
Is- och sjövett

Is- och sjövett
Minska risken
Att vara ute och fiska kan innebära risker om du inte är väl förberedd. Risker som går att undvika.
Ta med en kompis! När ni är flera kan ni hjälpas åt om olyckan är framme, och så har ni det trevligt medan ni fiskar.
Viktigt är också att klä sig efter väder. Och att ta med matsäck och varm dryck, den som är varm och mätt både tänker och fiskar bättre.
Innan du ger dig ut på äventyr:
Kolla vädret! Kolla alltid vädret innan du ger dig ut och håll koll på om prognosen ändras. Det finns idag en mängd väderappar att ladda ner, förutom SMHIs finns exempelvis Sjöfartsverkets ”ViVa” och Sjöräddningssällskapets ”Kustväder”.
Meddela vart du ska! Se till att någon som är på land vet vart du är och när du förväntas vara hemma. Blir det ändrade planer, meddela det.
Flytväst på! Se till att alla har flytväst om ni åker båt. Flytvästen räddar liv. Om båten kantrar men flyter, stanna kvar vid den. Du är säkrare där än om du simmar mot land.
Isdubbar på! Alla ska ha isdubbar på isen. De ska sitta högt runt halsen, utanför kläderna och huvan. Träna på hur du ska använda isdubbarna.
Se till att du kan larma! Om det värsta skulle hända, se alltid till att du kan larma. Förvara din mobiltelefon i ett vattentätt fodral, så kan du ringa 112 även från vattnet. Larma tidigt, det kan ta ett tag innan hjälpen är framme. Det är bättre att återkalla ett larm än att vara för sent ute.
Isvett
När isen lagt sig blir sjöar och hav tillgängliga på ett helt annat sätt. Platser som du annars behöver båt för att nå kan du nu ta sig till med skidor, skoter eller vandra. Det är en fantastisk känsla att kliva ut på den första isen och inleda vinterfisket. Men det gäller att vara försiktig. Med rätt förberedelser kan du undvika farliga situationer.
- Ha koll på isens tjocklek – tio centimeter kärnis ger god säkerhetsmarginal.Om du väljer att fiska på tunnare is måste du vara mycket försiktig. Hur säker isen är varierar, en decimeter i början av vintern kan vara mer säker än en meter is senare på vårvintern. Allt beror på isens kvalitet och struktur.
- Is kan påverkas av strömdrag, vind och regn. Generellt ska du undvika in- och utlopp och strömsatta sund.
- Var uppmärksam på öppna fjärdar där vinden ofta håller vattnet i rörelse och försvårar isläggningen.
- Ett tjockt snötäcke på isen gör att isen växer till sämre samtidigt som snön kan dölja svaga partier.
Tänk också på att inte befinna dig ute på öppen yta under åskoväder, du och ditt fiskespö kan bli en åskledare. När åskan mullrar är det därför bäst att ta dig till säkrare platser.
Häng med på Facebook
Genom att gilla vår sida på Facebook kan du följa oss i arbetet. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor och idéer för fiskevårdande åtgärder.