Karriär

Journalistprofilen byter jobb som 57-åring – ”jag triggas av utmaningen”

Många Norranläsare har läst hans texter eller sett hans bilder sedan 1984 då han anställdes som pressfotograf.

Men nu har Lars Eriksson flyttat fokus.

Han är tjänstledig för att studera och vid nyår är han färdig samhällslärare på gymnasienivå. När många andra 57-åringar kanske börjar klura på slutet av karriären – ja, då varvar Lars upp.

– Jag triggas av utmaningen och kommer visserligen ut som en nybörjare till lärare, men jag besitter många övriga erfarenheter, menar han.

Faktum är att Lars redan har ett vikariat på Anderstorpgymnasiet till 40 procent, samtidigt som han läser KPU som står för kompletterande pedagogisk utbildning, till 100 procent.

– Jo, det blir 140 procent, konstaterar Lars och lägger till:

– Förra hösten så jobbade jag 60 procent på Norran och körde 100 procent plugg men det gick det också.

Han har via Luleå tekniska universitet på Campus först läst upp en rad ämnen som statsvetenskap, nationalekonomi och sociolog de senaste åren, allt via distans. Det är en möjlighet som varit särskilt uppskattad under pandemin.

Det som återstår av lärarutbildningen är pedagogiken innan han är behörig lärare.

– Sedan har jag för avsikt att validera mina mediakunskaper, det finns en hel del sådana kurser här på Anderstorp, säger Lars.

Lars Eriksson har börjat jobba på Anderstorpsgymnasiet

Hur har mötet med eleverna gått?

– Det har gått över förväntan, det har känts jättebra. Som fotograf mötte jag väldigt många människor under en dag eller en arbetsvecka, jag är helt enkelt van att kliva in i ett rum och möta människor. Så jag tror stenhårt på att skapa en relation till eleverna – tidigare har jag gjort det på 5 minuter, men här har jag längre tid på mig. Det har varit lite pirrigt men jag känner mig faktiskt ganska avslappnad. Däremot får jag får uppfinna hjulet varje dag i undervisningen och det kan kännas obekvämt, jag har ju aldrig gjorde de här lektionerna förr, säger Lars.

”Dela med mig av kunskaperna”

Som journalist kom han nära samma typ av samhällsfrågor så Lars vill själv inte kalla sitt initiativ för ett karriärbyte utan snarare för en karriärutveckling.

– Samhällslärare och journalist är närbesläktade, man hanterar bara samhällsfenomen på olika nivåer.

Tidigare var jag mer i nyhetsänden där jag förklarat eller uppmärksammat. Nu har jag chansen att ge en ny generation unga rätt verktyg att själva förstå samhället. Snart är det dom som ska forma vårt framtida samhälle, menar Lars.

Han är noga med att säga att han inte vänder journalistiken ryggen, det handlar mer om att utveckla sig själv.

– Jag vill göra något mina sista tio år på arbetsmarknaden och dela med mig av mina kunskaper. Vi behöver många kunniga demokrater som ska ta över den här stafettpinnen och får jag bidra på ett hörn så är jag nöjd, säger Lars.

Lars tycker att bytet varit lite pirrigt men att han ändå känner sig avslappnad i sin nya roll

– Jag tänker att jag har bra förutsättningar att bli en bra lärare, därför känns det väldigt rätt.

Jag räknar med att jobba som lärare i ytterligare tio år. Han säger sig vara dålig på att vara dålig på saker, och tror att han har förutsättningarna att bli en bra lärare.

– Men man vet aldrig, det kanske sker när jag har kvar fyra år i yrket. Men det känns hur som helst jättebra att ta det här steget, säger Lars.

FAKTA / Detta är Lars

Namn: Lars Eriksson.

Ålder: 57.

Familj: Hustru och fyra barn, varav tre utflugna.

Bor: På väg att flytta från villa på Morö Backe till lägenhet.

Yrke: Journalist och blivande lärare.

Äter helst: På en mysig restaurang i Paris.

Drömmer om: Att åka till Paris och en framtid i skolan.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2022