Karriär

Jennys karriärbyte ledde till jobb på Northvolts fabrik

När Blåforstjejen Jenny Carlsson födde två barn bestämde sig familjen för att flytta från Oslo hem till Skellefteå.

I samma veva gjorde hon ett tvärt karriärbyte och började på Vux-utbildningen automationsoperatör.

I dag är hon skiftchef på Northvolt och spelar en viktig roll i den nya industrins tillväxt.

– Det var det som lockade mig mest, jag ville ha ett jobb som stämmer överens med mina värderingar, säger Jenny.

Livet i Oslo var verkligen något som Jenny trivdes med. Pulsen, människorna, närheten till fjorden och bergen. Jobbet som Visual Merchandiser innebar att hon var med och inredde butiker som nyöppnade, gjorde om eller hade flyttat till andra lokaler.

– När vi hade fått barnen så blev det mer och mer tydligt att vi inte kunde bo kvar i en lägenhet på femte våningen utan hiss och min kille som är från Skåne ville flytta till Skellefteå. Det var egentligen han och min mamma som låg bakom det här, säger Jenny och skrattar.

De fick köpa hennes mammas sambos radhus i Ursviken och när föräldraledigheten gick mot sitt slut gjorde Jenny ett yrkesmässigt tvärkast.

– Jag var i en ganska smal bransch och i en storstad som Oslo fungerade det. Samtidigt så har det blivit allt viktigare för mig, ju äldre jag blivit, att jobba med något som stämmer överens med mina värderingar. Och att få bidra till den gröna omställningen kändes helt rätt, säger hon.

Jenny Carlsson jobbar nu som skiftchef på Northvolt

Hon sökte Vux-utbildningen automationsoperatör på Campus Skellefteå och kom in. Utbildningen är på heltid under cirka fem månader, den omfattar 600 poäng på gymnasienivå och innehåller både teoretiska och praktiska inslag. Här fick de bland annat grundläggande kunskaper om maskiner, tryckluftteknik, ledarskap, truck- och traverskörkort och en inblick i hur en industri fungerar samt engelska.

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med Northvolt och labbmiljön är byggd för att vara anpassad till industrins önskemål.

Efter utbildningen sökte Jenny jobb på Northvolt och antogs som operatör. Hon påbörjade därefter en internutbildning i Västerås på Northvolt Labs som är företagets batteriforskningscampus.

– Det gick bra så jag fick erbjudande om att bli shift manager på Northvolt Ett vilket kändes som en jättehäftig utmaning. Jag blev då involverad i processen att börja rekrytera medarbetare, sedan dess har vi jobbat hårt med att ta in maskiner i byggnaden, driftsäkra, planera, lägga upp schema och utbilda personal, förklarar Jenny.

Jenny bytte karriär helt

Nu har du varit igång ett år, vad tycker du om jobbet?

– Jag älskar mitt jobb! Det är riktigt spännande och jag får lära mig en massa nya saker. Eftersom jag får förtroendet att vara delaktig i processen har jag en möjlighet att påverka från början – och så är det jättekul att ha kollegor från hela världen. Det kulturella utbytet mellan oss är verkligen något jag uppskattar, säger Jenny.

Skulle du rekommendera någon att göra ett karriärbyte?

– Verkligen! Jag tycker det är jätteroligt att prova något nytt och har bytt jobb vart femte år ungefär, men nu hoppas jag på en framtid här. Jag var lite orolig om jag var tillräckligt teknisk, men så här i efterhand känns det viktigare att vara problemlösare, ha en positiv attityd och en vilja att ta tag i saker, än att vara född med skruvmejsel i handen. Jag hade också med mig jättebra saker från tidigare arbetsliv som lite personalansvar och att jag pratat mycket engelska. Jag hade inte väntat mig att det skulle vara så värdefullt. Jag trodde faktiskt att jag skulle vara mer nybörjare, säger hon.

Jenny jobbar i fabrikens lina som kallas ”Formation and Aging” och ligger sist i produktionskedjan. Här bygger det mycket på att kvalitetssäkra batterierna innan de lämnar fabriken. Batterierna laddas i och ur i omgångar, för att därefter gå igenom olika formateringscyklar för att säkerställa att batterierna har rätt specifikationer.

– Jag har många olika arbetsområden, sådant som jag inte hittat i ett och samma jobb tidigare och det är jag så tacksam för. Jag får jobba mycket med människor och ska finnas till hands när mitt team behöver mig, säger Jenny.

FAKTA

Namn: Jenny Carlsson.

Ålder: 35.

Familj: Sambon Daniel, barnen Thure, 4 år och Billie, 2 år.

Bor: Radhus i Ursviken.

Yrke: Shift manager på Northvolt Ett.

Tidigare yrken: Frisör, receptionschef på hotell och Visual Merchandiser.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 september 2022