"rootPage" is not defined.

Forskning i Skellefteå

Vi är inte ett traditionellt universitetscampus. Vårt campus är en allians av olika samarbetande utbildnings- och forskningsinstitutioner, som var och en bidrar med sin expertis för att underlätta övergången. För närvarande arbetar vi med Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, RISE, T2, Green Flight Academy och flera ovärderliga kluster. I framtiden kommer ännu fler läroanstalter att verka här.

Skellefteå är engagerat i att driva förändringen mot hållbar tillväxt och när det gäller att nå målen för en hållbar framtid tror vi att det är viktigt att ta lärdom av andra. Campus Skellefteå är ett nav för teknisk innovation och forskning, världsledande inom forskningsområden som, Elkraft, distribuerande datorsystem och träteknik.

Luleå tekniska universitet, Northvolt, Rise, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun gör nu en gemensam satsning och upprättar utbildnings- och forskningscentret Arctic Center of Energy (ACE) på Campus Skellefteå. Under de tre kommande åren beräknar parterna att man gemensamt kommer satsa 30 miljoner kronor på det internationella kompetenscentret.

Här kommer kompetensförsörjningen för den moderna industrin och energin att utvecklas. Det sker bland annat genom avancerade labb- och utbildningsmiljöer och en utbildningsstruktur från grundläggande vuxenutbildningar upp till master- och doktorandnivå.

År 2022 finns här 8 professorer, 29 doktorander och 7 gästprofessorer.

Arctic Center of Energy

Arctic Center of Energy visar vägen för samhällets energiomställning och är ett exempel på banbrytande innovation och tillämpning av forskning. Här gör LTU, Northvolt, Rise, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun en gmensam satsning på utbildning och forskning där verksamheten förläggs till Campus Skellefteå.

A world-leading competence center that accelerates the electrification of society

Visionen är att satsningen ska utgöra ett världsledande centrum för integrering av utbildning och forskning kring samhällets energiomställning.

På ACE kommer kompetensförsörjningen för den moderna industrin och energin att utvecklas. Det sker bland annat genom avancerade labb- och utbildningsmiljöer och en utbildningsstruktur från grundläggande vuxenutbildningar upp till master- och doktorandnivå.

Läs mer om ACE på deras egna hemsida. Länk till annan webbplats.

 

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 mars 2024