Kultur för hälsa
Skellefteå kulturskola erbjuder verksamhet och kurser där syftet är det mänskliga välmåendet. I en Kultur för hälsa-aktivitet finns inga krav på scenisk framställan eller publikt framförande.
Kulturskollärarna som arbetar vid Skellefteå kulturskola har gedigen utbildning i sitt ämne samt lång erfarenhet av arbete med barn och unga.
Skellefteå kulturskola finns på olika platser runt om i kommunen, dock inte med alla estetiska uttryck.
Anmälan
Anmälan gör du direkt till skolans lärare, elevhälsa, rektor alternativt till Kulturskolans chef.
Utifrån deltagarnas erfarenheter, inre motivation, fantasi och tålamod skapar vi texter, individuellt och i grupp. Skrivandet är lustfyllt och kravlöst.
Eleverna får prova olika genrer för att få verktyg som sätter i gång kreativiteten och utvecklar berättandet.
Vi vänder oss till elever med problematisk skolfrånvaro och erbjuder kursen som del av ett åtgärdsprogram så bokning sker i överenskommelse med elevens lärare, specialpedagog och rektor.
Vi arbetar i liten grupp, om cirka 4 elever. Målgruppen är barn och unga från 11 år t.o.m. sista året i gymnasiet. Indelning i grupper görs med hänsyn till ålder. Individuell undervisning är möjlig.
Kursen ges digitalt, över Teams, med en till två halvtimmeslånga träffar i veckan.
Muntligt berättande är en av de mest grundläggande formerna för kommunikation. Berättelser kan förmedla tankar och idéer, undersöka situationer och världar, lyfta fram åsikter och argumenterar, ge perspektiv och förståelse samt skapa nya upplevelser. Vi övar förmågan att berätta muntligt genom lekfulla övningar som synliggör berättandets olika delar. Genom berättandet övas spontanitet, kreativitet, inlevelse och kommunikation. Vi arbetar också med reflektion och koncentration.
Kursen ges digitalt, över Teams, med en till två halvtimmeslånga träffar i veckan. Varje pass är sin helhet. Det innebär att vi kan fokusera på närvaro i stunden. Eleven får en hel process, från presenterat tema till ett resultat. Att vi hinner avsluta det vi påbörjar innebär en lägre tröskel att komma till ett pass i muntligt berättande även om en missat ett eller två pass innan. Det finns ingen pågående process där en hamnat efter.
Vi arbetar i liten grupp, om cirka 4 elever. Målgruppen är barn och unga från 11 år t.o.m. sista året i gymnasiet. Indelning i grupper görs med hänsyn till ålder. Vi vänder oss till elever med problematisk skolfrånvaro och erbjuder kursen som del av ett åtgärdsprogram. Bokning sker i överenskommelse med elevens lärare, specialpedagog och rektor.
Vill du tänka på annat? Få mer energi? Släppa spänningarna?
Det här är en aktivitet för dig som går i åk 7-gy2 och ofta har ont i magen eller huvudet, känner stress, oro, nedstämdhet, kanske sover dåligt, eller har värk i nacke/axlar. Den här aktiviteten kan hjälpa dig att må bättre.
Hur går det till?
Danspasset innehåller uppvärmning, övningar, danskoreografier, avslappning och avslut. Vi rör oss till musik och du kan räkna med att vi blir lite svettiga, det är meningen att vi ska få upp pulsen. På dansen får du ha vilka kläder du vill, bara du trivs och känner dig bekväm. Inga förkunskaper behövs. Har du aldrig dansat förut så spelar det ingen roll, tillsammans övar vi och har kul ihop. Det är ingen uppvisning inför publik, vi dansar bara för vår egen skull och för att få uppleva gemenskapen i gruppen och glädjen i dansen. Det är helt utan krav.
Det spelar ingen roll hur du mår eller känner dig idag, kom ändå och upplev rörelseglädjen tillsammans med andra. Det bästa är att du efteråt kan känna dig piggare och gladare.
Plats: Danssal, Anderstorg, Estetiska programmet, Anderstorp
Tid: Torsdagar kl 16.00-17.00
För: Årskurs 7-gy2
För mer information och anmälan: dansforhalsa@skelleftea.se