BO OCH LEVA

Fredrik och Frida flyttade hem till karriär och familj

Fredrik Johansson och Frida Viksten tog båda sin examen i Uppsala – sedan gick flyttlassen direkt hem till Skellefteå.
– Det var inte tänkt så från början, vi var inställda på ett längre äventyr men insåg att det går lika bra att göra karriär i Skellefteå och samtidigt bo i en familjevänlig stad, säger Fredrik.

Det är spännande tider för familjen Johansson/Viksten – i mitten av juli växer familjen med deras första barn och samtidigt pågår det husjakt.

Alexandra Sundberg och David Forsström har inte ångrat att de flyttade ut till havet

– Nu bor vi på Bladgatan tills vidare och det fungerar men det är ett hus vi vill ha – precis som många andra. Vi har på håll märkt hur bostadspriserna ökat från år till år samtidigt som det finns en ökad inflyttning som gör läget lite svårare – men det tyder ändå på en positiv trend, säger Fredrik.

Han kommer från Mjödvattnet och växte upp i en byagemenskap med allt vad det innebär. Nu dras han åt planerna på att hitta livet på landet-läget samtidigt som man har en närhet till centrala Skellefteå.

– Det skulle vara det optimala, men det är inte helt lätt i konkurrensen. Jag har barndomskompisar som flyttat tillbaka till byn och de upplever en framtidstro där också, säger han.

Frida kommer från Tjärn strax söder om Skellefteå och hon har positiva bilder från byalivet med närheten till servicen.

– Vi kunde cykla in till stan på några minuter samtidigt som vi hade friheten det innebar att växa upp på landet. Det är målet att hitta något liknande, och kunna cykla överallt, med närheten till skola, idrott och kompisar, säger Frida.

”Fler kompisar flyttar hem”

Hon studerade en femårig masterutbildning som landskapsarkitekt på SLU Ultuna i Uppsala, nu har hon både yrkes- och universitetsexamen. När hon fick göra sitt exjobb på konsultfirman WSP samtidigt som Fredrik fick jobb hos hans tidigare arbetsgivare Bravida som HR-ansvarig kändes det rätt.

– För några år sedan var jag tveksam om att flytta tillbaka till Skellefteå, jag hade bott både i Stockholm, Åre och Uppsala och vi hade nog tänkt oss Uppsala eller Stockholm under några år, men när de här möjligheterna öppnade upp sig tog vi chansen. Fler och fler kompisar har börjat flytta hem och det händer ändå mycket i Skellefteå nu – jag trodde det skulle bli svårare för mig att hitta ett jobb eftersom utbudet är mer begränsat, men efter exjobbet erbjöds jag en tjänst och det har blivit hur bra som helst, säger Frida.

– Jag var lite nervös kring vad mina arbetsuppgifter skulle bestå av, men när jag pratar med folk jag känner från Uppsala så gör jag minst lika roliga jobb och har mer ansvar – det är inte så att vi upplever att vi gjort ett nedköp. Många kan nog ha en rädsla för det men jag tror inte att det blir så. Man måste ändå fylla sin roll här.

Ni växer liksom med staden?
– Ja och det tror jag är kul för många unga, det finns utvecklingsmöjligheter på en plats som Skellefteå och allting är inte redan gjort. Det finns mer att göra än många tror, jag upplever att det finns ett sug efter vad vi hemvändare kan bidra med. När jag började jobba så hade WSP inte haft en landskapsarkitekt på plats i Skellefteå tidigare men nu fick de en på lokalkontoret och då ökar ju även företagets möjligheter, menar Frida.

Familjelivet ute vid havet fungerar smidigt enligt familjen

”Det råder framåtanda”

Fredrik pluggade vid Uppsala universitet, först som lågstadielärare och sedan som personalvetare när han upplevde att det gav honom mer att jobba med vuxenpedagogik. Sommaren innan studenten erbjöds han jobb vid Bravida och vintern 2018 gick flyttlasset norrut.

– Känslan att flytta hem växte liksom. När jag blev erbjuden jobbet under sensommaren och såg alla byggkranar och stora som små satsningar i kommunen på kultur och nöjesliv så började det kännas riktigt, riktigt bra. Utan platsens utveckling hade vi nog inte flyttat hem. Känslan är att Skellefteå är en bra familjestad men också för den som söker en karriär – det är nog så lätt att göra karriär i Skellefteå som söderut då konkurrensen inte är lika hård som i storstäderna, menar Fredrik.

Efter ett år hos Bravida bytte Fredrik arbetsgivare och arbetar nu som HR-specialist i Björkdalsgruvan åt Mandalay Resources. Även om Skellefteå kändes hemma så var han inte alls lika hemma i trakterna runt Björkdalsgruvan, strax västerut från centralorten.

– Jag har aldrig sett mig själv jobba inom gruvbranschen men nu är jag väldigt glad och tacksam för att jag tog klivet. Det är ju lite det som är charmen – det händer något nytt hela tiden och som nu när vi är så mycket folk råder det framåtanda. Det är inte utan stolthet som jag jobbar på en av världens renaste guldgruvor.

I juli sker parets största positiva händelse i och med att familjen blir tre.
– Det blir en fantastisk livsförändring, säger Fredrik.
– Ja, nu får det gärna bli juli, tillägger Frida.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2022