BO OCH LEVA

Här blir galna idéer till succé

Hur kan Skråmträsk bli inspelningsort för något så gastkramande som en skräckfilm? Byn som är en magnet för barnfamiljer, mysiga kafébesök och där hantverkare sitter i vart och vartannat gårdshus och slöjdar. Vi gjorde ett besök i byn som aldrig upphör att förvåna.

Kanske sitter bybon Erik Hellgren inne på svaret.

– Andan i Skråmträsk är väldigt positiv, här törs man komma med hur galna idéer som helst utan att någon skakar på huvudet. Åtminstone inte när man tittar på, säger han och småler.

Skråmträsk

Han och hustrun Asta har minsann utmanat sig själva med entreprenöriella upptåg genom åren. Att byns fallfärdiga kvarn från 1940-talet skulle renoveras och förvandlas till ett kafé med White Guide-status kunde nog inte många förutse. Eller vad sägs om att satsa vidare på affärskonceptet lanthandel? I tider när snabbköp och stormarknader skördar framgångar gick Erik och Asta mot strömmen och tog över byns affär som nu firar femårsjubileum i deras ägo. Entreprenörernas miljömedvetenhet löper som en röd tråd genom hela deras lilla byaimperium.

– Vi drivs av tankar på hållbarhet och att vara rädd om den natur som vi har runt omkring oss. För vad har vi egentligen om naturen inte fungerar? Jag var väldigt mycket ute som barn här i skogarna så kanske är det därför vi har det här förhållningssättet, men det är bara en amatörpsykologisk tanke, säger Erik.

Skråmträsk

Kvarnen har sedan öppningen 2009 blivit Skråmträsk stora besöksattraktion på sommaren med sina kulturevenemang och hemlagade bakverk. Tusentals besöker den vackra byggnaden mitt i byn om sommaren.

–Vi kunde aldrig föreställa oss det här gensvaret när vi började renovera kvarnen. Några hantverkare har i efterhand kommit fram och berättat vilka tvivel de kände över våra planer. Men nu vet vi att det är barnfamiljer som hittat till Skråmträsk genom vårt kafé och där det slutat med att de köpt hus och flyttat hit. Sånt är roligt att höra, säger Erik.

Skråmträsk

Högsta kravcertifieringen

Kvarnen är också Norrlands enda kafé som har nått den högsta Krav-certifieringen där 90 procent av allt fika ska vara ekologiskt.

– Vi ligger på 95 procent, det känns bra att ha marginal, konstaterar Erik. När affären togs över monterades det solceller på taket och i sann skråmträskanda var det en galen idé som blev till succé.

– Det blev den största solcellsanläggningen i kommunen vid den tidpunkten, så det var många som var nyfikna och kom för att kolla. Det smittade faktiskt av sig och flera i byn gjorde likadant. Steget blir liksom mindre när grannen redan gjort likadant och nu drivs alla våra verksamheter med solceller, berättar Erik.

Men det finns såklart tillfällen när Skråmträsk betyder något helt annat än kafé och lanthandel – som många vet är Skråmträsk även namnet på läderskorna som tillverkas för hand i fabriken hemma på deras gård, tvärs över landsvägen från kaféet.

– När vi reser söderut på mässor och andra event får vi förklara att Skråmträsk inte bara är ett skomärke utan även en by i Skellefteå kommun. Då blir det lite omvänt, säger Erik.
1989 startade han och kompisen Erik Parkman fabriken och idag görs delar av produktionen hos Parkman i Höga Kusten, medan förproduktion och försäljning sker i Skråmträsk. Det doftar gott av läder när vi besöker fabriken som också är butik. Det är såklart perfekt patina på läderskorna som sitter på Eriks fötter.

Kvalitet och hållbarhet är det röda skosnöret som löper genom tillverkningen och därför använder de sig av vegetabilgarvat läder som är helt giftfritt.

Skråmträsk

– Är man en medveten producent så är det jättesvårt att gå tillbaka till något som är dåligt för både miljön och människan. Ska man driva företag kan man väl försöka göra det så bra som möjligt, menar Asta.

Till ytan är Skråmträsk en stor och vidsträckt by. För den som vill nöta på ett par Skråmträskskor finns det gott om grusvägar och skogspartier att promenera efter.

Vi tar oss vidare mot byaskolan som bedriver skolverksamhet upp till årskurs fem. Ett viktigt inslag för att locka barnfamiljerna, förstås.

Många stora gårdar finns utlokaliserade runt sjön Skråmträsket likt isolerade små öar i ett åkermarkhav. Byns lantbrukare gör ett viktigt arbete med att hålla landskapet levande. Så småningom kommer vi fram till Västra Skråmträsk och Per-Olov och Birgit Anderssons gård.
Ja, här delar man faktiskt gården i ett gammeldags generationsboende i modern tappning med sonen Emil och hans familj. De bor i varsitt hus, där P-O och Birgit tagit över det mindre.

Sidosyssla

– Vi bor i vad som förr i tiden kallades för ”undantaget”. När gammelfolket flyttade till undantaget så förvissade man sig om att bli omhändertagen av ynglingarna, men än så länge har vi då fått köpa vår egen mat, säger P-O med glimten i ögat.

Hans egen pappa var heltidsbonde och efter att lantbruket lades ner började pappan slöjda i ett litet snickeri på gården. Sedan pensionen har P-O tagit över samma syssla

– Det har kommit ut allt från träskedar till en nyckelharpa från snickeriet. Men det som säljer bäst i trakten är den ståtliga Skråmträskskidan, med en sula av björk och en ovansida av asp som gör den både lätt och stark.

Skråmträsk

– Det är en sidosyssla jag håller på med och tillverkar åt de som frågar. Det är roligt att komma in i min egen ”gubbcave” för att elda lite i kaminen och jobba med sånt som jag tycker är intressant. P-O tillverkar allt för hand. Träden väljer han ut från de egna markerna, sedan sågas virket på gårdens lilla sågverk innan den kommer in i snickarstugans värme. P-O gillar utvecklingen som byn Skråmträsk tagit och det finns fler aktiva föreningar än han kan räkna upp. Han är själv ordförande i samfällighetsföreningen som förvaltar vägarna och i byns eget fastighetsbolag med ett 70-tal delägare som driver bensinpumpen. – Vi sponsrar gärna olika byaaktiviteter som bidrar till byns sammanhållning, det brukar vara många som vill samlas och umgås. Vi bor i en levande landsbygd och husen som kommer ut på bostadsmarknaden säljs direkt, säger han.

Skråmträsk

Lift i backen

Att det finns några driftiga uppfinnar-jockar är Liabacken, som drivs av byaföreningen, ett bevis på. Den välbesökta pulkbacken har utrustats med ett liftsystem – ett välkommet lyxinslag för den som vill åka fort utför och uppför.

– Familjen åker hellre hit än till Vitberget sedan vi fick upp ögonen för det här smultronstället. Skråmträsk är en levande by som får saker att hända, säger Maria Lundberg, som kommer från grannbyn Klutmark och åker bob med barnen Melker Öberg, 4, och Elsa Öberg, 2.

Men hur var det egentligen med den där skräckfilmen? Under hösten 2019 hade ”Atrophy” premiär på Youtube – en genomarbetad kortfilm som blev verklighet tack vare crowdfunding, att framtida tittare satsat pengar i projektet.

Skellefteåbon Pontus Lundström var filmens producent och på så sätt upptäcktes det gamla huset i Skråmträsk som blev den perfekta inspelningsplatsen. Se filmen och gör sedan ett besök i Skråmträsk – om du vågar…

Skråmträsk

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2022