Gädda - Esox lucius

Gäddan är en rovfisk med ett gap fullt av sylvassa tänder. Den kännetecknas av sin långsmala ofta grön-gula kropp. Kamouflerad gömmer den sig i vegetationen och rör sig ljudlöst fram för att sedan göra en explosiv attack och sluka sitt byte. Den är så glupsk att en gädda i nästan samma storlek kan riskera att bli kvällsmat.

Gäddan är en lång fisk som enkelt känns igen på sitt "underbett" och de prickiga fjällen.

Foto: Jörgen Wiklund

Fiskemetod: När man är ute efter gädda är spinnfiske med ett lite grövre kastspö, flätlina och ståltafs en bra grund. Ett gummibete eller hårdbete som vevas in i varierande hastighet brukar locka till hugg, fiska långsammare och djupare när det är kallt. Testa olika färger och storlekar för att hitta rätt bete för dagen.

Stora gäddor är viktiga för hela ekosystemet så låt dem leva. Riktigt tunga gäddor ska du hantera varsamt. Lyft den inte lodrätt upp i luften, då kan inälvorna sjunka ner i kroppen. Snällast är att hålla kvar fisken i vattnet, kroka av den direkt och tacka för en god fight.

När och var: Under försommaren är fisket utanför grunda vikar ofta bra då gäddorna letar sig utåt och är hungriga efter en lång vinter. Sök gäddan längs vasskanter, runt friliggande grynnor och tvära djupkanter där bytesfisk ofta samlas eller måste passera. På vintern är ismete en populär metod, men tänk på att fisken är känsliga för kyla. Borra ett stort hål, minst 150 mm.

Hantera de stora gäddorna varsamt!

Håll inte fisken hängande i en lipgrip då inälvorna sjunker nedåt i kroppen. Det är dessutom en stor påfrestning att hänga alla kilon i underläppen.

Vi rekommenderar att du använder peang/kroktång o lämplig håv.

Senast uppdaterad: