Flottledsåterställning Tallån

Tallån sträcker sig från Tallträsket ner till Stora Bygdeträsket för att sedan bli en del av Rickleån.
Syfte
Det primära syftet med detta projekt är att med väl beprövade restaureringsmetoder återställa flottledspåverkade sträckor till mer naturlika och ekologiskt fungerande vattenmiljöer. Därmed försöker vi återskapa Tallåns ursprungliga vattenekosystem så långt det är möjligt och därmed förbättra livsmiljön, förframförallt för öring och flodpärlmussla. Projektet är en fortsättning på de miljöåterställningsarbeten som tidigare gjorts i Rickleåns källflöden.
Bakgrund
Tallån är ett av tre större biflöden till Rickleån och rinner mellan sjöarna Tallträsket och Bygdeträsket. Som alla större vattendrag i Västerbottens län har Tallån en historisk påverkan från flottningen, med cirka 12 km flottledspåverkade sträckor och flera vandringshindrande dammar och vägtrummor. I systemet förekommer såväl öring som flodpärlmussla. Flodpärlmussla är annexart inom det europeiska bevarandenätverket Natura 2000 och ingår också i det svenska åtgärdsprogrammet för hotade arter.
Genomförande
Under vintern och våren 2023 kommer förberedande arbete med markägarkontakter och detaljplanering av körvägar att göras. Totalt planeras, i detta projekt, ca 2500 m flottledsåterställning i Tallån samt lekbottenåterställning på minst 20 platser fördelade på Tallån, Rotbäcken och Holktjärnbäcken. I Rotbäcken planeras även utrivning av en gammal damm som delvis hindrar fiskvandring. Undersökning av fiskpopulationer, med fokus på öring, och potential för fisk i sidovattendrag till Tallån ska göras genom att biotopkartera sidovattendragens nedersta kilometer samt med elfiske i samma vattendrag.
Finansiering: LOVA, Naturskyddsföreningen Bra Miljöval