Skellefteå har femton kommunala idrottsplatser. Sex av dessa ligger i centrala Skellefteå, övriga nio runt om i kommunen. Utöver det finns dessutom 200 föreningsägda idrottsplatser. Med så många idrottstillfällen är det inte konstigt att det bor så många duktiga idrottare i kommunen.

Bokning av fotbollstider

Bokning av alla kommunägda fotbollsplaner i centralorten, Guldvallens konstgräs i Skelleftehamn, Tallbackas konstgräns, bollhallen på Norrvalla och Skogsvallens bolltält.

Tänk på att boka i god tid. Föreningar har alltid förtur, men anläggningar kan även privatpersoner och företag hyra. Undantagna bokningar är Sörböle näridrottsplats och Morö Backe näridrottsplats.

Idrottsplatser och ishallar A-Ö

Anderstorps idrottsplats

Vintertid kan du åka skridskor här. På sommaren kan du spela fotboll och tennis. Det finns också en aktivitetspark på området med bland annat basketplan, scen, konstgräsplan och utegym.

Vintertid spolas grusytan upp till en stor isyta som används både som yta för allmänheten och för skolidrott. Vi rekommenderar att hjälmen alltid är på när du är på isen. Vid idrottsplatsen ligger även en tennisplan som allmänheten har möjlighet att nyttja.

Hitta hit

Kör till Gymnasievägen 5, Anderstorpgymnasiet.
Parkera i anslutning till gymnasiet om du kommer med bil.
Gå sedan förbi Anderstorpsalen längs Skiftesgatan och sväng sedan höger/söderut längs cykelvägen. Gå ca 50 m, sväng sedan vänster/öster efter annan cykelväg och gå ca 200 m, så ser du IP/Aktivitetspark/Seniorgymmet. ca 10 minuters promenad.

Karta

Här ser du Anderstorp IP på karta Länk till annan webbplats.

Film

På Anderstorps nya utegym kan man träna styrka och balans.

Titta när Skellefteås egen ”Emma” får instruktioner av sjukgymnasten Sandra Länk till annan webbplats.

Malmbacka idrottsplats och ishallen Malmhallen

Malmbacka Idrottsplats i Boliden har en isbana och två fotbollsplaner. Här ligger även ishallen Malmhallen. Anläggningen lämpar sig därför väl för bland annat ishockeyläger.

Uterinken på Malmbacka IP kommer att spolas på grund av att ishallen är stängd för allmänhetens friåkning.

Det finns även en uppskottad landhockeyplan vid sidan om konstgräset på Malmbacka IP .

Malmhallen är en fullstor ishall med konstfrusen is. Under säsongen är alla helger och vardagkvällar som regel bokade av olika föreningar. Förutom Bolidens FFI använder hockeyföreningar från centralorten, samt Skellefteå konståkning ishallen.

Hyr ett pass i Malmhallen

Det finns många lediga tider i ishallen så passa på att göra en trevlig stund på is! För bokning ring 0910-73 50 00.

Tallbacka idrottsplats

Tallbacka idrottsplats i Bureå är en fin anläggning.
Det finns en konstfrusen isbana med sarg, en konstgräsplan, servicebyggnad med omklädningsrum, vaktmästeri och klubbrum (Bureå IF). I området finns även Bureå badhus, idrottshall och utegym.

Utegym

Bureås utegym ligger vid grusplanen vid Tallbacka idrottsplats.

Burträsk ishall

Isbjörnen är en fullstor ishall med konstfrusen is. Förutom Burträsk Hockey använder Bureå och Lövångers hockeylag ishallen, speciellt under försäsongen. Dagtid vardagar är det mest skolan som använder ishallen.

Burträsk idrottsplats

Burträsk idrottsplats har en matcharena för fotboll på gräs. Här spelar framför allt Burträsk IK (herrar) och Burträsk FF (damer). För friidrottsutövning finns en löparbana på 60 meter samt möjlighet till hopp- och kastgrenar.

Klubbar kan ha sina träningsläger här. Kontakta i sådana fall någon av föreningarna på orten.

I Byske ligger Moravallen och Byskeskolans idrottsplats. Närheten till Byske camping och en aktiv idrottsförening i Byske IF ger goda möjligheter till sommarträningsläger för klubbar.

Byskeskolans IP

Byskeskolans idrottsplats har en ny sjumannaplan med konstgräs. Den är ofta öppen för allmänheten, men kan vara bokad några eftermiddagar och kvällar under april och maj.

Här finns även två isbanor, en fullstor och en något mindre. Under säsongen finns goda möjligheter till friåkning. Ibland är dock båda isbanorna uppbokade under vardagkvällar, runt klockan 18.00-20.00.

För friidrottsutövning finns en 60 meter löparbana, längdhoppsgrop och kulstötningsringar.

Moravallens IP

Moravallen har en fullstor gräsplan och en fullstor grusplan. Servicebyggnaden består av fyra omklädningsrum samt teorilokal för cirka 25 personer.

Jörnsborgs idrottsplats

Jörnsborg ligger vid Idrottsgatan i Jörn. Anläggningen har en matcharena för fotboll, både gräs och grus, samt en isbana med sarg. Det finns även en servicebyggnad, vaktmästeri samt ett föreningskansli och klubbrum för Jörns IF.

I närheten av Jörnsborg ligger en tennisbana. Vid skolan finns en discgolfbana som skolan äger och som är öppen för allmänheten.

Sommartid har vi två nya kanoter för uthyrning vid Österjörns camping, komplett med paddlar och flytvästar. Vintertid plogar vi upp en rundskridskobana för motionärer på grusplanen vid badhuset. Vid badhuset finns också ett utegym som går att använda för träning.

Kågedalens idrottsplats

Kågedalens idrottsplats som ligger i Ersmark består av en matcharena för fotboll samt 3 gräsplaner. En isbana med sarg för ishockey finns också på området. Servicebyggnaden rymmer omklädningsrum och vaktmästeri. Vi rekommenderar att hjälmen alltid är på när du är på isen.

Näsåkern idrottsplats

Anläggningen innehåller en servicebyggnad med omklädningsrum, vaktmästeri, samt föreningskansli och ett klubbrum. Det finns en matcharena för fotboll gräs och grus samt en isbana med sarg. Löparbana 100 meter samt höjd/längdhopp. Vaktmästeriet sköter även om Lövångers havsbad.

Skogsvallen

Öst på stan i stadsdelen Morön i området mellan Torsgatan och Gruvgatan finns denna gemytliga anläggning med två fullstora fotbollsplaner, ett fotbollstält med måtten 60 x 40 meter samt en isbana med sarg.

Den västra av fotbollsplanerna på området är en konstgräsplan. Planen är inte uppvärmd, vilket betyder att den ska snöröjas varje vår. Preliminärt är den spelklar i början av april. För att kunna nyttja planen både höst och vår har den belysning. Här finns även läktare med tak för cirka 400 personer. Här spelar exempelvis Moröns herrlag och damlag huvuddelen av sina matcher.

På Skogsvallen delar väldigt många föreningar på tiderna under våren och försommaren. Från 1 juni är det främst Morön bollklubb som här bedriver sin senior- och ungdomsfotboll. Här finns även deras klubbhus.

Naturgräs

Parallellt med konstgräset ligger naturgräsplanen, som formellt sköts av Morön BK.

Fotbollstältet

Fotbollstältet har funnits sedan 1970-talet. I november 2008 genomgick anläggningen en omfattande ansiktslyftning. Konstgräset byttes ut, ny belysning monterades och väggarna målades invändigt.

Bokning av anläggningen görs via mail här

Norvalla idrottsplats

Norrvalla Idrottsplats ligger på norra sidan av Skellefteälven i stadsdelen Norrböle. Norrvalla är huvudarena för fotboll och friidrott i Skellefteå kommun. Här finns allt som krävs för genomförande av stora och små arrangemang. Mittemot Norrvalla ligger Eddahallen.

Huvudarenan för fotboll och friidrott ligger på samma ställe som 1932 och fungerar som ett nav för hela området. Här finns publik-, press-, försäljnings- och VIP-utrymmen för alla tänkbara arrangemang. Här bedriver också Skellefteå AIK Friidrott sin sommarverksamhet. På Norrvalla har det spelats både damlandskamp mellan Sverige och USA, Veteran-SM i friidrott och fotbollsderby i division 2 mellan Skellefteå FF och Morön BK inför 3 276 personer.

Konstgräsplanen Electrolux Home Arena

Arenan med konstgräs har nytt gräs och heter Electrolux Home Arena och är en av Sveriges modernaste planer. Sunnanås damer och Skellefteå FF:s herrar i division två spelar sina matcher här.

Isbana på Norrvallas löparbana

Välkommen till Norrvalla och isbanan på löparbanan. Här kan du åka skridskor och långfärdskridskor på en 400 m lång ovalbana. Kom ut en stund i friska luften, rör på kroppen en stund.
Obs! På isbanan råder förbud mot klubbor och puckar. Använd alltid hjälm när du är på isen.

  • Isbanan är öppen till kl. 22.00 alla dagar.
    (Ingen spolning av isen på julafton)
  • Belysningen är på 14.00 - 22.00 alla dagar.
  • Toalett finns vid Torsplan på baksidan av läktaren.

Läktare i trä

På konstgräsets norra sida finns en läktare med tak och har plats för 1 000 sittande personer. Det mesta är byggt i trä.

Torsplan

Torsplan är en isbana med sarg med naturis för ungdomsishockey, Korpens rinkbandy och allmänheten. Vi rekommenderar att hjälmen alltid är på när du är på isen.

Bollhallen

Mitt på Norrvallaområdet finns även Bollhallen (klar 2010) med sitt konstgräs. Bollhallen har yttermåtten 71x46 meter, den linjerade spelplanen med konstgräs är 65x40 meter. Ytan går även att nyttja för smålagsspel på tvären. I anslutning till hallen finns en servicedel med sex omklädningsrum, flera ledar-/domarrum och publiktoaletter som även utomhusverksamheten på området har glädje av. På övre plan i Bollhallen finns läktare för 400 personer och ett tävlingssekretariat.

Sjungande dalens idrottsplats

I stadsdelen Sjungande Dalen finns en idrottsplats som ligger mellan Brännavägen och Gamla Kågevägen. Det finns även ett sportfält som gränsar till Bolidenvägen. Idrottsplatsen har en gräsplan och en grusplan samt en isbana med sarg och en mindre sporthall. På sportfältet finns flera gräsplaner och en baseballplan.

Idrottsplatsen

På anläggningen finns det en fullstor gräsplan och en fullstor grusplan. På vintern finns det en isbana med sarg, en rundbana och en stor isyta på området. Välkommen att prova. Vi rekommenderar att hjälmen alltid är på när du är på isen. Kommunen servar föreningar, skolor och inte minst allmänheten väst på stan.

Sportfältet

Sportfältet på Sjungande Dalen är ett stort gräsområde som innehåller fyra mindre gräsplaner som kommunen underhåller. En stor nyttjare är ungdomslagen i Stämningsgårdens IK. Skellefteå Baseball har också sin anläggning på området. Anläggningen består av en basebollplan.

Guldvallen

Guldvallen (före detta Örjans IP) ligger i Skelleftehamn mitt emellan Örjanshallen och Örjanskolan. Här finns en fullstor konstgräsplan med värme och elljus. Bredvid ligger en gräsplan. Här finns även en isbana med sarg.

Det nya konstgräset är speciellt, då det är ovanligt med fullstora planer som är helt uppvärmda. Planen har värmeslingor som drivs av fjärrvärme från Rönnskärsverken. Fotbollssäsongen kommer därmed att vara från början av mars till slutet av oktober.

Servicebyggnaden består av fyra omklädningsrum och vaktmästeri.

Sörvalla

Sörvalla IP ligger på södra sidan av Skellefteälven i stadsdelen Sörböle i området mellan Brogatan, Karlgårdsleden och Tjärnvägen. Arenan innehåller en konstgräsplan med läktare under tak. Parallellt med denna finns också en fullstor naturgräsplan.

Arenan var tidigare helt och delvis Sunnanå sportklubbs ansvar. I dagsläget har ansvaret helt övergått till kommunen.

Sörvalla IP:s matchplan är en konstgräsplan. För att kunna nyttja planen under vår och höst har den även belysning.

Anläggningen som helhet motsvarar inte alla högt ställda krav från SvFF om matcharrangemang i de högsta divisionerna, vilket är förklaringen till att Sunnanås damlag är placerade på Norrvalla. Enstaka matcher kan få dispens.

Planen värms inte upp, men den snöröjs, vilket innebär att den kan nyttjas från början av april.

Planerna ingår i kommunens bokningsplanering. Nyttjas fram till grässäsongen av alla kommunens fotbollsföreningar. Naturligt blir att den, då många lag cirka 1 juni flyttar till ordinarie sommarplaner, mest nyttjas av Sunnanås lag i alla åldrar. Här spelar exempelvis Sunnanås herrlag huvuddelen av sina matcher.

I omklädningsbyggnaden ligger också Sunnanå sportklubbs kansli.

Sörböle näridrottsplats

En näridrottsplats är anpassad för att ge många idrotter utrymme och främjar spontanitet i och med att den inte är bokningsbar. Den första i Skellefteå finns vid Sörböleskolan. Här finns plats för alla, oavsett ålder, kön eller föreningstillhörighet.

Efter invigningen hösten 2005 är nu verksamheten på näridrottsplatsen i full gång. Området är det första i Sverige som haft en inriktning mot friidrottsutövande, förutom den gräsyta som framförallt ger bollsporterna utmärkta förhållanden.

Sörböle näridrottsplats är framtagen i ett samarbete mellan Skellefteå kommun, Sunnanå SK, AIK Friidrott och Nordic Sport.

Nyborg idrottsplats och Kopparhallen i Ursviken

Nyborg idrottsplats i Ursviken har en isbana med sarg och två fotbollsplaner. Här ligger även ishallen Kopparhallen. Anläggningen lämpar sig därför väl för ishockeyläger och cuper.

Kopparhallen är en fullstor ishall med konstfrusen is och hemvist för Clemensnäs Hockey. Under försäsongen spelar även andra klubbar som bland annat Bureå IF i hallen. Dagtid under vardagar är det främst skolor och företag som använder ishallen. Sommartid kan Kopparhallen användas för utställningar eller mässor.

Nyborg idrottsplats består av en isbana med sarg bakom bägge målburarna samt två fotbollsplaner en 11-manna plan med naturgräs och en 9-manna plan med konstgräs. Isbanan är fullstor med naturis och oftast öppen för allmänheten. Fotbollsplanerna används främst av Clemensnäs IF. Nyborg fungerar bra för ishockeyläger och cuper.

Bokningar

Vill du boka någon av ishallarna?
Skicka ett mail till bokning.ishockey@skelleftea.se eller
ring 0910-73 50 00

Underhåll och drift

Norrvalla sköter drift och underhåll av alla idrottsplatser i centralorten, förutom Sörböle näridrottsplats.

Föreningsägda idrottsplatser

Du kan söka efter föreningsägda idrottsplatser i vårt föreningsregister.

Sök i föreningsregistret (Länk till annan webbplats)

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se