"rootPage" is not defined.

LIVSSTIL

De gör plats för fler tjejer på skatescenen

Systraskate startades för att få fler tjejer i Skellefteå att börja med skateboard. Och på bara 1,5 år har initiativtagarna sett stor skillnad. ”Jag jobbar i stan och
ser ofta tjejer som går med skolrygga och bräda. Det är jättemysigt”, säger Felicia Selin.

"Signe blev biten direkt och ville sova över i lokalen"

Tillsammans med Hanna Fjellstedt, Amanda Lund och Sara Lundström ligger Felicia bakom Systraskate, som håller till i Lejonströmsskolans skateboardlokal. Konceptet är enkelt – tjejer och ickebinära i alla åldrar är välkomna och det krävs ingen tidigare erfarenhet. Deltagarna får låna både bräda, hjälm och andra skydd.– När vi startade vintern 2019 hade vi 20–25 medlemmar och förra säsongen verkade alla ha tagit med sig kompisar för medlemsantalet ökade då till närmare 70, säger Hanna som även låg bakom den tidigare satsningen Tjejskate.

– Jag drog igång det 2009 när jag gick gymnasiet. Vi höll till i lokalen på ungdomsgården E4 och vi var runt tio tjejer, vilket jag tyckte var jättemycket då. Idag kan vi ha runt 35 åkare samtidigt på Systraskate. Det är superkul, konstaterar Hanna. Själv upptäckte hon skaten när hon var tolv år. – Min pappas kompis Patrik åkte bräda och jag kände bara wow.
Jag började kolla på skate-filmer, åkte hela tiden på dagarna och tvingade pappa att filma mig. Det var jättekul och jag har massor med videos från den tiden, säger Hanna.
Skateboarden har alltid varit mansdominerad och det dröjde flera år innan hon fick en tjejkompis att åka tillsammans med.

– Jag önskar att det hade funnits ett sånt här initiativ när jag var liten för då fanns det ingen skejtande tjej i Skellefteå att se upp till. Därför känns det bra att få ge det här till unga tjejer idag, säger hon. Senare i höst planerar hon och de andra initiativtagarna att hålla ett Systracamp i lokalen.
– Det blir pizza, film, popcorn, övernattning och en massa skate såklart, säger Felicia. Det är tisdag kväll och i Lejonströmsskolans skateboardlokal är det full aktivitet. Maria Hägglöf ser på när 6-åriga dottern Signe susar förbi på brädan. De fick tips om Systraskate när de träffade Hanna Fjellstedt på Folkparkens aktivitetspark förra hösten.

Systarskate

”Stora förebilder”

– Vi åkte till Systraskate tisdagen därpå och Signe blev biten direkt. Hon hade jätteroligt, tyckte att tjejerna här var så coola och ville sova över i lokalen, berättar Maria och fortsätter:
– De som startat Systraskate är stora förebilder och det är otroligt vad de har gjort för våra tjejer. De har skapat ett intresse och ett forum där barn kan ha roligt. Det blir som vilken fotbollsträning som helst, en tillhörighet och något att komma till och utvecklas i.

Systarskate

Skaten blomstrar

Skellefteå skateboardförening prisades på Skellefteås idrottsgala 2019 som årets förening. Man fick priset för sitt intensiva arbete med att skapa en ny och inkluderande mötesplats.
”Föreningen präglas av samhörighet och gemenskap i arbetet att engagera barn, unga och vuxna…”, stod det bland annat att läsa i motiveringen. Dessutom var Hanna Fjellstedt en av tre nominerade i kategorin årets hederspris.

– Det stod mitt namn överst och sedan Systraskate under, så det var lite oklart vem eller vad arrangören nominerade. Det blev inget hederspris, men det var en ära bara att vara där. Och jättekul att vi var så många från föreningen på plats, säger Hanna.

”Vissa vill inte åka hem när vi stänger, det är skitkul!”

Hon och Felicia konstaterar båda att skateboard-verksamheten i Skellefteå blomstrar.
– Det är massor med folk i hallen och jättemycket människor både i Folkparkens aktivitetspark och i nya cykelparken på Vitberget. Det känns som att skateboard äntligen börjat ses som den idrott den faktiskt är. Vi ser tjejer som är överlyckliga över sina nya brädor och som övar för att bli bättre, vilket är fint. Sedan träffar de en massa nya kompisar också och det är det bästa, säger Felicia.

Systrarskate

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2022