LIVSSTIL
Säsong för fyndjägaren
Vid vårstädningen ser många över vilka prylar som inte längre behövs i hemmet. Nu står sommaren för dörren, vilket innebär bonanza för alla fyndjägare på andrahandsmarknaden. Loppisproffset Marie-Therese Edman guidar oss runt i det stora utbudet och ger tips på hur och var de bästa klippen görs.
Kärleken och intresset för återbruk ärvde Marie-Therese Edman av pappa Torbjörn och mamma Ingrid. Hon växte upp i en Västerbottensgård i Varuträsk där det fanns det gott om prylar från loppisar och auktioner. Hon bor idag på Falmarksheden – i ett hus som har genomgått de flesta inredningsepokerna – och hon driver vintagebutiken Hajbo Retro som inriktar sig mot kläder, tyger, porslin och keramik.
– Det är ytterst sällan som jag köper nytt. Om jag går förbi en butik och ser ett prydnadsföremål som jag vill ha så har jag is i magen. För väntar jag två månader så kommer det att finnas ute på andrahandsmarknaden till en tredjedel av priset, säger Marie-Therese.
Återvunna plagg
2018 blev det återvunna plagget utsett till årets julklapp och sedan dess har hon märkt att människor handlar kläder på ett helt annat sätt på loppisar och i second hand-butiker.
– Vi ser en dramatisk ökning av kunder som söker plagg för en personligare garderob, säger hon och fortsätter:
– Även barnkläder av kända märken är eftertraktade liksom porslin från exempelvis Gustavsberg, Stig Lindberg och Marianne Westman. Lego, Duplo och Minecraft-leksaker säljer också bra och teak-möbler som stringhyllor och mindre bord och fåtöljer är fortfarande populära.
Vilka grejer är svårast att bli av med?
– Trasiga och fläckiga kläder. Det kan låta självklart, men inte alla verkar se det. Underkläder, smink av billigare kvalitet och alla dessa små porslinsgrejer blir också kvar på borden. Retroplast säljs fortfarande, men skippa de tio extra stekspadarna i plast som du köpt på dig genom åren. Många Ikeaprodukter kan gå fort, men annars är tråkiga massproducerade saker ointressanta på loppisarna. Rent allmänt är saker i dåligt skick inte värt att dra med sig.
Fynden går tidigt
För den som vill fynda är det viktigt att vara på plats i god tid.
– Vissa loppisarrangörer är stenhårda med att ingen försäljning får ske innan öppning och det tycker jag känns rättvist. Samtidigt finns det andra arrangörer som inte har förutsättningar att kontrollera det. De gångerna är det upp till säljarna att avgöra hur de vill göra, vilket innebär att de bästa fynden kan ha gått redan innan loppisen har öppnat, säger Marie-Therese. Hon konstaterar att ju fler loppisar du går på, desto lättare blir det att upptäcka på håll om det finns något som tilltalar dig på borden.
– Men gå inte fram till ett bord där det redan trängs 20 personer för det lockar ofta fler ”zombies” till sig. När du kommer dit har de redan ryckt åt sig alla fynd. Gå hellre tillbaka till loppisen senare och se om det finns kvar något som du är ute efter.
Marie-Therese menar att det är okej att gräva i lådor, men manar till sunt förnuft.
– Vänta tills loppisen har öppnat och säljaren i lugn och ro har hunnit ställa fram. Och fråga alltid om det är okej. Det skapar en trevligare stämning än om du kastar dig ner i en låda och börjar rycka upp grejer, säger Marie-Therese.
Hon konstaterar att det finns några tydliga kategorier av loppisköpare.
– Vi har föräldrarna som köper barnkläder. De inser att de kan få en hel garderob för 500 kronor, vilket motsvarar tre nya plagg i en butik. Den här kategorin köper även allt från bröstpumpar till leksaker och barnvagnar. Samlarna är enbart ute efter specifika föremål och hittar de rätt pryl så spelar inte priset så stor roll.
Hobbyföretagarna köper föremål som kan säljas vidare på auktion, köp- och säljsidor eller annan loppis. Sedan har vi de som besöker loppisarna som utflyktsmål. De tar med sig familjen eller kompisarna och söker grejer till exempelvis sommarstugan eller sin man cave.
Skellefteå har flera olika typer av loppisar som exempelvis baklucke-, bya-, garage- och kvartersloppisar samt andra nischade som riktar sig till häst-, växt- eller motorfordonsintresserade. Och både i de centrala delarna av Skellefteå och på landsbygden finns en stark tradition av klädbytardagar.
– En annan typ av loppis som blev allt vanligare förra sommaren var den så kallade autoloppisen. Säljaren arrangerar den i en obemannad lokal som har öppet dygnet runt och där köparna betalar genom att swisha till det nummer som säljaren angett. Säljaren fyller sedan kontinuerligt på loppisen med nya föremål.
Gratisloppisen är precis vad den låter som.
– Människor som inte orkar sälja eller göra sig av med sina föremål erbjuder människor att komma förbi och plocka med sig av det som lagts fram. På så sätt kan grejerna som de inte längre ser något värde i användas vidare av någon annan och det är ju bra ur miljösynpunkt. Idag är alla medvetna om klimatfrågan och det har gjort det modernt att köpa på andrahandsmarknaden, säger Marie-Therese.
FAKTA: Urval av loppisar i Skellefteå
- Folkparken i Skellefteå
- Bakluckeloppisen på Stora Coopparkeringen
- Tantens mix, loppis och butik i Kåsböle
- Retroloppisen i Bonnstan
- Loppisboden Pigstugan i Byske
- Nya & gamla ting antik och loppis, Bureå
- Antikt och loppis hittar du i den tidigare diversehandeln i Drängsmark
- Almqvist Antik och auktionshandel i Burträsk
Håll utkik på Facebook-gruppen ”Loppis & Auktion Skellefteå med omnejd Länk till annan webbplats.” för fler loppisar.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 30 maj 2022