BESÖKA

Drivecenter Arena – mer än bara racing

Jättepublik, fantastiskt väder och seger för hemmaföraren Robert Dahlgren. Premiären av Midnattssolsloppet blev precis den succé som Drivecenter Arena hade hoppats på, vilket har gett eko långt utanför Sveriges gränser. – Med banan har vi fått en arena som kan tillgodose kundernas utbildnings-, test-, tävlings- och ”ha roligt”-behov. Jag är övertygad om att intresset kommer att explodera, säger Hans Westin.

Verksamheten på den nedlagda militärflygplatsen i Fällfors startade 2008 och redan då hade dåvarande delägaren Bengt Astergren en vision om att skapa Sveriges nordligaste tävlingsbana.

– Men tävlingsdelen är ingen ekonomiskt gynnsam verksamhet och vi behövde skapa kapital för att ha råd att bygga banan, berättar Hans Westin, som är platschef samt utbildnings- och eventledare på Drivecenter Arena.

Under åren har man bland annat erbjudit testverksamhet, kurser för yrkeskompetensbevis samt kör-, halk- och riskutbildningar. När Bengt Astergren hastigt avled i februari 2017 köpte delägaren Jan Marklund hela anläggningen och han beslutade då att göra allt för att förverkliga Bengts vision.

– Sen gick det blixtsnabbt. Fjolåret var otroligt hektiskt, där allt fokus var på Midnattssolsloppet och vi blev klara med förberedelserna precis i tid. Kvällen innan tävlingsdagen reste vi exempelvis flaggstänger och rensade glashuset på byggmaterial, säger Hans.

Tävlingsdagen bjöd på sol, klarblå himmel och 30 grader, vilket bidrog till att närmare 17 000 åskådare kom till Fällfors för att se premiärtävlingen på Skandinaviens längsta motorbana.

– Vi har fått väldigt positiv respons på Midnattssolsloppet och vi är glada över att ha nått vår målsättning från 2008. Nu börjar nästa fas där vi ska se till att fylla arenan med så mycket vi bara kan. Vi kommer att ha mycket att göra framöver, säger Hans med ett skratt.

Hans Westin utstrålar optimism på Drivecenter Arena i Fällfors utanför Skellefteå

Hans Westin menar att bara fantasin sätter gränserna för vilka events som går att genomföra på Drivecenter Arena. ”Allt är möjligt”, säger han med ett skratt.

Område på 361 hektar

På området finns sedan tidigare restaurang och spa samt stugor och rum. Till sommaren kommer ett nytt hotell med 76 rum att stå klart ett stenkast från motorbanan.

– Vi ser att det finns stort tryck på boende. Vid tävlingen ifjol var det slut bäddar i Piteå och även hotellen i Skellefteå hade hög beläggning. Vi ska inte konkurrera med dem, men vid bland annat Midnattssolsloppet behöver vi boende på området eftersom vi då har 300 funktionärer på plats, säger Hans.

På det 361 hektar stora området finns breda asfalterade ytor och stora avåkningszoner som används vid såväl testverksamhet som utbildningar och events.

– Vi tror att testverksamheten kommer att växa stort, särskilt när det gäller tunga fordon eftersom allt finns inne på området och våra landisar fungerar minst lika bra som sjöisar. Drivecenter Arena ser även ett större intresse från företag som utbildar sin personal i körning.

– De ser halk- och riskutbildningen som ett arbetsmiljöskydd och den delen ska vi försöka expandera hårdare, säger Hans.

Det stora glashuset ger goda möjligheter att arrangerastörre konferenser och event på området.

– I höstas hade vi exempelvis en firmafest med uppträdanden och dukade bord för över 300 personer, säger Hans och fortsätter:

– Vi riktar oss främst mot bilbranschen, men vi har fått frågor om andra typer av event också. Exempelvis en rockfestival, vilket skulle vara jätteroligt. Det är inte nödvändigtvis vi som ska anordna den, men vi har en arena att genomföra den på. Jag gillar tokiga idéer och allt är möjligt att göra.

Fyra tävlingar samt banracingserien SDC 5000 är inbokade på Drivecenter Arena i sommar, men på grund av coronaviruset är det ovisst vilka som kan genomföras. Midnattssolsloppet har till exempel skjutits upp.

För aktuell tävlingsinformation: www.drivecenter.se Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2022