Hållbarhetsveckan vecka 38

Hållbarhet är en hörnsten i Skellefteå kommuns verksamhet. Allt vi gör ska ha bäring mot social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet. Glädjande nog har vi kommit en bra bit på väg.

Hållbarhetsveckan är ett årligen återkommande arrangemang som hålls vecka 38. Under hållbarhetsveckan uppmärksammar vi en del av det arbete som bidrar till att göra Skellefteå till en ännu mer livskraftig och hållbar plats.

Skellefteås program 2023

Här hittar du alla evenemang under Hållbarhetsveckan 2023, 16-23 september.

Tidigare program från Hållbarhetsveckan i Skellefteå

Här kan du se hur det såg ut under Hållbarhetsveckan 2022.

 • Dialog om Rösbergets friluftsområde
  Dialog och guidad tur till toppen av Rösberget.

 • Hållbarhetsdialog i Byske
  Skellefteå kommun fanns på plats för att prata hållbarhet i Byske.

 • Hållbarhetsdialog i Burträsk - och testa smoothiecykel
  Premiär för smoothiecykel på Burträsk badhus och dialog om hållbarhet.

 • Inflyttningsfest för Fritidsbanken och Kulturbanken Skellefteå
  Kalas för att Fritidsbanken Öppnas i nytt fönster. och Kulturbanken Öppnas i nytt fönster. öppnade upp sina nya verksamheter.

  Hos verksamheterna får alla låna prylar, helt gratis, för att aktivera sig på fritiden. Verksamheten bygger på återbruk och tar tacksamt emot gåvor, antingen direkt i deras lokaler eller via på Solkraft på second hand-butiken Rondellen eller Degermyrans återvinningsstation.

 • Hållbarhetsdialog i Skråmträsk
  Organisationen Coompanion fanns på plats för att prata hållbarhet och klimatambassadörer i Skråmträsk.

 • Magnetfiske i Skellefteälven
  Kultur- och fritidskontoret fanns på plats för visa hur magnetfisket går till och ger möjlighet för dig att testa på.

  Skelleftebottens dykarklubb fanns också på plats för att plocka upp skrot och berätta om föreningen för de som var intresserade.

 • Evenemang på Folkparken och Skellefteå kraft arena
  Genom ett samarbete mellan Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Viable Cities, Coompanion, RISE och flera andra aktörer fanns många olika aktiviteter.
  • Testa elbilar och elmopeder från olika aktörer.
  • Kulturbanken och Fritidsbanken visar upp sin verksamhet.
  • Exploratoriet erbjuder familjeaktiviteter, bland annat elbilar för barn. Under helgen kunde besökare också ta del av Exploratoriets nya utställning MatValet - du gör skillnad, som finns på Nordanå.
  • Delta i olika tävlingar med hållbara priser.
  • Få energi- och klimatrådgivning.
  • Inspireras att minska ditt matsvinn.
  • Tips på hur du sparar på dricksvatten.

Under hela hållbarhetsveckan erbjöd Exploratoriet på Nordanå skolklasser att delta i skolprogrammen Vatten är livet (åk 4-6) och Källsortering & sopskoj med råttan och räven (åk 3).

För åk 7-9 erbjöd Exploratoriet MatValet, ett digitalt utbildningsmaterial för alla skolor i Västerbotten.

Här kan du se hur det såg ut under Hållbarhetsveckan 2021.

SSE- Vårt mest hållbara anläggningsprojekt

Skellefteå växer och det vill vi göra med minsta möjliga klimatavtryck. På Hedensbyn ges etablerande företag möjligheten till grön energi och hållbarhetsprofil hela vägen. Projektledarna berättar om hur Skellefteå Site East drivs med målsättningen att bli Sveriges mest hållbara anläggningsprojekt.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Projektledning

 

Intervju med kommunalrådet om Hållbara Skellefteå

I denna intervju med vårt kommunalråd Evelina Fahlesson får hon svara på vilka hållbarhetsutmaningar kommunen har som vi behöver hjälpas åt med. Vi ska klara nollnettoutsäpp av fossilt CO2 till 2045 samtidigt som vi skapar goda liv för skelleftebor på landet och i stan.

Arrangör: Skellefteå kommun

Återbruk - Remake

I Solkrafts återbruksbutik "Rondellen" säljs möbler och utrustning som utsorterats av Skellefteås kommunala verksamheter samt prylar som skänks av privatpersoner och företag. Här tillverkas och säljs även sånt som nyskapats av återbrukat material. Följ med när Sokrafts kreativa avdelning skapar nytt av gammalt.

Arrangör: Solkraft, Rondellen

 

Källsortera, varför och hur?

Spelar det någon roll om du källsorterar dina förpackningar och annat avfall? Behöver du diska förpackningarna innan du ska lämna dem och äter inte de långa transportsträckorna upp miljövinsten? Avfallsrådgivarna lär dig mer om källsortering.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Avfall

Vårt livsviktiga vatten

Vatten är livsviktigt för oss människor. Det rapporterats om både översvämningar och vattenbrist runt om i världen och även i Sverige. I Skellefteå har vi än så länge varit förskonade från sådana problem, men vi behöver alla vara rädda om vårt vatten. Lyssna på hur vi kan använda vatten ett hållbart sätt.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Vatten & Avlopp

 

Återanvändning - Lappa och laga

Vi konsumenter gör oss av med mängder av utslitna, urvuxna och omoderna textilier. Hur vi gör oss av med textilier varierar utifrån vanor, kunskap, ekonomi och insamlingsmöjligheter. Återanvändning och återbruk är det överlägset mest hållbara sättet. Under detta pass får du lära dig att lappa och laga våra mest älskade klädesplagg för att ge dem ett längre liv.

Arrangör: Naturskyddsföreningen, Omställningsgruppen

 

Elbil och laddning - hur fungerar det?

Tycker du att det är svårt att ta in allt runt elbilar och laddning? Du är inte ensam. Det är mycket som är annorlunda från det vi är vara vid. Vi reder ut begrepp och ger dig information om det mest grundläggande för elbil och laddning.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Energi- och klimatrådgivningen

 

Ta hand om din cykel!

Tar du hand om din cykel? Under denna livesändning ger Alfred, från Cykel-och fiskecenter, dig handfasta tips på vad du själv kan göra för att öka livslängden på din cykel. Han går också igenom vintercyklistens måsten samt vilken utrustning som ska finnas på din cykel.

Arrangör: Samhällsbyggnad i samarbete med Cykel- och fiskecenter och projektet Hållbara arbets- och tjänsteresor

 

Prepping - om förberedelser inför en samhällskris!

I händelse av en samhällskris är det viktigt att vara förberedd på att kunna klara dina basala behov såsom; vatten, mat, värm samt kunna ta del av samhällsinformation. Civilförsvarsförbundet kan guida dig i vilka förberedelser kan du göra för att klara en besvärlig situation bättre.

Arrangör: Civilförsvarsförbundet, Lena Lundman Westberg

Bokashi - ge jorden nytt liv

Bokashi är ett enkelt och smart sätt att omvandla matavfall till jord och gödning, helt utan kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet. Denna gödning ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet.

Arrangör: Mikrojord, Kajsa Sjaunja

 

Hur du gör en blomsteräng!

Det finns knappt en procent kvar av de ängsmarker som fanns i Sverige för hundra år sedan. Orsaken är ett förändrat jordbrukslandskap. Genom att omvandla en bit av en gräsmatta till blommande äng kan du göra en viktig räddningsinsats för bin och andra pollinatörer. Under detta pass får du lära dig hur du kan göra för att lyckas med din blomsteräng!

Arrangör: Samhällsbyggnad, Park och Natur

 

Solceller - hur fungerar det?

Nu börjar solcellsanläggningar synas här och där på några villatak runt om i kommunen. Går du i tankar om att själv investera i solceller? Under detta pass får du veta mer om hur det fungerar, vad en anläggning kostar och hur mycket el som går att producera på ett villatak i Skellefteå.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Energi- och klimatrådgivningen

 

Vikten av det gröna när staden växer

Det gröna i en stad har många funktioner. En genomtänkt och välplanerad grön infrastruktur skapar förutsättningar för en god folkhälsa och goda livsmiljöer för växt- och djurliv. I takt med att klimatet förändras är det också viktigt att säkerställa ytor för stadens ekosystemtjänster såsom temperatur- och flödesreglering, dagvattenhantering och biologisk mångfald. Hur löser vi allt detta det samtidigt som vi växer?

Arrangör: Samhällsbyggnad, Park & Natur och Fysisk planering

Fyra frågor om hållbarhet

Här kommer ett antal porträtt på personer som arbetar med hållbarhet inom Skellefteå kommun. Det är allt från hållbart samhällsbyggande till friluftsliv. Läs och låt dig inspireras av deras arbete. Det finns kanske saker som du också kan göra för ett hållbarare samhälle.

Fyra frågor om hållbarhet

Fyra frågor om hållbarhet

Senast uppdaterad:
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se