ForskarFredag
Gymnasieelever tog del av innovationsmiljöerna på Campus Skellefteå
Hundratals ungdomar från Skellefteås gymnasieskolor närvarade på ForskarFredag på Campus Skellefteå. Där fick de bland annat veta mer om forskning som bedrivs i Skellefteå, besöka labb- och innovationsmiljöer och lyssna på intressanta föreläsningar.
Jätteroligt att så många kom för att lyssna, säger Johnny Johansson, professor inom elektroniksystem på Luleå tekniska universitet.
Science Parks nya lokaler på Campusområdet var välbesökta när Johnny berättade om den senaste forskningen inom elflyg.
– Vi undersöker hur den elektromagnetiska miljön på flygplatser fungerar när elektriska flygplan och laddare hamnar där. Vilka utmaningar för det med sig och hur fungerar deras interaktion med kommunikationssystemen, säger han.
Arbetet bedrivs i Skellefteå, där man gör mätningar.
– Vi vill skapa en helhetssyn så att det inte uppstår problem med gränsvärden eller störningar. Vi har inte sett något sådant än, men vi vill säkerställa att det verkligen är så. Vi är två–tre inblandade i projektet så här långt, men forskningen har följts med stort intresse av nationella aktörer som exempelvis Swedavia och Luftfartsverket och vi försöker bygga större projekt där fler parter är inblandade, säger Johnny.
Hållbar flygtävling
Projektet är särskilt aktuellt i Skellefteå tack vare Green Flight Academy, som är världens första trafikpilotutbildning med elflygplan som verktyg. På Campus Skellefteå har Green Flight Academy bland annat en fullstor simulator och teorisalar och på Skellefteå Airport har man tillgång till två hangarer samt flygplan. Under ForskarFredag arrangerade Green Flight Academy och T2 College en tävling. Gymnasieeleverna hade fått tillverka pappersdrakar och nu skulle deras flygkapacitet testas. 22 lag med fem personer i varje lag var anmälda.
– Vi ville göra något trevligt tillsammans och det känns underbart att samlas och genomföra ett hållbart projekt. Eleverna har hämtat material hos oss på T2 College. Sedan har de konstruerat och pyntat drakarna hemma och nu får de visa hur de fungerar, säger Maria Marklund, vd på T2 College.
Flyginstruktörer på Green Flight Academy var domare och bedömde lagens skapelser efter konstruktion, design och hur de rörde sig i luften. Även deltagarnas attityd fanns med bland kriterierna.
Unika Sara
Emmy Gustafsson Wass, eventansvarig på Sara kulturhus, mötte ungdomar på Forum.
Vi ser att vi når en äldre målgrupp, som är vana kulturkonsumenter. Vi vill hitta sätt att nå nya målgrupper och då framför allt ungdomar. Vi har påbörjat ett verksamhetsöverskridande projekt som heter ”Unga Sara” där vi arbetar för att locka unga. Vi är här för att ta reda på vad de vill se i huset, säger Emmy.
Vad har ni fått för respons?
– De vill se musikaler och komiker. Vissa hade varit på Sara Larssons och Hov1:s konserter och några ska på William Spetz föreställning. Några killar ville ta del av gangsterrap, som vi inte har haft än. Det här visar på ett utbud som vi skulle behöva titta mer på.
I Sara kulturhus monter berättade man också om byggnadens konstruktion och energilösningar.
– Det är en fantastisk byggnad, ett klimatpositivt hus som är först i sitt slag med sin unika konstruktion. Bakom den ligger väldigt mycket innovation och därför är Forskarfredag en naturlig plats att vara på för oss, säger Emmy.
Informerade om EU
På Forum stod även Cecilia Frank, verksamhetsansvarig för Europa Direkt Västerbotten. Hennes uppdrag är att nå ut med information om EU-frågor till länets invånare. 2022 har man särskilt fokus på ungdomar tack vare Europeiska kommissionens initiativ ”Europaåret för unga”, som ska lyfta ungas betydelse i hela EU och ta vara på deras erfarenheter och åsikter.
– Vi försöker få in synpunkter om vilka frågor som är viktiga för ungdomarna och vill informera dem om vilka möjligheter som finns i EU, säger Cecilia.
EU undersöker även hur man kan stärka den allmänna folkhälsan och göra sjukvården bättre genom samarbeten mellan länderna.
– Invånarna har fått vara med och tycka till om vilka frågor som ska vara viktiga för EU och då har psykisk ohälsa lyfts fram. Det är väldigt mycket på gång inom EU kopplat till hälsa, säger Cecilia.
Living Lab
I ett Living Lab visades trä som byggsten för ett klimatsmart samhälle med exempel på hur man kan ta fram både hållbara och klimatanpassade lösningar. Som ett exempel på det presenterade Kristoffer Landin på T2 en helt nydesignad träbänk där man ska kunna se resultatet av väder och vind och följa träets reaktion. Göran Berggren, forskare, RISE berättade hur dom hjälper Sverige och världen hur man bättre bygger snabbare, smartare och mer hållbart med hjälp av mätningar och ny teknik.
När Campus Skellefteå och Exploratoriet anordnade ForskarFredag aktiviteter i samarbete med LTU, Umu, RISE, Science City, T2 så genomsyrades programmet av temat "En hållbar värld är en friskare värld".
ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter i hela Sverige. Där det presenteras aktuell forskning på lokal, regional och global nivå och samordnas av Vetenskap & Allmänhet.
ForskarFredag med utgångspunkt i EU:s fem missionsområden Länk till annan webbplats.
Här kan man ta del av de kortare filmer som spelades för ForskarFredag
Forskning nära dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 19 december 2022