Hållbarhetsveckan vecka 38

Hållbarhet är en hörnsten i Skellefteå kommuns verksamhet. Allt vi gör ska ha bäring mot social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet. Glädjande nog har vi kommit en bra bit på väg.

Hållbarhetsveckan är ett årligen återkommande arrangemang som hålls vecka 38. Under hållbarhetsveckan uppmärksammar vi en del av det arbete som bidrar till att göra Skellefteå till en ännu mer livskraftig och hållbar plats.

Skellefteås program 2024

Här kan du se Skellefteå kommuns evenemang för Hållbarhetsveckan 2024. Se fullständigt program för hela Hållbarhetsveckan på Visit Skellefteå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

17 september - Nattens mystiska flygare

Skellefteå kommun välkomnar dig till föreläsningen "Nattens mystiska flygare" tisdag den 17 september under Hållbarhetsveckan! På den här föreläsningen kommer du att lära dig mer om fladdermöss och deras leverne, arter, skydd och om hur vi människor kan påverka dem. Vi pratar även om var de förekommer i Sverige, Västerbotten och Skellefteå.

Datum: 17 september
Tid: 18:30 – 20:00
Plats: Hörsalen, Nordanåteatern

17 september - Källsortering

Skellefteå kommun välkomnar dig till en visning av källsortering och fyrfackskärlen vid Kulturtrappan tisdag den 17 september.

Hur funkar det egentligen med källsorteringen hemma? Är det viktigt att diska ur förpackningarna innan de slängs? Ta även en titt på fyrfackskärlen som under 2025 rullas ut till alla som bor i villa eller tvåfamiljshus.

Datum: 17 september
Tid: 12:00 - 13:00
Plats: Kulturtrappan, Sara kulturhus

20 september - Gratisloppis

Fredag den 20 september anordnar Skellefteå kommun en gratisloppis under Hållbarhetsveckan för att uppmuntra till återbruk. Varmt välkomna!

På loppisen kommer du att kunna fynda bland återbrukade saker från kommunens återvinningscentraler – föremål som fortfarande har stort värde men som annars skulle ha kastats. Syftet är att inspirera till återbruk och visa hur viktigt det är att ta hand om det vi redan har.

Datum: 20 september
Tid: 10:00 – 18:00
Plats: Norrbölegatan 60 B, gamla bussgaraget.

Tidigare program från Hållbarhetsveckan i Skellefteå

Här kan du se Skellefteå kommuns evenemang från Hållbarhetsveckan 2023.

Lördag 16 september

Hållbarhetsdag på Urkraft Kulturparken 11.00-16.00

Välkommen till Kulturparken på Tuvan för en dag med fokus på hållbarhet!

Urkraft – tillsammans med andra aktörer – bjuder in till en inspirerande dag med föreläsningar och aktiviteter med fokus på att skapa ett hållbart samhälle. Hållbarhetsdagen är gratis och öppen för alla och inleder Skellefteå kommuns Hållbarhetsvecka.

Inspireras av lokala aktörer som på olika sätt jobbar med hållbarhet ur socialt, miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. I vår vackra kulturpark erbjuder vi ett myller av spännande exempel på hur vi alla kan bidra till en hållbar utveckling. Kom och låt dig överraskas!

Program utomhus
– Entreprenörer och organisationer med hållbar/cirkulär inriktning, föreningar, idéburen sektor och sociala företag finns på plats och berättar om sitt arbete.
– Pop-up-loppis.
– Om sopsortering. Skellefteå kommun finns på plats för att informera om de nya sopkärlen.
– Kreativ plats där barn och vuxna kan testa olika former av återbruk/pyssel/skapande tillsammans.

Program inomhus
– Konstutställning/vernissage med återbruk som våra deltagare på Urkraft har skapat.
– Föreläsningar, se nedan.

11:30 – Föreläsning med Kerstin Hamre – “Stärkt samverkan för mänskliga rättigheter i Västerbotten”.

12:30 – Eva Öström, Polisen Skellefteå – “Trygghet i ett växande samhälle”.

13:30 – Föreläsning/workshop med Richard Löwall, Byggnadsvård Robertsfors – “Byggnadsvård och hållbar fönsterrenovering”.

14:30 – Föreläsning med Coompanion – “Att göra något tillsammans. Kooperationens styrka”.

Cykelutflykt till Kulturparken

Tänk extra hållbart och cykla med oss till hållbarhetsdagen på Kulturparken! Vi har skapat en rolig cykeltur med tipsrunda och tilltugg. Vi utgår från Manhemskajen och du kan dyka upp när du vill mellan 10.00 och 14.00. Ingen anmälan krävs.

Vill du testa cykla elcykel ut till Kulturparken?
Bokning av elcykel görs via epost till ekr@skelleftea.se
Din bokade elcykel kommer att finnas vid Manhemskajen från klockan 10.00.

Måndag 18 september

Föreläsning: Källsortering och det nya systemet

En föreläsning av Katarina Bergsten på Skellefteå kommun, arrangerad av Seniortorget. Klockan 13.00-14.00 på Nordanå. Gratis inträde och ingen anmälan krävs.

Onsdag 20 september

Föreläsning: Solceller för din villa

Solens strålar når över hela världen och är den renaste energikällan vi har. När du producerar egen solel minskar du ditt inköpsbehov och blir därmed mindre beroende av elmarknadens upp- och nedgångar, dessutom hjälper du till att öka andelen förnybar energi i ditt närområde och i hela Europa.

Är solceller någonting för dig? Kom och ta reda på hur det fungerar. Jenny Sundkvist på Skellefteå kommun föreläser klockan 18.00-18.45 i Hörsalen på Nordanå. Gratis inträde och ingen anmälan krävs.

Föreläsning: Energieffektivisering i småhus – om bidraget och tips på åtgärder

Från den 3 juli 2023 kan du som äger ett småhus som värms med el eller gas söka bidrag för energieffektivisering. Bidrag kan sökas för materialkostnader för vissa åtgärder på värmesystemet och även för åtgärder på klimatskärmen.

Malin Nyström på Skellefteå kommun ger dig tips på hur du kan energieffektivisera din villa för att sänka dina energikostnader och minska ditt klimatavtryck. Klockan 19.00-20.00 i Hörsalen på Nordanå. Gratis inträde och ingen anmälan krävs.

Torsdag 21 september

Föreläsning: En rikare trädgård, med biologisk mångfald

Trädgården är en resurs! Genom att främja biologisk mångfald i din trädgård bidrar du till att bevara en mångfald av arter, inklusive pollinatörer och naturliga fiender till skadedjur. Fåglar, parasitsteklar, nyckelpigor och jordlöpare hjälper till att hålla skadegörarna på en rimlig nivå och bin och andra pollinerare ser till att det blir frukt på äppelträdet och bär i hallonlandet.

Kom och låt dig inspireras till en rikare trädgård, för både ägaren och alla arter i vår närhet. Anna Norberg på Skellefteå kommun föreläser 18.00-18.45 i Hörsalen på Nordanå. Gratis inträde och ingen anmälan krävs.

Föreläsning: Återbruk och byggnadsvård i småhus

Byggbranschen står för ungefär en tredjedel av Sveriges totala avfall idag.
För omställning till mer cirkulära metoder behöver vi tänka om.

Jessika Lundmark, bebyggelseantikvarie på Skellefteå museum föreläser 19.00-20.00 i Hörsalen på Nordanå om varsamma och cirkulära metoder att bygga och renovera historiskt sett och fram till idag. Gratis inträde och ingen anmälan krävs.

Cykelutflykt på Vitberget

På Vitberget finns både fina cykelstigar och en spännande cykelpark. Häng med på en guidad cykeltur och lär dig mer om vad vi behöver tänka på när vi cyklar i naturen för att inte störa och förstöra. Arrangemanget är en del av Hållbarhetsveckan i Skellefteå. Det är gratis och ingen anmälan krävs.

Vi samlas klockan 18.00 på parkeringen vid Skellefteå Bike Arena på Vitberget för att lyssna på Johanna Engström, Skellefteå kommun, som berättar om Vitbergets naturvärden, ekosystem och biologisk mångfald som gör området så värdefullt.

Därefter kan du välja mellan två aktiviteter:

• Följ med Skellefteå AIK Cykel till bike park för en genomgång av vad du kan göra i parken och ta del av tips på hur du blir en bättre MTB-cyklist.

eller:

• Följ med Friluftsfrämjandet på en MTB-tur på Vitbergets trevliga och äventyrliga stigar. Fokus ligger på naturupplevelsen och social samvaro snarare än hård träning.

För att kunna delta behöver du vara minst 12 år och kunna cykla på stigar i skogen. Du behöver ha med dig en egen mountainbikecykel (MTB) och hjälm är obligatoriskt. Handskar och glasögon är önskvärt, men inget tvång. Ta gärna med dig eget fika.

Aktiviteten är ett samarrangemang mellan Friluftsfrämjandet, Skellefteå AIK cykel och Skellefteå kommun.

Lördag 23 september

Slow fashion med Hållbara Sara - en föreläsning om hållbart mode

Sara Olsson som driver kontot Hållbara Sara på Instagram föreläser om hållbart mode i Kulturtrappan på Sara kulturhus 12.15-13.30. Gratis inträde och ingen anmälan krävs.

Innan eller efter föreläsningen kan du passa på att kolla in second hand-butiken Rondellen som har lördagsöppet samma dag, klockan 11.00-15.00. Butiken finns på Boviksvägen 1 i Skellefteå.

Textilindustrin är den fjärde mest klimat- och miljöskadliga sektorn och står för större utsläpp än flyget och sjöfarten tillsammans. Vår konsumtion av billiga kläder, så kallad "fast fashion", leder till vattenföroreningar och dumpning av textilavfall samt exploatering av arbetskraft i låglöneländer.

Hur blev det så här? Och vad kan du göra åt det? Den här föreläsningen syftar till att öka kunskapen om problemen med modeindustrin och hur alla med sin konsumentmakt kan vara med och förändra den genom att praktisera "Slow fashion".

Ta makten över din garderob, få strategier att bli en hållbar modekonsument - men framför allt - gör ditt modeintresse ännu roligare med härlig kreativitet istället för onödig nykonsumtion.

Här kan du se hur det såg ut under Hållbarhetsveckan 2022.

  • Dialog om Rösbergets friluftsområde
    Dialog och guidad tur till toppen av Rösberget.

  • Hållbarhetsdialog i Byske
    Skellefteå kommun fanns på plats för att prata hållbarhet i Byske.

  • Hållbarhetsdialog i Burträsk - och testa smoothiecykel
    Premiär för smoothiecykel på Burträsk badhus och dialog om hållbarhet.

  • Inflyttningsfest för Fritidsbanken och Kulturbanken Skellefteå
    Kalas för att Fritidsbanken Öppnas i nytt fönster. och Kulturbanken Öppnas i nytt fönster. öppnade upp sina nya verksamheter.

    Hos verksamheterna får alla låna prylar, helt gratis, för att aktivera sig på fritiden. Verksamheten bygger på återbruk och tar tacksamt emot gåvor, antingen direkt i deras lokaler eller via på Solkraft på second hand-butiken Rondellen eller Degermyrans återvinningsstation.

  • Hållbarhetsdialog i Skråmträsk
    Organisationen Coompanion fanns på plats för att prata hållbarhet och klimatambassadörer i Skråmträsk.

  • Magnetfiske i Skellefteälven
    Kultur- och fritidskontoret fanns på plats för visa hur magnetfisket går till och ger möjlighet för dig att testa på.

    Skelleftebottens dykarklubb fanns också på plats för att plocka upp skrot och berätta om föreningen för de som var intresserade.

  • Evenemang på Folkparken och Skellefteå kraft arena
    Genom ett samarbete mellan Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Viable Cities, Coompanion, RISE och flera andra aktörer fanns många olika aktiviteter.
    • Testa elbilar och elmopeder från olika aktörer.
    • Kulturbanken och Fritidsbanken visar upp sin verksamhet.
    • Exploratoriet erbjuder familjeaktiviteter, bland annat elbilar för barn. Under helgen kunde besökare också ta del av Exploratoriets nya utställning MatValet - du gör skillnad, som finns på Nordanå.
    • Delta i olika tävlingar med hållbara priser.
    • Få energi- och klimatrådgivning.
    • Inspireras att minska ditt matsvinn.
    • Tips på hur du sparar på dricksvatten.

Under hela hållbarhetsveckan erbjöd Exploratoriet på Nordanå skolklasser att delta i skolprogrammen Vatten är livet (åk 4-6) och Källsortering & sopskoj med råttan och räven (åk 3).

För åk 7-9 erbjöd Exploratoriet MatValet, ett digitalt utbildningsmaterial för alla skolor i Västerbotten.

Här kan du se hur det såg ut under Hållbarhetsveckan 2021.

SSE- Vårt mest hållbara anläggningsprojekt

Skellefteå växer och det vill vi göra med minsta möjliga klimatavtryck. På Hedensbyn ges etablerande företag möjligheten till grön energi och hållbarhetsprofil hela vägen. Projektledarna berättar om hur Skellefteå Site East drivs med målsättningen att bli Sveriges mest hållbara anläggningsprojekt.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Projektledning

 

Intervju med kommunalrådet om Hållbara Skellefteå

I denna intervju med vårt kommunalråd Evelina Fahlesson får hon svara på vilka hållbarhetsutmaningar kommunen har som vi behöver hjälpas åt med. Vi ska klara nollnettoutsäpp av fossilt CO2 till 2045 samtidigt som vi skapar goda liv för skelleftebor på landet och i stan.

Arrangör: Skellefteå kommun

Återbruk - Remake

I Solkrafts återbruksbutik "Rondellen" säljs möbler och utrustning som utsorterats av Skellefteås kommunala verksamheter samt prylar som skänks av privatpersoner och företag. Här tillverkas och säljs även sånt som nyskapats av återbrukat material. Följ med när Sokrafts kreativa avdelning skapar nytt av gammalt.

Arrangör: Solkraft, Rondellen

 

Källsortera, varför och hur?

Spelar det någon roll om du källsorterar dina förpackningar och annat avfall? Behöver du diska förpackningarna innan du ska lämna dem och äter inte de långa transportsträckorna upp miljövinsten? Avfallsrådgivarna lär dig mer om källsortering.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Avfall

Vårt livsviktiga vatten

Vatten är livsviktigt för oss människor. Det rapporterats om både översvämningar och vattenbrist runt om i världen och även i Sverige. I Skellefteå har vi än så länge varit förskonade från sådana problem, men vi behöver alla vara rädda om vårt vatten. Lyssna på hur vi kan använda vatten ett hållbart sätt.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Vatten & Avlopp

 

Återanvändning - Lappa och laga

Vi konsumenter gör oss av med mängder av utslitna, urvuxna och omoderna textilier. Hur vi gör oss av med textilier varierar utifrån vanor, kunskap, ekonomi och insamlingsmöjligheter. Återanvändning och återbruk är det överlägset mest hållbara sättet. Under detta pass får du lära dig att lappa och laga våra mest älskade klädesplagg för att ge dem ett längre liv.

Arrangör: Naturskyddsföreningen, Omställningsgruppen

 

Elbil och laddning - hur fungerar det?

Tycker du att det är svårt att ta in allt runt elbilar och laddning? Du är inte ensam. Det är mycket som är annorlunda från det vi är vara vid. Vi reder ut begrepp och ger dig information om det mest grundläggande för elbil och laddning.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Energi- och klimatrådgivningen

 

Ta hand om din cykel!

Tar du hand om din cykel? Under denna livesändning ger Alfred, från Cykel-och fiskecenter, dig handfasta tips på vad du själv kan göra för att öka livslängden på din cykel. Han går också igenom vintercyklistens måsten samt vilken utrustning som ska finnas på din cykel.

Arrangör: Samhällsbyggnad i samarbete med Cykel- och fiskecenter och projektet Hållbara arbets- och tjänsteresor

 

Prepping - om förberedelser inför en samhällskris!

I händelse av en samhällskris är det viktigt att vara förberedd på att kunna klara dina basala behov såsom; vatten, mat, värm samt kunna ta del av samhällsinformation. Civilförsvarsförbundet kan guida dig i vilka förberedelser kan du göra för att klara en besvärlig situation bättre.

Arrangör: Civilförsvarsförbundet, Lena Lundman Westberg

Bokashi - ge jorden nytt liv

Bokashi är ett enkelt och smart sätt att omvandla matavfall till jord och gödning, helt utan kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet. Denna gödning ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet.

Arrangör: Mikrojord, Kajsa Sjaunja

 

Hur du gör en blomsteräng!

Det finns knappt en procent kvar av de ängsmarker som fanns i Sverige för hundra år sedan. Orsaken är ett förändrat jordbrukslandskap. Genom att omvandla en bit av en gräsmatta till blommande äng kan du göra en viktig räddningsinsats för bin och andra pollinatörer. Under detta pass får du lära dig hur du kan göra för att lyckas med din blomsteräng!

Arrangör: Samhällsbyggnad, Park och Natur

 

Solceller - hur fungerar det?

Nu börjar solcellsanläggningar synas här och där på några villatak runt om i kommunen. Går du i tankar om att själv investera i solceller? Under detta pass får du veta mer om hur det fungerar, vad en anläggning kostar och hur mycket el som går att producera på ett villatak i Skellefteå.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Energi- och klimatrådgivningen

 

Vikten av det gröna när staden växer

Det gröna i en stad har många funktioner. En genomtänkt och välplanerad grön infrastruktur skapar förutsättningar för en god folkhälsa och goda livsmiljöer för växt- och djurliv. I takt med att klimatet förändras är det också viktigt att säkerställa ytor för stadens ekosystemtjänster såsom temperatur- och flödesreglering, dagvattenhantering och biologisk mångfald. Hur löser vi allt detta det samtidigt som vi växer?

Arrangör: Samhällsbyggnad, Park & Natur och Fysisk planering

Läs mer om hållbarhet

Läs mer om hållbarhet

Här kommer ett antal lästips om hållbarhet. Det är allt från hållbar konsumtion till ditt klimatavtryck. Läs och låt dig inspireras - det finns kanske saker som du kan göra för ett hållbarare samhälle.

Senast uppdaterad: