"rootPage" is not defined.

Långfärdsskridskor

Att åka ut på spegelblank naturis en vacker vinterdag är en fantastisk naturupplevelse. Med över 1500 sjöar och en lång kuststräcka erbjuder Skellefteå utmärkta möjligheter att uppleva den frihet, rytm och speciella närhet till naturen som bara långfärdsskridskoåkning kan ge.

Smultronställen för en dag

Spegelblank naturis är en färskvara som finns där en dag men som kan försvinna i nästa dags snöfall, eller helt enkelt driva ut till havs. Att hitta bra isar är en förutsättning för åkandet och en tillfredsställelse i sig självt – som att finna smultronstället som bara kan upplevas för en dag.

Sjö och hav

Skridskosäsongen börjar redan i oktober-november då isen lägger sig på små skogstjärnar. Vissa år erbjuder insjöarna åkning i flera veckor, men normalt kommer första snöfallet vilket innebär att man istället får söka sig till havsisen vid kusten för skridskoåkning.

I regel kan man börja åka på is i de mer skyddade havsfjärdarna i Kågefjärden, Innerviksfjärden och Ytterviksfjärden innan jul och nyår. Fr.o.m. januari finns nyisar utanför fjärdarna. Även våren erbjuds tillfällen med blankis då vårsolen smälter ner ett tunt snölager och efter en kall natt kan stora ytor åter vara åkbara.

Kunskap, utrustning, sällskap

Under spegelblank naturis finns dock alltid kallt vatten. För att undvika att en trevlig skridskotur övergår till livsfara genom att fall i en isvak måste man alltid sätta säkerheten främst. Att tänka på säkerhet på isarna kan sammanfattas med begreppet K.U.S: Kunskap-Utrustning-Sällskap.

Nödvändiga kunskaper går att inhämta från böcker och anordnade kurser. Som nybörjare på naturis bör man alltid göra sina första turer tillsammans med någon erfaren skridskoåkare. Läs mer om issäkerhet på Skridskoåkning – Issäkerhet (issakerhet.se) Länk till annan webbplats.

En förening som kan detta med långfärdsskridskor och har kunskap i föreningen är Friluftsfrämjandet Frostkåge. Länk till annan webbplats.

Skridskoåkarens grundutrustning, förutom skridskor:

  • Isdubbar
  • Livlina
  • Ispik
  • Ryggsäck försedd med grenrem, packad med komplett ombyte i vattentäta påsar.

Man bör alltid åka i sällskap med andra. En hjälpande hand är i många fall en grundförutsättning för att en situation i en isvak eller ett fall på hård is inte ska sluta olyckligt.

En bra tur med långfärdsskridskor innehåller också en eller flera fikapauser. Förutom det givna tillfället att vila och tillföra nödvändig energi så blir det även trevligare i sällskap av kamrater.

Senast uppdaterad: