Syntolkning: På bilden syns två personer som ler mot varandra och tillsammans håller en surfplatta i handen.

Tack för den här tiden!

Projektet Du och digitaliseringen är nu avslutat.

Under 1,5 års tid har Skellefteå kommun utbildat personer med funktionsnedsättningar i att lära känna sin smarta telefon, digitala tjänster och internet. Närmare 80 personer har deltagit och blivit både säkrare och mer frekventa användare av internet och alla dess möjligheter.

Så här tycker några deltagare om kursen:

”Jag tycker kursen var jättebra, trots att jag var ganska aktiv innan. En massa småsaker, som underlättar och jag vågar använda inställningarna mer. Mycket bra kursledare!”

”Kursen fick mig att inse hur mycket den kan underlätta i min vardag.”

”Vi har definitivt inga klagomål på kursen. Tvärtom var vi jättenöjda med ditt upplägg och ditt tålamod. Det var nog inte alltid så lätt då de flesta av oss var nybörjare. […]. Men vi hann ändå lära oss mycket och nog blev det en minskning av det digitala utanförskapet.”

Projektet finansierades av vinstpengarna från en europeisk tävling i tillgänglighet där vi kom tredje plats. Läs mer i faktarutan nedan.

I höstas deltog vi i tävlingen igen och kom på första plats. Skellefteå vann! Nu är det upp till Socialnämnden och RÅFF – Rådet för förebyggande av funktionshinder – att bestämma vad pengarna ska användas till den här gången. Håll utkik här på kommunens webbplats.

Den här sidan fungerar fram till den 31 mars 2023. Har du frågor fram till dess kan du mejla till duochdigitaliseringen@skelleftea.se.

2020 kom Skellefteå på tredje plats i Access City Award, ett pris som instiftats av EU för att öka medvetenheten om funktionsnedsättning och främja initiativ för ökad tillgänglighet i städer. Socialnämnden har i samarbete med rådet för förebyggande av funktionshinder, RÅFF, beslutat hur prissumman på 80 000 euro skulle fördelas.

Prissumman på 80 000 euro eller 846 800 kronor ska användas till att stötta, stimulera och utbilda i digitala tjänster för att öka självständigheten hos kommuninvånare med funktionsnedsättning.

Den större delen av pengarna går till utbildningssatsningen ”Du och digitaliseringen” som du kan läsa här ovan. Satsningen pågår i 2 år och påbörjades den 15 mars 2021.

Resterande pengar, mer än 200 000 kronor, hade funktionsrättsföreningar i Skellefteå möjlighet att från RÅFF ansöka om medel för digitala verktyg. Alla föreningar som i en första omgång ansökte om medel fick de beviljade.

– Det känns väldigt positivt att alla föreningar som sökt medel beviljats dem. Det här ger oss möjligheten att ta ett stort kliv framåt när det gäller att öka den digitala tillgängligheten för olika grupper människor med funktionsnedsättning, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden och RÅFF.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: