ForskarFredag

Program ForskarFredag på Campus Skellefteå 30 sep

Luleå tekniska universitet bedriver forskning på Campus Skellefteå inom områdena träteknik, elkraftteknik, energiteknik, distribuerade datorsystem, entreprenörskap och produktinnovation. I dagarna etableras ett nytt forskningsämne Cybersäkerhet. LTU har ett tiotal professorer knutna till Campus Skellefteå.

Umeå universitet bedriver forskning främst i omvårdnad, delvis knuten till Stiftelsen för medicinsk forskning vid Skellefteå lasarett. Umu har två professorer på Campus Skellefteå.

På Campus ligger också en nod av forskningsinstitutet, RISE (Research Institute of Sweden), med forskning, utveckling och innovationsrådgivning åt företag.

Spikningsceremonier för licensiat- och doktorsavhandlingar sker regelbundet och är knutna till en forskningens Wall of Fame i Forumhuset.

Forskning pågår

På Campus Skellefteå finns ett antal spännande miljöer att besöka. Välkommen på en QR-vandring för dig som vill veta lite mer och ta chansen att vinna ett presentkort. Följ kartan med utmärka ut intressanta platser i forskningens spår. Som en del i ForskarFredag kan du ta del av några av de forskningsprojekt som genomförs på Campus Skellefteå. Innovativa och banbrytande tekniska lösningar och förutsättningar för Skellefteå trästad.

Science Park - Öppet hus med program på Innovationsscenen

Skellefteå Science Park är en mötesplats för innovation, utveckling och hållbarhet. Här möts människor över branschgränser, kulturer, områden och kunskap för att tillsammans skapa rätt förutsättningar för företag, produkter och tjänster att växa. Skellefteå Science Park används som en plattform med syfte att accelerera utvecklingen av en mer hållbar och innovativ region.

Innovationsscenen rullande program 9:45-10:15 Föreläsningar på Skellefteå Science Park ( ingen förbokning - vi fyller på till sista plats - välkommen!)

  • Om den senaste forskningen inom elflyg. Jonny Johansson, professor inom elektroniksystem, Luleå Tekniska Universitet
  • "Innovationskraft i norr och innovation på Campus Skellefteå" Sofia Gullholm, LTU Business
  • Från Sjuksköterska till forskare. Sofia Andersson, Katharina Derblom, Anna-Lena Stenlund och Sofia Andersson, Universitetslektor och forskare i omvårdnad, Umeå universitet.

Trä & Hälsa - Öppet hus T2

  • Välkommen att titta in på Träavdelning på T2 College. Gå tipsrundan och få med dig ett pris hem.

Green Flight Academy och T2
-Bygg din hållbara drake och tävla på Forskarfredag!

  • T2 College och pilotskolan Green Flight Academy på Campus bjuder in till drakflygartävling. Så här fungerar det: Anmäl ditt lag via länken senast fredagen den 16 september.
  1. Hämta ut ett drakbyggarkit på T2 college, Forskargatan 5, Campus den 23 september mellan klockan 07.00-16.00.
  2. Visa och flyg din drake under forskarfredag mellan klockan 10-11 inför juryn som består av piloter och instruktörer från Green Flight Academy samt innovationsledare från T2. Vi håller till på Bockholmsvägen 18 på Campus.

Alla som deltar är med i en utlottning av priser. Fullständig information om drakbygge, platser och tider hittar man i anmälningslänken http://simplesignup.se/private_event/196312/b6223762c7 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • 10:00- 11:00 Kom och titta på Flyguppvisningen som genomförs inför juryn som består av piloter och instruktörer från Green Flight Academy samt innovationsledare från T2. Bockholmsvägen 18 på Campus.

Forskningsinstitutet RISE - Living Lab

Besök RISE Living Lab - mötesplatsen och lyssna och lär kring träets egenskaper och hur man forskar fram hållbara och klimatanpassade lösningar. Känn in forskningen i praktiken genom att provsitta Kristoffers, på T2, helt nydesignade möbler medan du ställer frågor till Göran Berggren på RISE och tar dig en titt på:

  • Kompositbalkonger, ett lättare och miljömässigt bättre alternativ.
  • EU-Projektet WinTherWax. Testkuber för kostnadseffektiva miljövänliga fönster.
  • Klimatkuber. Säkrare lagring och transport av färdiga bostadsvolymer

Föreläsningar i Forumsalen

Ingen förbokning och det är fri sittning så länge det finns plats.

  • 08:30-09:00 Viable Cities – Klimatneutrala och hållbara städer. Skellefteå är utvald att tillsammans med 22 andra städer och fyra myndigheter i Sverige kraftsamla för klimatneutrala och hållbara städer inom innovationsprogrammet Viable Cities. Viable Cities programledningen i form av Gustaf Ulander på Skellefteå kommun berättar om hur man jobbar med det viktiga klimatarbetet.
  • 09:15-09:45 Digital Stadsutveckling, Sara Rönnberg, professor LTU.
    Projektets bärande idé är att koppla samman forskning i världsklass med innovativa högteknologiska företag samt offentlig sektor och ta fram innovativa och banbrytande tekniska lösningar för energy management-system med simuleringsverktyg och digitala tvillingar. Som fallstudie har campus Skellefteå valts ut, där campus byggs ut med ytterligare en byggnad om man samtidigt står inför problemet att det råder effektbrist. Projektet arbetar med hypotesen att det finns möjlighet att få tillgång till nödvändig effekt för att utveckla området.
  • 10:00-10:30 Prototypande samhälle - Nya upplevelser i mötet mellan människor och teknik, Anna Sirkka och Björn Flintberg från RISE berättar om projekt där de skapat nya upplevelser i mötet mellan teknik och människor. Hur känns det att prata med en självkörande lastbil? Kan teknik bidra till skolmiljöer som främjar välmående och lärande?
  • 10:45-11:15 Vadå jobba som forskare, kan man det?
    Tillsammans snackar vi med forskaren Andreas Westerberg. Vad håller en forskare egentligen på med? Var finns alla dessa forskare? Avslutar med en utmaning, gissa närmast och du vinner en goodiebag! Ja, här har vi chansen att få svar på alla våra frågor om forskning som yrke. Exploratoriets kommunikatörer från Arbetsmarknadskunskap Richard Bray och Maria Bergmark handleder träffen. Välkommen till oss om du är du nyfiken på vad det innebär att vara forskare. Är det nödvändigt med forskning? Vad skulle hända om inga forskare fanns? Är det dom som styr framtiden? Hur blir man forskare? Sitter man i ett labb hela dagarna? På vilka arbetsplatser finns det jobb inom forskning? Kan man bli forskare som ung eller krävs det typ 10 års universitetsstudier?

Forum Foajé - aktivitet

  • Exploratoriet/Arbetsmarknadskunskap
    Gör vårt personlighetstest – matcha dina personliga egenskaper mot yrken. Vilket yrke passar dig egentligen bäst? Har du det som krävs för att bli forskare? Vilka egenskaper, förutom envishet och nyfikenhet, är bra att ha om man jobbar som forskare? Välkommen till oss och ta reda på detta. Kommunikatörer från Arbetsmarknadskunskap och en forskare finns på plats.
  • Coompanion - en part i Viable Cities Skellefteå med ansvaret för medborgardialogen. Nu vill dom veta vad du tycker och tänker så passa på besöka deras monter.
  • Hur Bidrar EU till en friskare värld - The Green Deal, EUs ambitiösa klimatarbete och genom värnandet om mänskliga rättigheter, demokrati, biståndsarbete, fred och rättvisa. Det är dessutom Europeiska Ungdomsåret 2022 och vad innebär det. Kom och träffa Cecilia Frank, Verksamhetsledare Europa Direkt
  • Kulturhuset Sara - Skellefteå World's Greatest Places 2022 enligt amerikanska TIME. Med design och byggnadsteknik och energilösningar i framkant finns Skellefteå högt upp på listan när världens bästa ställen valts ut.
  • ”Vad som får dig som ungdom att må bra” -Välkomna att träffa Ungdomssamordnarna Stefan och Lisa I Ungdomsverkets monter får du möjlighet att göra din röst hörd genom att klottra ner ”vad som får dig som ungdom att må bra” på en klotterplank. Här får du information kring en ny kreativ mötesplats för dig i gymnasiet som ligger på Nordlandergatan 1

Campus Skellefteå

Campus Skellefteå för dig som söker utveckling, samarbeten och kunskap. För studenter, forskare, näringsliv och allmänhet som vill mötas på en plats som inspirerar, coachar och skapar rätt förutsättningar att växa. Nytänkande och utveckling av framtidens lärande och tillämpad forskning.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
31 augusti 2023