Skellefteås bästa liga

Läsligans ambition är att få ungdomar mellan 9 och 14 år att förstå vikten av och tjusningen med att läsa, utan att det behöver konkurrera med idrotten och skolan. God läsförmåga gör det inte bara lättare i skolan, det skapar också flexibla och öppna individer samt snabbare hjärnor, något som är viktigt inom alla idrotter.

Det är sedan länge känt att fysisk aktivitet gör att vi mår bättre och ökar vår inlärning. Lika viktigt som det är för barn och unga att röra på sig, skapa en bra grund för god rörelserikedom, är det att vara en aktiv läsare. God läsförmåga och läsförståelse gör det inte bara lättare i skolan, det skapar också flexibla och öppna individer samt snabbare hjärnor, något som är viktigt inom alla idrotter och i samhället i stort.

Idrottsledare, tränare och aktiva på elitnivå är viktiga förebilder för många barn och unga. Det kan vara just på träningen som de känner sig som tryggast och där de är mest mottagliga för vägledning. Med Läsligans hjälp kan dessa vuxna bidra till att skapa positiva attityder till läsning hos barn och unga.

Vikten av läsning och träning av fler förmågor än bara den idrottsspecifika skulle också kunna vara en del av lockelsen att få fler ungdomar att träna längre upp i åldrarna. Eller kanske rentav vara en anledning eller insteg till att bli intresserad av rörelse och idrott?

Vad innebär det att vara med i Läsligan?

Med Läsligans hjälp kan idrottsledare och tränare på enkla sätt bidra till att skapa positiva attityder till läsning hos de aktiva. Som medlem i Läsligan får ni bland annat:

  • Tips på läsfrämjande övningar att göra under en träning.
  • Låna boktrunkar fulla med roliga och spännande barn- och ungdomsböcker att ta med på läger, matcher, osv.
  • Träffa läsande idrottsprofiler som berättar vad läsningen har betytt för dem.
  • Lyssna till spännande och aktuella författare som bjuder både på sig själva och sina erfarenheter.
  • Möjlighet att vinna Läsliganpriset! Vi utser två vinnare som vinner 10 000 kronor vardera.

Läsliganpriset

Med Läsliganpriset vill vi uppmuntra en person, förening eller organisation som jobbar för att idrottande barn och ungdomar ska läsa mer. Läsliganpriset instiftades år 2019 och delas ut en gång per år. Prissumman är totalt 20 000 kronor och sedan 2022 fördelat på två vinnare.

Ansökan och nominering till Läsliganpriset 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klicka på länkarna nedan för information om tidigare vinnare.

2021: Skellefteå Konståkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2020: Skellefteå Baseboll Softboll U9–U12 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2019: Viktor Agnarsson, Skellefteå tennisklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klicka på filmerna nedan för att se intervjuer med Anna Burström och Viktor Agnarsson, vinnare av Läsliganpriset 2020 respektive 2019.

Läsligans läsbingo – ett roligt sätt att läsa

Läsning ger snabbare hjärnor – det är viktigt inom alla idrotter. Vad du läser spelar mindre roll. Välj det som känns kul – romaner, faktaböcker eller tidningar. Rör på dig och kryssa! Alla som gör klart bingon får en medalj.

Läsligan startade 2014 av Skellefteå kommun och kommunikationsbyrån Henson. Projektet tog sin kraft ur internationella PISA-rapporten från just detta år, som visade att svenska ungdomar läser allt mindre. Tyvärr pekar de senare årens PISA-rapporter på en nedåtgående trend liksom rapporten Ungar & medier 2021 från Statens medieråd.

För lite läsning leder till sämre läsförståelse och sämre skolresultat. Det leder i sin tur till färre valmöjligheter i vuxen ålder. Det här vill och kan vi ändra på tillsammans.

Läsligan samverkar med bibliotek, bokhandel, föreningar, idrottsprofiler och andra aktörer inom Skellefteå kommun.

Är du intresserad av att veta mer? Skicka ett mejl till lasliganpriset@gmail.com.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: