Studentliv

Fjorton måsten i Skellefteå 

Ny i Skellefteå? Eller är du bara sugen på att hitta något nytt att upptäcka? Vi har samlat ett gäng aktiviteter och utflyktsmål för olika årstider som gör det lätt att utforska och hitta nya smultronställen.

1/ Adventure Park

Sikta högt och utmana dig själv och kompisarna – i Varuträsk, tio minuter från Skellefteå, finns åtta olika höghöjdsbanor med varierande hinder uppe bland träden. Här finns något för alla våghalsar från 12 meters höjd uppe bland tallkronorna till 1 meter för de minsta äventyrarna.

Adventure Park, en person som svingar i en gunga uppe bland trätopparna

2/ Adventure Park

Sikta högt och utmana dig själv och kompisarna – i Varuträsk, tio minuter från Skellefteå, finns åtta olika höghöjdsbanor med varierande hinder uppe bland träden. Här finns något för alla våghalsar från 12 meters höjd uppe bland tallkronorna till 1 meter för de minsta äventyrarna.

Skellefteå Bike Arena, tre personer som håller i sina cyklar och tittar på en fjärde person som cyklar i banan.

3/ Padel

Haka på trenden och spela padel – i Skellefteå hittar du ett flertal padelanläggningar som passar både den som är sugen på att testa sporten för första gången och för de rutinerade padelproffsen. Det finns allt ifrån nybörjarkurser till turneringar och träningsgrupper. Samtliga hallar har både dubbel- och singelbanor, och det finns möjlighet att hyra både rack och bollar på plats. I Ursviken finns dessutom tre utomhusbanor precis vid Skellefteälven som passar perfekt för dig som vill njuta av en vacker utsikt samtidigt som du svingar ditt padelracket!

En person som är träningsklädd och som håller i ett padelrack.

4/ Fiska i älven ★

Älskar du att fiska? Vilken tur! Vi har faktiskt ett av Sveriges bästa laxfisken mitt i centrala Skellefteå. Att fiska i Skellefteälven mellan Parkbron och Bergsbydammen är gratis och omgivningarna väl värda att spana in. Med 42 mil kuststräcka, fem stora älvar, över 1 500 sjöar och fler än 1 000 namngivna små vattendrag finns det oändliga fiskemöjligheter i hela Skellefteå under samtliga årstider. På vissa ställen kan det behövas fiskekort. (https://www.visitskelleftea.se/sv/303761/Fiskekort-i-Skelleftea/)

En kvinnar som står med ett flugfiskespö och fiskar i älven

5/ Café på bit

Vad sägs om att klämma en krämbulle och spela Nintendo på samma gång? Café på bit är känt som Skellefteås största vardagsrum och ett måste för dig som älskar spel. Här finns en mängd olika arkadspel, brädspel och tv-spel att välja mellan. Doppa Super Mario-mustaschen i en gräddig bakelse och utmanarna polarna!

En man som spelar ett bilspel. Han sitter i något som liknas en bilstol och håller i en ratt. Bilden är tagen på Café på bit

6/ Kulturföreningen Mullberget

Drömmer du om att bli DJ, eller är du kanske sugen på att starta eget band? På Kulturföreningen Mullberget finns alla möjligheter att ägna sig åt sina musikdrömmar och intressen. Genom att bli medlem i föreningen får du tillgång till DJ-utrustning, 16 replokaler och 3 inspelningsstudios som hjälper dig att få utlopp för din kreativitet. Här finns något för alla – oavsett om du bara vill vara någonstans och lattja runt med polarna eller visa upp din talang på arrangerade konserter. Kanske är det där du blir upptäckt och startar en karriär som rockstjärna? Ett medlemskap kostar 200 kr.

Tre ungdomar som står på scen och spelar instrument.

7/ Discgolf i Bergsbyn

Visste du att en av världens främsta discgolfanläggningar finns i Skellefteå? På discgolfterminalen i Bergsbyn samlas alla, från familjer till sportens stjärnor, på internationella tävlingar – här finns en utmaning för alla. Dessutom är banan öppen dygnet runt så kasta ut en disc och utmana kompisarna.

En familj, mamma, pappa och två barn som spelar discgolf bergsbyn. Mamman hurrar när sonen träffar målet.

