Att tänka på vid skidåkning med draghund

Att åka längdskidor med draghund är en trevlig motion både för dig och din hunds hälsa. Men innan ni ger er ut i spåret tillsammans finns det en del saker som är bra att tänka på.

Som hundförare ska du alltid lämna företräde till skidåkare och meddela innan du kör om. Tänk på att alltid plocka upp efter hunden.

Grönt kort för hundförare

Skellefteå brukshundsklubb ordnar kurser där draghundsförare får lära sig köra på de allmänna skidspåren. I detta ingår vikten av att påkalla uppmärksamhet innan omkörning av skidåkare, men även att kunna stanna hunden när så krävs. I kursen får du också lära dig mer om hur du som förare som bäst tar hand om din hund vid draghundskörning och om regler för draghundskörning.

När draghundsförare gått kursen får de ett grönt kort och kan då nyttja alla spår, utom Vitbergets, Anderstorps och Sunnanås elljusspår.

I ytterområden där Skellefteå kommun inte anlägger spåren måste överenskommelse med spåransvarig ske för eventuell draghundskörning.

Tänk på att det är mycket viktigt att följa anvisad åkriktning. Läs mer på Skellefteå brukshundsklubb Länk till annan webbplats.


Parkering och Start

Du kan parkera vid konstsnöspåret Spånslingan, blå slinga på kartan. Se parkering vid blå slinga på karta Länk till annan webbplats.

Du kan också parkera och starta på Skellefteå skidstadion/camping. Kör in på området, förbi receptionen och parkera längst österut. Åk sedan med din hund längst skidspåret vid östra utfarten, parallellt med E4 norrut, se karta för området. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: