Frågor och svar för företag och föreningar

I februari 2022 hölls en invånardialog kring hur vi kan ta tillvara kompetensen hos personer med funktionsnedsättning. Under invånardialogen ställdes många frågor. Här har vi sammanställt frågorna och svaren.

Alla människor är unika och har olika förmågor. Därför inleder vi alltid ett samarbete med att vi träffas för att höra vilka behov du har för din verksamhet. Vi tittar även hur arbetsplatsen ser ut och vad som händer där. Kanske finns fler arbetsuppgifter än vad man först beskrivit. Sedan sker en matchning mot individer som kan vara intresserade och som kan bidra att utföra dessa arbetsuppgifter.

Det finns olika former av anställningsstöd som man få hjälp med via Arbetsförmedlingen för att anställa eller ta emot placeringar. Kommunen samarbetar också med andra myndigheter som exempelvis Försäkringskassan.

Det är viktigt att vi gör det tillsammans kommun, företag och myndigheter.

Gäller det en anställning så kan Arbetsförmedlingen svara bäst på det, det kan ibland också vara aktuellt med ett lönebidrag. Lönebidraget fungerar så att det successivt minskar.

Inom kommunal verksamhet har vi något som kallas serviceassistenter det riktar sig till personer som har gått särskola och som är under 30 år. Innan anställning görs en arbetsprövning på minst tre månader, varefter ungdomen erhåller en lönebidragsanställning via Enheten för arbetsmarknad. I de fall detta fungerar bra kan ungdomen anställas som serviceassistent. Kostnaderna för anställningarna bärs gemensamt av alla förvaltningar utom Kommunhälsan.
Enheten för arbetsmarknad är ansvariga för samordning och uppföljning av anställningarna. Enheten kan gå in och stötta och, vid behov, tillskapa ny lämplig plats.

De som anställs som serviceassistenter erbjuds att gå en serviceassistentutbildning på två terminer (en dag i veckan) som genomförs av LärVux. Utbildningen berör ämnen som vikten av ett hälsosamt liv, insikt om sig själv som människa och medarbetare, medvetenhet om olika serviceyrken samt privatekonomi.

Det finns stöd att få men det viktigaste är att fokusera på själva insatsen, själva ersättningen går att lösa många gånger, ofta handlar det om individuella lösningar. Det finns olika ersättningsformer.

Vi har exempel på där personer efter en tid med bidragsanställning går över till en vanlig anställning på ett företag.

Det är en ersättning som betalas ut till deltagare i daglig verksamhet enligt lagen om Stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Ersättningsnivån beslutas av kommunen och kan variera nationellt.

Alla personer är unika och på daglig verksamhet jobbar vi med att möta de behov och önskemål som personen har. Vi tittar även på vilka personer som har förutsättningar att kunna gå ut i individuella placeringar hos företag eller kanske arbeta i en företagsgrupp eller i någon av de dagliga verksamheterna.

Tanken är att hela tiden få chans att kunna utvecklas och gå vidare i de olika stegen. För en del personer kan det innebära att man får en vanlig anställning.

Vid individuell placering så vill vi att man har en daglig handledning på arbetsplatsen kring hur arbetsuppgifterna ska utföras och vad personen förväntas göra. Vi från kommunen finns hela tiden med i bakgrunden och träffar både företagaren och personen och kollar upp att allting fungerar. Vi finns inte längre bort än ett telefonsamtal. Om det är något som inte fungerar eller behöver justeras går vi in och stöttar. Vi jobbar intensivt med matchning för att få en fungerande placering och använder oss av metoden “supported employment”.

Främsta orsaken är att man många gånger vet för lite, vad förväntningarna är. Därför försöker vi informera och hålla god och nära kontakt med företagen. Det finns en segregering i samhället och därför är det viktigt för oss att arbeta med dessa frågor och möjliggöra att företagen vågar prova.

I dagens samhälle är det oftast väldigt gedigna kravprofiler vid rekrytering, vilket vi förmodligen inte kommer att kunna ha i samma utsträckning i framtiden med tanke på den brist av arbetskraft vi har. Vi måste våga prova att låta människor växa med uppgiften och få chans att prövas på arbetsmarknaden.

Vi har exempel på företag i kommunen där flera personer fått placering och idag utgör ett arbetslag. Berörd chef beskriver att stödet från daglig verksamhet har betytt mycket för att det ska bli en framgång. Det fanns många olika arbetsuppgifter och de såg möjligheterna med ett arbetslag som utför olika typer av arbetsuppgifter och kompletterar varandra. Det gäller att få till det så att det blir en bra arbetsmiljö och fungerar i sammanhanget.

Vi är överraskade över att det inte varit några stora hinder och inte heller några tveksamheter. Företag och föreningar som har tagit emot placeringar har alla öppnat upp och tyckt det varit roligt. Vi har mötts av en generositet och vilja från de som tagit emot placeringar. Det är otroligt värdefullt att det finns så många goda exempel.

Det är idag mer vanligt att företag hör av sig direkt till oss där man sett möjlighet att samarbeta.

Företag kan träna på att se möjligheter med vad som går göra istället för att fokusera på vad som inte går göra. Här har vi en resa att göra, många har varit vana att det varit på ett visst sätt väldigt länge. Nu expanderar Skellefteå och vi måste börja öppna upp för att få tillgång till arbetskraft.

Vi ställer ibland kanske lite för höga krav på människor, många företag öppnar upp för nya sätt att rekrytera. Istället för att se på vilken utbildning personen har gått så går man mer över till att se vad personen kan och bjuder in personer för olika typer av tester. Vi behöver vara tillåtande för en prövotid och även vara öppna för alternativ vad gäller ansökningsförfarande.

De finns många som har körkort eller färdtjänst, vi ser också möjlighet att åka kollektivt. Vi har exempel på företag som stöttat personer att ta ett körkort för bil, truck eller tyngre fordon.

Den lösningen är inte så vanlig men det förekommer i några enstaka fall där man har beslut om assistans.

Sätt inte så höga krav på er själva utan många gånger räcker det att ni har viljan att ta emot en person för placering, det kan många gånger vara viktigare än ett CV. Ett CV kan man få hjälp att skriva men det absolut viktigaste är att viljan finns hos personen.

Funktionsnedsättning kan vara fysisk, psykisk eller intellektuell, variationen är enormt stor. Det är viktigt att se till förmågor där många har väldigt stor möjlighet att utvecklas. Miljön och situationen avgör om en funktionsnedsättning blir ett funktionshinder. Med rätt anpassning kan många fungera på lika villkor. Vi använder oss av Socialstyrelsens begrepp funktionsnedsättning.

Många kan ha väldigt stor förmåga i spetsområden inom exempelvis IT men har nedsatt förmåga i sociala sammanhang som en fikarast. Det är kanske inte blir personens starka sida men man tränar sig, det är därför också viktigt att få vara med i ett sammanhang och förhoppningsvis utvecklas.

Det är viktigt att öppna upp samhället så att alla som kan och vill får bidra till ett bra jobb. Om man inte tar tillvara på de människor som exempelvis kommer från andra länder och olika sammanhang så blir det idag svårt att lösa bemanningen och uppdragen. Det är även en viktig del för att få en bra kultur på arbetsplatsen där arbetslaget växer och tillsammans bidrar till ökad trivsel, nya perspektiv och mångfald. Individen får en chans att växa socialt samt att bidra med att lösa arbetsuppgifter som är meningsfulla. Så det en vinst för alla parter.

Det talas mycket om att inkludera fler i samhället och globala mål i både Utvecklingsstrategin 2030 och hållbarhetsstrategin. Där uttrycks betydelsen av social hållbarhet men inte exakt vad som menas med det, det lämnas fritt för tolkning. Vi har tolkat det som att alla ska rymmas i ett samhälle, att alla ska få en plats och få vara en del av det. Här är bland annat ett arbete viktigt för att få bli en del av samhället. Det finns inget uttryckt att företag måste ta emot men många gör det av egen fri vilja.

Att vara nyfikna och ha mod möta det nya. Målgruppen har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, därför är det viktigt att jobba med integrering. Gör det inte för pengarna utan för att ni vill bidra till att en människa växer, det är belöningen. Att se glädjen.

Var inte heller rädda att ställa krav som kan göra det möjligt för personen att ta nästa kliv och kunna utvecklas.

Om ni är intresserade och vill veta mer eller ta emot en person, ta kontakt med Annika Wennerström, chef på daglig verksamhet.

Senast uppdaterad: