Varför kommer laxen hit?
Varje år gör laxarna sin långa vandring från deras jaktområden i södra Östersjön ofta upp längs finska kusten, för att sedan hitta tillbaks till sin hemälv och de lekplatserna där de ska fortplanta sig. Uppvandringen i älvarna börjar redan på vårkanten och pågår under hela sommaren fram till lekperioden på hösten.
I Fällfors 28 kilometer uppströms i Byskeälven från havet har Skellefteå kommun en fiskräknare för att kunna följa uppvandringen av lax och öring i övervakningssyfte.
Vill du se vad som simmar i älven?
Följ länken "Fiskräknare" för att se kameran i Fällfors, Byskeälven. Kameran är bara i drift när naturen tillåter, ofta från slutet av Juni-oktober. Inför vintern tas kameran upp för rengöring och vinterförvaring.
I den gamla fiskvägen på älvens södra sida monteras en fiskräknare under säsongen för att räkna fisk som passerar upp- och nedströms. Denna räknare är av så kallad optisk typ och består av en scanningsenhet, kontrollenhet och fototunnel.
Räknaren är monterad vid en öppning i en betongvägg där de uppvandrande fiskarna måste passera. Genom ett trattliknande galler leds fiskarna in i räknaren och genom skannerenheten som består av två plattor som sitter mitt emot varandra där passerande föremål registreras genom infrarött ljus. När något passerar skannerplattorna bryts ljusstrålarna och föremålets riktning, storlek, form och hastighet registreras i räknarens kontrollenhet tillsammans med datum och tidpunkt för passagen. Förutom att registrera passerande föremål mäter räknaren även vattnets temperatur var tredje timme.
Efter skannerenheten sitter fototunneln där en kamera är placerad. När en fisk passerar räknaren sparas en kort videosekvens. Videofilmerna ger bra möjligheter att studera de enskilda fiskarna i detalj. Genom filmsekvenserna kan fiskarna inte bara artbestämmas med stor säkerhet utan även studeras i detaljer som kön, grad av lekmognad, hälsotillstånd och yttre märken som till exempel avklippt fettfena (vilket innebär att fisken är odlad) eller eventuella skador från fiskeredskap eller rovdjur.
Även i den norra fiskvägen finns en fiskräknare av samma typ, men denna saknar kamera vilket inte ger möjlighet att urskilja art eller andra egenskaper.
Observera att den data från fiskräkningen som presenteras på webben under säsongen är preliminär och otolkad data. Vissa justeringar kan göras efter granskning vid säsongens slut.
Laxobservatoriet
Laxobservatoriet ligger i Fällfors vid Byskeälven. Laxobservatoriet är ett rum under jord där du genom stora fönster ser ut i en av fiskvägarna. Här kan du med lite tur se lax och öring passera på sin väg upp mot lekplatsen. Genom monitorer på väggarna kan du även se dom som passerar genom den södra fiskvägen som ligger i direkt anslutning på andra sidan av älven. Laxobservatoriet öppnar i juni och stänger i slutet av september. Det är är gratis att besöka laxobservatoriet.
Häng med på Facebook
Genom att gilla vår sida på Facebook kan du följa oss i arbetet. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor och idéer för fiskevårdande åtgärder.