Fisk är bra mat
Nyttigt för både kroppen och knoppen! Fisk innehåller bland annat D-vitamin, nyttiga fetter och viktiga spårämnen.
Men vissa fiskar ska man inte äta så ofta
En del fisk kan innehålla för mycket miljöföroreningar. Det är fiskarter som de flesta äter sällan, men som kan vara vanliga för dig som fiskar själv. Man kan minska risken att få i sig skadliga ämnen genom att äta olika arter fisk, och inte bara några få.
Barn och kvinnor i barnafödande ålder är mer känsliga för dioxin och PCB, och bör inte äta fisk med höga halter mer än 2–3 gånger per år. Förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB kan främst förekomma i de feta fiskarna från Östersjön, det vill säga i vild lax, havsöring och strömming.
I stora rovfiskar som gädda, gös, stor abborre och lake kan det finnas förhöjda halter av kvicksilver.
Risk för förhöjda halter av PFAS kan finnas i fisk från alla typer av vatten nära en utsläppskälla. Livsmedelsverket rekommenderar att inte regelbundet äta fisk som innehåller höga halter PFAS.
Livsmedelsverkets kostråd
På grund av miljögiftssituationen bör barn, unga, den som ammar, är gravid eller vill bli gravid i framtiden, inte äta vild lax, havsöring eller strömming från Östersjön mer än 2–3 gånger per år.
För dig som är gravid eller ammar rekommenderas att inte äta abborre, gädda, gös och lake oftare än 2-3 gånger per år pga risken för förhöjda halter kvicksilver.
Övriga personer kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.
Häng med på Facebook
Genom att gilla vår sida på Facebook kan du följa oss i arbetet. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor och idéer för fiskevårdande åtgärder.