8/ Falkträskberget ★

Se hit alla svampälskare! I Skellefteå finns alla typer av skogsland som passar olika sorters matsvampar, det gäller bara att ställa in siktet och vara beredd med svampkorgen. Passa i samma veva på att göra en utflykt upp till Falkträskberget, här finns även bär att plocka och du får plocka hur mycket du vill! Är det varken säsong för svamp eller bär så är berget ändå värt ett besök. Från grillplatsen längst upp har du en magisk utsikt ända ut till Rönnskärsverken och hela Skellefteå ligger framför dina fötter. Här är den perfekta platsen att slå upp tältet för en natt.

En person som står med ryggen mot fotografen och använder sin mobiltelefon för att fota utsikten från Falkträskberget

9/ Storklinta

När vårsolen tinat bort snön på många andra skidanläggningar har Storklinta norr om Jörn fortfarande öppet för åkning. Här ligger backen i norrläge och det gör att det ofta finns bra förutsättningar långt in på säsongen. Det finns något för alla, oavsett om du vill åka i en lugn familjebacke, trixa i railparken eller åka off pist. Här går det utmärkt att tända en eld i en av eldstäderna och grilla en korv och koka kaffe. Väl värt en utflykt för den som har bil.

Utsikt över skidbacken Storklinta. Längre ner i backen ser man några åkare på väg ner.

10/ Skellefteå Kart Arena

Älskar du höga hastigheter och fartfyllda nöjen? Då är gokartbanan i Furunäs, knappt tio minuter utanför Skellefteå, den perfekta aktiviteten. Här kan du tillsammans med kompisarna få en riktigt rolig och adrenalinfylld upplevelse och tävla om vem som är den vassaste föraren i gänget. Då banan är en riktig tävlingsbana är kvalitén i toppklass, vilket gör att du får den allra bästa och mest maxade körupplevelsen

Vy över de slingriga banorna på Skellefteå Kart Arena

11/ Sara kulturhus ★

Visste du att en av världens högsta träbyggnader finns i Skellefteå? Ett besök i Sara kulturhus är ett besök för alla sinnen – konst, bibliotek, scener för stora som små föreställningar och ett förstklassigt hotell med spa och restauranger. Allt förpackat i en träbyggnad på 20 våningar och cirka 80 meter högt.

En grupp med dansare som rör sig runt i en cirkel på Sara Kulturhus

12/ Bovikens havsbad ★

Under våren och sommaren är Bovikens havsbad den perfekta platsen att samlas på. Här finns en lång strand där du kan du utmana kompisgänget på en volleybollmatch, grilla i någon av eldstäderna eller fälla upp en solstol och bara njuta av solen. Här kan du även uppleva magiska kvällar och se kvällssolen gå ner. Samla gänget och ta med ett kubbspel, lite gott snacks och badkläder till ett svalkande kvällsdopp så har ni en toppenkväll framför er!

En flicka som springer eller hoppar i vattnet vid Bovikens havsbad

13/ Vitberget ★

Det spelar ingen roll om det är januari eller juli – på Vitberget finns mängder av aktiviteter året om som passar de flesta! Och det ligger endast 2 km från Skellefteå centrum. För dig som älskar att promenera eller springa finns fina naturstigar, vandringsleder och elljusspår. Längdskidsäsongen startar redan i december och givetvis kan du också åka utför berget. Slalomutrustning med mera finns att hyra för den som önskar det. På Vitberget hittar du också en 300 meter lång hinderbana och ett utegym som är perfekt för dig som vill kombinera motionen i spåret med lite styrketräning. Bara att välja och vraka bland aktiviteterna!

Tre personer med ryggsäckar i skogen på Vitberget

14/ Långfärdsskridskor på Burträsket ★

Att åka skridskor ute på isen en solig vinterdag är svårslaget! I Burträsk, ca 4 mil utanför Skellefteå, finns en drygt 2 km lång isbana som lockar många sugna skridskoåkare. Ta med lite fika, grilla en korv i någon av eldstäderna och njut av vintersolen ute på isen. Har du ingen egen utrustning går det bra att hyra skridskor, hjälm och stavar på OKQ8 i Burträsk. Är skridskor inte riktigt din grej så går det såklart bra att promenera längs banan. På www.facebook.com/burtraskisbana Länk till annan webbplats. hittar du aktuell information gällande banan.

En person som åker långfärdskridsko på Burträsket. Isen är blank och solen skiner.

Tips! Hittar du ingen utflykt här som du är sugen på?

En ★ betyder att här finns aktiviteter som är helt gratis!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 januari 2024