LIVSSTIL

Tricks, hopp och fart i Vitbergets nya cykelpark

En cykelarena att träna sina färdigheter i och slingor som riktar sig till både nybörjare och mer erfarna cyklister. Vitbergets nya cykelpark hra något för alla.
– Anläggningen innebär att Skellefteå har ett helhetskoncept som ger ett lägre insteg till terrängcyklingen, säger Stefan Wallgren initiativtagare och styrelsemedlem i Skellefteå AIK Cykelklubb.

Idén till den nya anläggningen fick Stefan när han och familjen var på semester i norska Trysil 2016.

– Där finns en cykelanläggning med fina och välgjorda leder som var rolig både för mig som cyklat länge och för barnen som inte cyklat lika mycket. Vi kunde ha roligt tillsammans och jag insåg att terrängen i Trysil liknade den på Vitberget och att vi borde kunna ha en liknande anläggning här i Skellefteå, berättar Stefan.

Stefan Wallgren är initiativtagare till cykelparken på Vitberget

När han kom hem från Trysil berättade han om sina planer för Skellefteå AIK Cykels utvecklingsgrupp och man bokade ett möte med kommunen för att presentera idén.

– Jag la Trysils ledkarta på en karta över Vitberget och visade hur en anläggning skulle kunna se ut här. Fritidskontoret gick igång på idén och så småningom beviljades vi 1,5 miljoner kronor i bidrag till projektet, säger Stefan.

Den totala kostnaden för anläggningen landade på 7,5 miljoner kronor och Skellefteå AIK Cykel sökte och beviljades även bidrag från Allmänna Arvsfonden, SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet.
– I slutändan behövde vi bara använda en liten skvätt från vår egen kassa, konstaterar Stefan.

”Läcker miljö att cykla i”

Cykelarenan ligger vid gamla fotbollsplanen uppe på Vitberget och består av en pumptrack och en så kallad skills loop där cyklister kan öva på sina färdigheter.

– Det finns möjlighet att träna hopp, balans och tricks av olika slag. Det finns enkla hinder att börja med för att sedan öka svårighetsgraden, säger Stefan.

Från arenan utgår tre slingor med olika svårighetsgrader. Den gröna har små gupp och svängar.
– Den riktar sig främst till barn och familjer. Där ska man kunna cykla med vilken cykel som helst, säger Stefan.

Norr om arenan finns en blå slinga.
– Den har en högre svårighetsgrad med lite mer fart och en del trätrall att balansera på, säger Stefan.

En röd slinga sträcker sig hela vägen upp till hällarna på Vitberget.
– Den har ännu fler spännande partier och riktar sig till mer erfarna cyklister som söker en större utmaning. Lederna är väldigt fina med fantastisk utsikt och läcker miljö att cykla i, säger Stefan.

De som byggt anläggningen på Vitberget är i huvudsak tidigare cyklister, som gjort banor i bland annat Lofsdalen och Falun.
– Vitberget är ett fantastiskt område nära stan som vi ska använda, men inte överexploatera och det som byggs där måste passa in. De nya slingorna ser ut som slingrande stigar som är ungefär en meter breda och det är bara ett fåtal träd som har fällts. Det mesta har handlat om att röja sly, säger Stefan.

Hoppas på fler medlemmar

Han konstaterar att allt fler har fått upp ögonen för terrängcyklingen de senaste åren och förhoppningen är att den nya anläggningen ska bli ett nav för utövarna i Skellefteå.
– För 10–15 år sedan fanns det inte så många leder och man var ganska ensam som cyklade. Nu finns det jättemånga bra stigar och stigavsnitt runtom i Skellefteå och man möter jättemånga när man är ute på cykeln, säger Stefan och fortsätter:
– Däremot är inte särskilt många i Skellefteå med i en förening, men vi förväntar oss att den nya anläggningen ska bidra till att fler blir medlemmar hos oss och att vår ungdomsverksamhet växer stort. Det kommer inte att kosta något att använda anläggningen, men den behöver underhållas och vi hoppas att många vill vara med och stötta oss i det.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 april 2022