SPELINDUSTRIN

Spelutvecklingen i norr uppmärksammad av Singapores näringsminister på stor spelkonferens i Singapore

Mötesindustrin öppnas sakta upp i världen. Under förra veckan var spelutvecklingsklustret Arctic Game Lab speciellt inbjudna till konferensen Global Top Round och spelmässan Gamescom Asia i Singapore. Under fredagen träffade delegationen även Singapores näringsminister.

Global Top Round investerar världen över i spelstudios i tidiga skeden och hjälper dem att utvecklas. De har ett samarbete med Arctic Game Lab. Svensken Pontus Mähler är deras affärsutvecklingschef.

- Vi har bjudit med politiker och officiella representanter kring Arctic Game Lab för att visa på möjligheterna med spelbranschen i Sydostasien och hur det skulle kunna se ut i norra Sverige. Det finns otroligt goda förutsättningar för Norrbotten och Västerbotten att ta plats i världen, särskilt när de under relativt kort tid byggt upp en sådan bra infrastruktur för spelbranschen via Arctic Game Lab. Jag hoppas verkligen att arbetet fortsätter framåt för att utvecklingen ska kunna ta riktig fart, säger Pontus Mähler.
Arctic Game Lab är en gemensam satsning mellan Skellefteå, Umeå, Piteå, Boden och Luleå som ska skapa en hållbar spelindustri i norra Sverige. Idag är det norra Europas snabbast växande spelkluster. Att skapa kontakter i en snabbt växande spelindustri i Singapore och Asien är viktigt både för den fortsatta utvecklingen av klustret och inte minst för spelbolagens affärer.

– Spelindustrin är född global och självklart behöver norra Sverige vara med, annars blir vi på efterkälken. Spelutveckling är en viktig del och har kompetenser som behövs inom många olika branscher.

Näringsministern hade bra koll på oss och belyste själv våra fördelar med bland annat förnybar energi, den gröna omställningen och kände väl till Facebooks datacenter i Luleå, säger Johan Sjökvist, etableringschef Luleå Business Region.

Delar av delegationen träffade Singapores näringsminister Alvin Tan som också är ansvarig för frågor kring bland annat kultur och unga. De som träffade ministern var Daniel Ådin, kommunfullmäktiges ordförande i Skellefteå, Jonas Lundström, näringslivschef på Region Västerbotten, Johan Sjökvist, etableringschef hos Luleå Business Region samt Arctic Game Labs klusterledare Daniel Wilén. Näringsministern visade stort intresse och var påläst både om spelindustrin och vår regions fördelar med bland annat förnybar energi.

- Att Singapores regering är så intresserade av hur Norrbotten och Västerbotten bygger spelindustri är ett kvitto på att Arctic Game Lab är en institution att räkna med. Samtidigt är vi i tuff konkurrens med tanke på många länders nationella stödåtgärder som spelindustrin kan nyttja. Det är spännande att se hur vi i norra Sverige skulle kunna jobba för att konkurrera på riktigt med resten av världen, säger Daniel Wilén.

– Spelbranschen har vuxit kraftigt i flera år och vår region växer just nu snabbast i landet. Sydostasien är en framtidsmarknad och närvaron här kan betyda mycket för vår utveckling de kommande åren, säger Jonas Lundström, näringslivschef på Region Västerbotten.

På bilden ovan:

Johan Sjökvist etableringschef på Luleå Business Region, Daniel Ådin kommunfullmäktiges ordförande i Skellefteå, Alvin Tan, näringsminister i Singapore, Rick Nahm COO på Global Top Round, Daniel Wilén klusterledare Arctic Game Lab och Jonas Lundström, näringslivschef på Region Västerbotten.
Foto: Global Top Round


Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 mars 2022