Skellefteå kommuns logotyp. Klicka för att komma till invånarwebbens startsida.

Läsliganpriset 2024 går till
Guldstadens Kyokushin Karate

Guldstadens Kyokushin Karate drivs av övertygelsen att fysisk och intellektuell träning är lika viktig för människors möjlighet att utvecklas och växa. Nu belönas karateklubben med Läsliganpriset 2024 för sin satsning på att inspirera sina medlemmar att läsa mer böcker.

– Vi jobbar för att få fler aktiva i föreningslivet och det behöver inte bara vara idrott, utan
även övrig kultur. Därför vill vi höja intresset för att läsa och hitta nya kunskapsområden,
berättar Fredrik Westermark som är en av initiativtagarna på klubben.

Mikke Ejrevi delar ut priset till årets vinnare av Läsliganpriset

Guldstadens Kyokushin Karate håller till i den japanska kampsportsanläggningen Budokan på Campusområdet i Skellefteå. Sedan starten 2011 har klubben fortsatt att växa och många av eleverna har gått vidare till att tävla på både nationell och internationell nivå. Förutom den fysiska träningen ser klubben värde i att ta tillvara möjligheten att läsa och man vill därför ge möjlighet till detta på anläggningen. I anslutning till träningslokalerna har klubben därför skapat ett vardagsrum, där både medlemmar och anhöriga kan ägna sig åt att läsa böcker, spela brädspel och läxläsning i lugn avskildhet. Det finns även ett litet bibliotek, med böcker om alltifrån kampsport och Manga till japansk kultur och inredning.

– Lokalen är nog de närmaste ett bibliotek man kan komma, med en lugn och inbjudande miljö som möjliggör en frizon från stress och yttre distraktion. Våra medlemmar representerar dessutom många olika nationaliteter och språk, vilket bidrar till en bredare mångfald i urvalet av böcker och öppnar upp för läsning av litteratur från skilda kulturer, säger Fredrik Westermark.

Läsliganpriset har delats ut sedan 2019 och prissumman på 20 000 kronor går till en person, förening eller organisation som jobbar för att idrottande barn och ungdomar ska läsa mer, och priset delas ut en gång per år. Juryns ordförande Mikke Ejrevi är imponerad av de miljöer som Guldstadens Kyokushin Karate erbjuder:

– Klubben är ett föredöme när det kommer till förmågan att se hela människan och att skapa miljöer som gör det möjligt att växa på flera olika plan.

Juryns motivering lyder:

”Med sina genomtänkta och medmänskliga satsningar på att både underlätta och inspirera till ökat läsande har Guldstadens Kyokushin Karate visat att det går att kombinera idrottsliga framgångar med intellektuell utveckling. Klubbens insikter kring de synergieffekter som finns kopplade till idrottsutövande och läsning, speciellt när det kommer till barn och ungdomar, gör dem till en synnerligen värdig vinnare av Läsliganpriset 2024.”

Läsliganpriset 2024 delades ut lördag 29 juni på Summertime-festivalen i Skellefteå.

Vinnarna utses av en jury bestående av:

Anneli Lundqvist
Butikschef Akademibokhandeln

Annelie Nilsson
Verksamhetschef RF-SISU Västerbotten

Johanna Salo
Sportjournalist Norran

Linda Fredriksson
Styrelseledamot Skellefteå konståkning
(vinnare Läsliganpriset 2021)

Mikke Ejrevi
Avdelningschef kultur- och bibliotek
Skellefteå kommun (ordförande)

Symbolen för Läsligan, en cirkel runt ordet Läsligan i stora bokstäver.