I samband med att demokratin i Sverige 2021 fyller 100 år genomför regeringen en nationell satsning på att uppmärksamma det demokratiska styrelseskicket och på att stärka demokratin för framtiden. I Skellefteå kommun uppmärksammar vi detta genom att kommunen uppmuntrar olika aktörer att på olika sätt genomföra aktiviteter med temat demokrati.

För precis 100 år sedan fattade riksdagen det andra grundlagsbeslutet som innebar att även kvinnor fick rätt att rösta i val till riksdagen. Införandet av den allmänna och lika rösträtten utgör den viktigaste politiska reformen under 1900-talet och ses som demokratins definitiva genombrott i Sverige.

Konst och kultur är viktiga delar i en levande demokrati. Därför vill
Skellefteå kommun betona kreativitetens vikt lite extra detta betydelsefulla år.

Demokratidagarna 2021

I ett samarbete mellan Skellefteå kommun, Umeå universitetet, schweiziska ambassaden kommer rapporten ”Global State of Democracy” att presenteras. Demokratidagarna är 11-12 november.

Dag 1: ”Global Democracy at Stake” sker på Umeå universitetet.
Dag 2: Local Ways Forward for Democracy” sker i Skellefteå.

Aktiviteter löpande under hösten

Under hösten 2021 är föreningar, organisationer, aktörer och initiativtagare välkomna att marknadsföra sina publika demokratiaktiviteter under Skellefteå kommuns flagg ”Demokratiåret”.

Evenemang och aktiviteter

På Visit Skellefteås hemsida samlar vi alla evenemang och aktiviteter som går under Demokratiåret, ta en titt på deras sida eller skicka själv in ett tips på dina evenemang som kan gå under flagget "Demokratiåret 2021"

Kontakt

Planerar ni demokratirelaterade evenemang under hösten eller vill ni nå ut med dessa i Demokratiårets program? Då är ni varmt välkomna att kontakta projektansvarig Ottiliana Rolandsson.

Mail: ottiliana.rolandsson@skelleftea.se

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se