gäller, lämna in en årsuppgift senast den sista februari efter varje kalenderår.

Om din huvudman är ensam dödsbodelägare ska inte något skifte göras. Du ska då, när bouppteckningen är registrerad, ta den till banken och föra över dödsboets tillgångar till din huvudman, eller begära ett kvitto att sådan insättning är gjord av ordinarie ställföreträdare.

Sammanfattning av dina uppgifter

  • Bevaka att bouppteckning upprättas och lämnas till Skatteverket inom fyra månader från dödsfallet. Om du är god man ska du begära att en kopia av den registrerade bouppteckningen skickas till oss.
  • Närvara vid bouppteckningen (i normala fall).
  • Se till att dödsboets tillgångar förvaltas på ett godtagbart sätt.
  • Begär bodelning enligt sambolagen senast vid bouppteckningen, om din huvudman är efterlevande sambo och själv inte kan. Yrka bara bodelning om det är fördelaktigt för honom eller henne.
  • Ta till vara huvudmannens eller barnets rätt till laglott eller avräkning ifall gåva eller förskott har förekommit före dödsfallet.
  • Godkänn aldrig ett testamente. Du kan dock skriva under att du har tagit del av testamentet. Om inte du eller någon annan väcker klandertalan i tingsrätten blir testamentet giltigt sex månader efter delgivningen.
  • Begär jämkning av testamente som inkräktar på huvudmannens eller barnets rätt till laglott hos testamentstagaren eller genom att väcka talan hos tingsrätten. Båda måste vara gjorda inom sex månader.
  • Klandra ett formellt ogiltigt testamente hos tingsrätten, t.ex. när testamentet inte är underskrivet eller är felaktigt bevittnat. Detta gäller bara om det är fördelaktigt för din huvudman. (Kontakta oss i sådant fall.)
  • Avstå aldrig från arv. Ett undantag finns ifall överförmyndarnämnden ger samtycke till avstående som gäller särkullbarn.
  • Begär samtycke av överförmyndarnämnden inför överlåtelse av fastighet eller bostadsrätt före skifte.
  • Begär samtycke av överförmyndarnämnden vid ett eventuellt delskifte, s.k. partiellt arvskifte.
  • Se till att arvskiftet sker inom sex månader från bouppteckningsdagen. Det ska bl.a. innehålla en sammanställning av de in- och utbetalningar som har skett mellan dödsdagen och skiftesdagen.
  • Lämna in bestyrkt kopia av skriftligt arvskifte och en sammanställning av de in- och utbetalningar som skett på dödsboets samtliga konton till oss för samtycke. Det ska vara underskrivet av samtliga dödsbodelägare och ställföreträdare.
  • Informera oss var sjätte månad, om skifte inte kan ske i tid, varför varken avtal om sammanlevnad i oskiftat bo eller arvskifte har upprättats.
  • Förvalta arvslotten till dess att preskriptionstiden gått ut fem år efter kungörelse eller att arvingen har återfunnits. Detta gäller om du är god man för bortavarande eller okänd arvinge.

Observera att du kan ansöka hos tingsrätten om förlängning av tid för preskription av bortavarandes rätt till arv. Detta ska du göra om den bortavarande t.ex. har förts bort, vistas i fångenskap eller i land som varit krigsskådeplats och därför inte kunnat få kännedom om kungörelsen av arvsrätt. Sådan förlängning kan gälla i fem till högst femton år.

Kontakta överförmyndarenheten
vid din kommun

overformyndarnamnden@skelleftea.se 0910-73 50 00
overformyndare@arvidsjaur.se 0960-155 00

Du som bor i Norsjö, Malå eller Arjeplogs kommun kontaktar Skellefteå kommuns överförmyndarenhet.