UTBILDNING
Internationella distanskurser hjälpte Daniel ta nytt kliv i karriären
Via distanskurser kunde 32-årige Skellefteåbon Daniel Degerman fylla sitt CV med nya tekniska kompetenser och ta ett nytt språng i karriären. Han konstaterar att kursintygen hade stor betydelse för att han idag jobbar som teknisk säljare på Skellefteå Kraft.
– De visade att jag kan lära mig nya saker och att jag har drivet och kompetensen som gör mig lämplig som säljare. Det gjorde det lättare att söka jobb, säger han.
Det var i februari i år som Daniel gjorde sin första dag på Skellefteå Kraft. Han arbetar uppsökande mot framförallt företag och bostadsrättsföreningar och hjälper dem med omställningen mot det elektrifierade samhället.
– Jag trivs jättebra. Att jobba i den här branschen och med den här typen av produkter är väldigt roligt och utmanande. Sedan är det fantastiskt att arbeta för ett lokalt företag med cykelavstånd till jobbet när man har familj, säger Daniel som har fortsatt att vidareutbilda sig parallellt med jobbet.
Snabb kompetensomvandling
Via Campus Skellefteå går det att i lokala studiegrupper läsa internationella onlinekurser från några av världens bästa lärosäten, som Harvard, Stanford och MIT. Under hösten 2020 började Daniel läsa University of Marylands kurs ”Agile innovation and problem solving”. Kursen, som är på engelska och sträcker sig över fyra veckor, är öppen för alla och kräver ingen särskild behörighet.
– Jag tycker att upplägget med en lokal studiegrupp är jättebra. Det gör det lättare att motivera sig och vi kan stötta varandra i gruppen, säger Daniel.
Kurserna syftar till att möta upp behovet av snabb kompetensomvandling och livslångt lärande. Kurserna är gratis, men den som vill ha ett intyg kan behöva betala för det.
– Det har varit jättebra att kunna sätta nya kompetenser på CV:t. Kursintygen har gjort stor skillnad för antalet besök på min LinkedIn-sida, säger Daniel.
Patrik Sundberg, affärsenhetschef för produkter och tjänster på Skellefteå Kraft, konstaterar att kursintygen som Daniel kunde visa upp bidrog till att han fick jobbet.
– De gjorde att han stack ut i mängden sökanden, säger Patrik.
Lågt insteg
Daniel hade arbetat som säljare i tolv år när han hösten 2019 började läsa tekniska kurser på distans. Han hade tidigare jobbat med försäljning av dammsugare till privatpersoner och som distriktsansvarig inom dagligvaruhandeln, men nu kände han att han ville arbeta för ett lokalt företag inom den tekniska sektorn.
– Att först läsa upp gymnasiebetygen och sedan gå ett tekniskt högskole- eller universitetsprogram kändes segt, så jag började fundera på hur säljarrollen skulle utvecklas och vad jag behövde kunna, säger Daniel.
Parallellt med jobbet som resande säljare så började han läsa internationella tekniska kurser i ämnena artificiell intelligens (AI) och datavetenskap.
– Jag trivdes jättebra med upplägget som bestod av att ta del av inspelade lektioner och sedan göra kunskapsprov, säger Daniel.
Han är även positiv till det låga insteget.
– Jag läste barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet, men det var inga problem att läsa de här tekniska kurserna. Jag har kunnat spela upp lektioner på nytt och googla fraser som varit svåra att förstå.
Kurserna sträckte sig över fyra veckor där det uppskattningsvis krävdes tre timmars studier i veckan. Daniel komprimerade studierna och behövde endast en vecka på sig per kurs. Efter att hans två barn hade somnat ägnade han sig åt studierna.
– Då fanns det tid över. Man fick prioritera bort någon timme Netflix bara, säger han och fortsätter:
– I och med att jag själv styrde tiden så kunde jag välja att plugga en annan dag om det till exempel hade varit mycket på jobbet. Men när man läser på distans gäller det samtidigt att skapa rutiner och schemalägga sina studier så att man inte skjuter för mycket till slutet av kursen. Daniel tror att det kan bli fler kurser i framtiden för hans del.
– Jag gillar att läsa och utvecklas. Det finns statistik som visar att säljare som vidareutbildar sig presterar bättre. Att ta in och värdera ny information gör att man tänker annorlunda och reflekterar på ett annat sätt i utvärderingen av ett möte eller en affär. Alla sådana inputs är bra, säger han.
Fakta
Internationella onlinekurser med Campus Skellefteå som utgångspunkt
- Ta del av onlinekurser från några av världens bästa lärosäten, som exempelvis Harvard, Stanford och MIT.
- Det krävs ingen direkt behörighet för att anmäla sig. Vem som helst kan delta, det enda som krävs är tillgång till en dator och internetuppkoppling.
- Kurserna kan läsas helt på egen hand, men sannolikheten att slutföra dem ökar om man har lokala studiekamrater att diskutera med.
- Kurserna är gratis, men vill man ha ett intyg kan man behöva betala för det.
Klicka här för mer information om de internationella kurserna
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 17 mars 2022