UTBILDNING

Tre nya utbildningar på Campus Skellefteå

Två nya YH-utbildningar kopplade till spelindustrin är beviljade start i Skellefteå och på Luleå Tekniska universitet startar ytterligare en spelutbildning på Campus Skellefteå.

500 platser på spelutbildningarna på Campus Skellefteå

500 studenter kommer att ges möjligt att söka till inte mindre än nio olika spelutbildningar på Campus Skellefteå. En fantastisk möjlighet för en växande spelindustri och de som vill vara en del av den.

De nya spelnära YH-utbildningar i Skellefteå är Spelprogrammerare, 550 yhp, 2,75 år, genom Changemaker Educations/Future Games, Spelartist, 475 yhp, 2,5 år också den via Changemaker Educations/Future Games. Luleå tekniska universitet i Skellefteå erbjuder högskoleutbildningen Datorgrafik för spel och film på två år.

Sedan tidigare finns följande spelutbildningar i Skellefteå, Högskoleingenjör Datorspelsprogrammering (universitet, 3 år), Game Programmer (YH, 2 år), VFX-artist för spel och film (YH, 2,5 år), Game & UX Designer (YH, 2 år), Dataspel och filmeffekter (FHS, 1 år) samt Project Manager IT and Games (YH, 1,5 år).

Spelbranschen är stark i regionen

Regionen stärker nu ytterligare sin position inom spelutveckling och möjligheten att attrahera nya talanger som både kan kompetensförsörja befintligt näringsliv och attrahera nya företag att starta upp och etablera sig här.

Totalt ansökte nio utbildningsanordnare om tillstånd att starta över fyrtio nya spelutbildningar i landet, varav endast tretton beviljades. Av dessa hamnar alltså nära 40% i Norr- och Västerbotten! En väldigt stark indikation på att Myndigheten för yrkeshögskolan har uppmärksammat spelbranschens tillväxt i norr.

Spelindustrin växer så det knakar och formligen skriker efter kompetens - samtidigt som allt fler andra branscher också börjar handplocka utvecklare och grafiker för sin egen digitalisering...

Därför är det nu extremt roligt att Arctic Game Lab hjälpt oss att övertyga Myndigheten för yrkeshögskolan om att det är i Norrland som spelutvecklingsindustrin expanderar snabbast - och därmed fått dem att förlägga ytterligare spelutbildningar till regionen - i mycket hård konkurrens med övriga landet, säger Per Myrén, grundare och utvecklingsansvarig på Changemaker Educations AB och Futuregames.

Globalt är spel en industrisektor som är större än både film och musik tillsammans, där svenska spelbolag räknas som bland de bästa i världen. Den svenska spelindustrin har vuxit med i snitt 30% årligen i över tio år. Den har i dagsläget mer än nio tusen anställda och omsatte 2019 över 41 miljarder (källa: Dataspelsbranschen: Spelutvecklarindex).

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 september 2022