Flottledsåterställning Risån

Risån sträcker sig från Lidsträsket strax norr om Kalvträsk ner till Göksjön och vidare till Stora Bygdeträsket för att sedan bli en del av Rickleån.
Syfte
Projektet ”Färdigställande av Flottledsåterställning i Risån" är en fortsättning av tidigare restaureringsprojekt och som syftar till att färdigställa flottledsåterställningen i hela Risån genom att återställa de kvarvarande ca 2240 m strömsträckor. Projektet ska även biotopkartera samt elfiska sidovattendrag till Risån och Sikån i syfte att bedöma påverkan och ta fram åtgärdsförslag.
Bakgrund
Samverkansprojekt Rickleån
Inom Rickleåns avrinningsområde har det under perioden 2017-2022 pågått ett projekt som heter ”Samverkansprojekt Rickleån”. Projektet drevs av Länsstyrelsen i Västerbotten och syftade till att i samverkan med företag, boende och organisationer m.fl. inom avrinningsområdet uppnå miljökvalitetsnormen God ekologisk status i vattenförekomster inom hela avrinningsområdet samt utveckla värden kopplade till vattendragen genom till exempel utveckla vandringsleder.
Genomförande
Flottledsåterställning
Inom projektet ska återstående flottledspåverkade strömsträckor återställas vilket omfattar cirka 2240 m vattendrag. Rensningarna på dessa sträckor påverkar i många fall även vattensträckor uppströms åtgärden på grund av att forsnackar sänkts och därmed har vattennivån uppströms avsänkts. Återställningen kan därför innebära förbättrade vattenmiljöer på betydligt längre sträcka än den specifika sträcka där åtgärden utförs.
Biotopkartering
Idag finns goda kunskaper om fysisk påverkan i huvudvattendragen Risån, Sikån och Tallån. I området har även dikespåverkan karterats och det pågår ett projekt för att undersöka möjliga åtgärder vad gäller återställning av våtmarker. Den kunskapslucka som finns idag är framförallt vilken påverkan som finns i de större sidovattendragen till Sikån och Risån. Tidigare elfisken i några av biflödena har visat på relativt höga tätheter av öring i sidovattendrag vilket kan indikera att sidovattendragen idag har stor betydelse för åarnas öringsbestånd då tätheten i åarna är mycket låga. Inom projektet planeras därför att sidovattendragen ska biotopkarteras enligt vedertagen metodik och åtgärdsförslag ska tas fram. Elfiske kommer att utföras på lämpliga platser i sidovattendragen för att ge en helhetsbild över öringsförekomsten i avrinningsområdet.
Finansiering: Jordbruksverket & Europeiska unionen