Hej bästa kulturaktör

En tydlig målsättning för Skellefteås Årets kulturkommun i Västerbotten (ÅKK) är att stolt lyfta fram det mångfasetterade kulturliv som finns runt om i hela vår kommun. Allt för att fler ska upptäcka och kunna delta i det rika utbud av konst, kulturarv, kulturaktiviteter, samtal, utbyten och workshops som anordnas av ett myller av kulturaktörer under vårt kommande kulturår.

Om vi ska vara helt ärliga vill vi dessutom skryta om kulturen i vår bygd och är övertygade om att vi gör det bäst tillsammans. Så vi behöver er hjälp för att lyckas! Kom ihåg att anmäla era arrangemang hos Visit Skellefteå, så att de hamnar i evenemangskalendern!

Vi vill ha med er i signaturbilden för kulturåret och vi hoppas att ni, med vårt stöd, kommer att hitta nya former för samarbeten och evenemang under året.

SIGNATURBILDEN ”bilden av oss” för Årets kulturkommun i Skellefteå.

Signaturbilden är en bakgrundsbild i form av ett collage som kommer att finnas i annonser, på affischer och på webben. Det är den synliga och återkommande signalen om att här är det kultur på gång. Tanken är bokstavligen ett myller av kulturplatser som blir till en bakgrundsbild till alla de arrangemang som vi lyfter fram allt eftersom under kulturåret.

Vi vill ha bilder från er kulturplats i Skellefteå kommun. Det kan vara en bild på något som händer på scenen, ett kulturföremål av vikt, en rosenbuske just utanför en utställning, eller något helt annat. Det viktiga är att det är något av betydelse från platsen och er verksamhet. Det måste också vara helt fritt att använda bilden för ovan nämnda syfte i olika kanaler, vilket betyder att eventuella människor som syns i bild måste ha godkänt detta. Alla bilder sätts ihop till en stor bild som får samma färgton.

Så: ta en bild eller flera och skicka senast 2 augusti till: jonas@jonaslundqvist.se

ÅKK-flaggor

För evenemang under hösten kommer närbiblioteken runtom i kommunen tillhandahålla beachflaggor för Årets kulturkommun. Dessa kan föreningar låna för att sätta upp i anslutning till sina evenemang. Flaggorna återlämnas till respektive närbibliotek efter genomfört arrangemang.

Kulturkartan

Kulturkartan är ett projekt i sin linda, men tänkt att utvecklas och anpassas efter behov under året. På kartan vill vi på sikt markera varenda ort och plats i kommunen där ett kulturevenemang i någon form äger rum, med en länk där man kan läsa mer om kulturhändelserna på respektive plats. Målet med kulturkartan är att synliggöra den rikedom av kulturaktiviteter som äger rum runtom i hela vår kommun.

Enstaka arrangemangstöd (under Skellefteå årets kulturkommun i Västerbotten)

Vill ni som förening vara med och skapa ett myller av aktiviteter i kommunen, i samband med att vi är Årets kulturkommun?

Då kan ni söka bidraget till enstaka arrangemang hos Kulturnämnden.
Det är viktigt för kulturnämnden att hela kommunens kulturliv lyfts under Skellefteås kulturår. Därför har kulturnämnden beslutat att stödja kulturaktiviteter som sker utanför stadskärnan lite extra under året genom att rikta ”bidraget enstaka arrangemang” primärt till sådana kulturhändelser.

Information om hur du söker bidraget samt ansökningsdatum finns här.

Ny medarbetare – ÅKK

Årets Kulturkommun har också fått en projektmedarbetare, med ansvar för att samordna kontakter och evenemang under året. Hon heter Therese Eriksson, är litteraturvetare i grunden och verksam som kritiker och kulturskribent, och hon kommer att arbeta med projektet till och med maj 2022. Om det finns idéer, frågor och funderingar kring arrangemang som kan knytas till ÅKK är det henne ni ska kontakta.

Demokratiåret 2021

I samband med att demokratin i Sverige 2021 fyller 100 år firar Skellefteå kommun Demokratiåret. Demokrativeckan sker den 29 september till den 6 oktober. Vill du medverka med demokratirelaterade aktiviteter, inkl. konst och kultur? Vänligen kontakta Ottiliana Rolandsson, projektansvarig för Demokratiåret, Skellefteå kommun.

Epost: ottiliana.rolandsson@skelleftea.se

Nytt dialogmöte

Therese kallar också redan nu till ett nytt dialogmöte, för att presentera sig för er alla och för att följa upp det föregående mötet. Det mötet blir den 4 augusti kl 15.00 och sker via Teams. Tanken är att vi ska följa upp detta möte redan veckan därpå, tisdagen den 10 augusti kl 15.00.

Ni anmäler er till båda mötena via Kundtjänst. Mejla till kundtjanst@skelleftea.se, ange ”Dialogmöte Årets kulturkommun” i ämnesraden. I mejlet uppger du namn, telefonnummer, e-post och vilken förening du representerar. Meddela också om du kommer på båda mötena eller bara ett och i så fall vilket. (Anmäl via mejl i första hand, i andra hand via telefon: 0910-73 50 00, knappval 4)

Sista anmälningsdag för mötena är 28/7.

En länk till mötet kommer per mejl ett par dagar i förväg. På det här viset hoppas vi effektivt kunna knyta ihop trådarna och planerna inför hösten.

Vi önskar er en fin sommar och ser fram emot en händelserik kulturhöst!

Vänligen,
ÅKK-gruppen genom Therese Eriksson

Kontakt

Therese Eriksson, Kultur- och fritidskontoret
Mobil: 073-0283567
Mejl: therese.eriksson@skelleftea.se

eller Anna-Lena Lundmark, anna-lena.lundmark@skelleftea.se

Det är givetvis också möjligt att kontakta regionens aktörer och deras representanter för ÅKK:

Erik Palm, Norrlandsoperan. E-post: erik.palm@norrlandsoperan.se

Olga Pettersson, Västerbottensteatern. E-post: olga.pettersson@vasterbottensteatern.se

Sofia Andersson, Västerbottens museum. E-post: sofia.andersson@vbm.se

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas. Vill du rapportera bristande tillgänglighet? Gör det här.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se