Bildstorlekar och hur du justerar dem

Att hålla nere storleken på de bilder vi använder gör sidan mer tillgänglig och hållbar.

Bildformat, maxbredd, ca-vikt

Hero/toppbild 1980 px (300-700 kb)

Sidbild 960 px (75-300 kb)

Bildpuff, 2-4 spalter 500 px (50-200 kb)

Bilder från Imagevault

Bilder som hämtas från Imagevault läggs in i formatet webbP som är ett modernt format som minskar storleken så mycket som möjligt men behåller så hög bildkvalitet som möjligt.

Detta gäller för modulerna Herobild-Imagevault och Imagevault Asset (ersätter sidbild).

När du är inne i modulen ställer du in vilken storlek du vill använda, det gör du genom att välja närmsta format i formatlistan, se bild.

Det finns färdiga inställningar för ett flertal olika typer av användning. Hittar du inte något i listan som passar perfekt välj något som ligger nära. När du har gjort ditt val kan du se bredd och höjd på ditt val.

Om du använder invånarwebbens, platsens eller insidans bildformat spelar ingen roll. Välj det som ligger närmast den storlek du önskar. Platsens bilder är generellt högre än övriga.

Bilder som ligger i Sitevision

Om du laddat upp en originalbild så kan du beskära och påverka storleken direkt i bildarkivet.

Leta rätt på bilden i bildarkivet (du kan gå via inställningar i modulen du har valt).

När du hittat bilden kan du se storleken som bilden har nu och filstorleken. För att ändra klicka på pennan uppe i högra hörnet på bilden, se gulmarkeringen på bilden nedan.

När du klickat på pennan så kan du både beskära bilden till rätt form och ändra höjd eller bredd (du kan inte ändra båda) beroende på vilket mått som ska styra.

När du gjort dina justeringar så tänds en knapp "Spara som ny bild", klicka på den för att spara bilden. Nu har du skapat en mindre kopia av originalbilden och kan radera originalet.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: