INFLYTTARE

De lämnade Birmingham för Skellefteå: ”Enklare familjeliv här”

När Ellen och Kristopher Vanes beslutade sig för att lämna byn Stonnall, strax norr om Birmingham i England, och flytta till ett annat land så föll valet på Skellefteå. Efter grundlig research fastnade de för svenska östkusten och flytten till byn Klutmark, strax utanför Skellefteå, blev en fullträff för paret och deras söner Seth, 6, Isaac, 5, och Noah, 1. – Här fokuseras det mer på familjelivet än i England. Vi har högre lön, huspriserna är rimliga och pojkarna trivs mycket bättre i den svenska skolan och förskolan, säger Ellen.

Det var i oktober 2019 som paret för första gången fick nys om Skellefteå när de letade efter platser att flytta till.

– Livet i England var tufft. ”Kris” hade precis blivit av med jobbet, Seth trivdes inte i skolan och avgifterna för skola och förskola var höga. Så vi började titta efter andra platser att flytta till, berättar Ellen.
Kanada och Finland var till en början på tapeten, men sedan såg Ellen en bild på Facebook där en kvinna postat en bild på sitt röda hus någonstans i norra Sverige. Hon frågade henne var hon bodde – i Skellefteå blev svaret.

– Jag visade bilden för ”Kris” och konstaterade att den här människan levde sin dröm. Och att jag också ville ha den där idylliska livsstilen, säger Ellen som är lärare.

Familjen Vanes bor numer i ett rött vackert gammalt hus

”Bästa beslutet för vår familj”

Sedan gick allt som på räls. Hon klickade runt på Skellefteå kommuns sajt och hittade en jobbannons som efterlyste lärare. Hon skickade in en ansökan till Internationella engelska skolan och några veckor senare ringde rektorn Fredrik Granström tillbaka och undrade om Ellen kunde tänka sig att flytta så långt norrut som Skellefteå.

– Absolut, svarade jag, och efter en intervju erbjöds jag jobbet den 23 december, säger Ellen.

Pulkaåkning för hela familjen!

Även Kristopher fick så småningom ett jobb på skolan och paret beslutade sig för att flytta. I februari 2020 lades huset i Stonnall ut till försäljning och tre veckor senare var det sålt. Och i juli flyttade de in i huset de hyrt i Klutmark.

– Vi tog ett snabbt beslut där vi gav upp hela vårt liv i England. Visst, vi saknar våra familjer, men för oss, vår mentala hälsa och för barnen var det här det bästa beslutet. Vi behövde inte ta något lån när vi köpte huset som vi bor i nu och den svenska skolan och barnomsorgen är mycket bättre än den engelska. Här är de mer lekbaserade och barnens sociala förmågor värdesätts betydligt mer. Jag älskar också att de får vara ute så mycket på förskolan. I England stannar de inne om det regnar, säger Ellen och fortsätter:

– Här får pojkarna ett bättre liv och vi har verkligen tagit vara på möjligheterna i Skellefteå. Häromdagen fick pojkarna en skidlektion i Klutmarksbacken och de älskade det. Det är fantastiskt att bo bara tio minuter från den anläggningen. Vi har åkt skridskor, badat i sjöar och fiskat kräftor. Människorna som växer upp här tar säkert de här sakerna för givet, men varje gång vi åker någonstans så fascineras jag av omgivningarna. När jag delar bilder på sociala medier så tycker vännerna i England att det ser ut som ett superställe och vill komma på besök. Vi kommer säkert få flera gäster när det är möjligt att ta flyget igen.

Pojke åker pulka

Att flytta från ett nerstängt England mitt under en pågående pandemi var en utmaning.
– Det var stressigt och påfrestande eftersom vi inte fick lämna huset. Vi jobbade hemifrån och pojkarna hade hemundervisning samtidigt som vi skulle packa ihop våra saker inför flytten, berättar Ellen.

Skellefteåborna välkomnande

Att frakta grejerna till Sverige innebar cirka 200 mils bilkörning och två färjeturer. En resa som Kristopher gjorde tillsammans med familjens tre katter i början av sommaren 2020.
– Jag körde tur och retur på mindre än en vecka och när Ellens föräldrar kom på besök senare under sommaren så gjorde jag den igen när jag hämtade hennes pappa. Ellen, hennes mamma och barnen tog flyget, berättar Kristopher.

I och med att både han och Ellen kunde visa upp jobbkontrakt så löste det sig enkelt med svenskt medborgarskap.
– Det blev en snabb process med personnummer och allt sånt. Att flytta hit har nästan gått för smidigt så nu väntar vi bara på att en vägg ska rasa in eller något, konstaterar Ellen med ett skratt.

När hon läste på om Sverige innan flytten så beskrevs svenskarna som kalla och ovilliga till att småprata. Men den upplevelsen delar inte Ellen och Kristopher.
– Alla har varit väldigt trevliga och välkomnande och våra grannar i Klutmark är underbara och hjälpsamma. Och det gäller våra kollegor också. Jag har aldrig uppskattat jobbet lika mycket som jag gör här, säger Ellen och fortsätter:
– I England ser man upp till den skandinaviska livsstilen där exempelvis jämställdhet och föräldraledighet är två stora delar. Och visst är familjelivet enklare här. Om barnen är sjuka så uppmanas vi av arbetsgivaren att stanna hemma med dem. I England hade vi aldrig gjort det på grund av risken att förlora jobbet.

Positiv till framtiden

Sonen Isaac öppnar den gröna dörren till farstukvisten och pulsar ut i snön. Det är i början av januari och det senaste dygnet har präglats av ett ymnigt snöfall som lämnat ett vitt, fluffigt täcke på gården i Klutmark, knappt två mil väster om Skellefteå.

En av sönerna i familjen Vanes kliver ut genom dörren för att leka i snön

– Här trivs vi bra. Vi hade satt en gräns på maximalt 30 minuters resväg till jobbet och härifrån tar det 20 minuter. Vi bor i ett fint hus med sex rum, så det finns gott om plats för hela familjen. Det är byggt 1912 och det finns en del att göra på det. I England anlitar vi snickare för att göra om våra hem, men här har vi upptäckt att många renoverar sina hus själva. I Sverige kostar det betydligt mer att anlita snickare, så vi får lära oss bli mer händiga helt enkelt, säger Ellen.

Hon och Kristopher ser ljust på framtiden i Skellefteå.
– Det känns fantastiskt att ge pojkarna möjligheten att växa upp här och mina föräldrar tycker att vi har fattat helt rätt beslut. De undersöker faktiskt möjligheterna att också flytta hit, säger Ellen.

Föräldrarna Neil och Julia Garrity som också ska flytta till Skellefteå från England

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 januari 2024