LEVA OCH BO

Nybyggarna – från dröm till verklighet

För fem år sedan kunde familjen Kärnebro sätta nyckeln i dörren på sitt nya hus. Då stod deras egendesignade lösvirkeshus på Sunnanå klart.
– Det var en period av mycket funderande och val, men det blev precis som vi ville ha det, säger Emma.

Den som knappar in Tangogatan, Skellefteå, på Googles karttjänst och väljer gatuvy får inte mycket till gatuvy. Det borde heta skogsvy för det är precis vad som visas. Utplacerade gränsstolpar, någon elkabel som sticker fram bredvid grusvägen och ett skogsparti i söder. Det är en talande tillbakablick på bara några år – för den som besöker kvarteret i dag hade kontrasten inte kunnat vara större.
Nu möts vi av nybyggda villor i olika stilar, välansade häckar, nylagda stenplattor och studsmattor på plana gräsmattor. Nybyggarandan är påtaglig.

Tangogatan Nybyggarna

– Vi var många som var i samma situation, det fanns alltid något att prata om när man stod och hängde med en granne och vi fick bra kontakt på så sätt. Förståelsen var också stor, det var inte så att vi klagade om någon körde en maskin lite sent på kvällen, rätt vad det var så lät det från vårt bygge nästa dag, säger Magnus.
I samma veva ekar en maskin från en av grannarna som fortfarande bygger, fast nu är det steg två som gäller – utbyggnad. Emma och Magnus har redan hunnit med ett till byggprojekt i form av en friggebod som fungerar som musikstudio och gäststuga.

– Behovet växte fram, så med start förra hösten reste Magnus och hans pappa friggeboden. Det blev jättebra. Det är egentligen enda grejen vi önskar att vi hade varit förutseende kring – att förbereda en värmekulvert från bergvärmen i garaget ut på tomten. Nu var vi tvungna att riva upp plattorna på uppfarten och gräva i gräsmattan, säger Emma.

Tangogatan Nybyggarna

Personlig prägel

Huset är en enplansvilla i funkisstil på 140 kvadratmeter som paret anlitade en byggfirma för att bygga. När vi svänger in på uppfarten möts vi av den iögonfallande fasaden i cederträ som bryter av från den övriga vita panelen på ett stilrent sätt.

– Vi funderade på hur vi kunde sätta en lite personligare prägel på huset och då nördade jag in på cederträ. Jag gillar tanken på hur det förändras över tid och blir silvergrått, ungefär som en själv, säger Magnus och skrattar.

– Vi har valt att ha det underhållsfritt. Dels blir det vackert och alla ytor som inte behöver målas tror jag att vi kommer uppskatta i framtiden, säger Emma.
Invändigt är det öppet, stora ljusinsläpp och högt i tak – närmare bestämt fyra meter på högsta punkten. Känslan är hemtrevlig och personlig. Den gamla skivspelaren och LP-skivorna smälter in bra mellan stringhyllorna och annat retrosnyggt möblemang. Allt går i skön kontrast med den moderna köksinredningen.

– Vi gillar ju trots allt gamla hus och själen som finns där. Det är inget som kommer med ett nytt hus utan här får man själv fylla det med historia och en känsla, säger Magnus och fortsätter:

– Först tänkte vi mycket på hur huset skulle bli, men genom åren har det mer utvecklats till att platsen där vi ställde vårt hus är det viktigaste.
Det har verkligen blivit rätt. Här är det nära till barnens kompisar, vi har skogen som granne och det är ett lugnt och tyst område.

Nybyggarna

”Många beslut”

När de väl hade köpt tomten började processen med att rita och designa huset. Emma och Magnus bodde tidigare i en annan villa och visa av erfarenheter hade de ett hum om vad de ville behålla i planlösningen till det nya huset.

– Vi tittade på många olika husfabrikanter och försökte bilda oss en uppfattning. Ett tips till den som vill bygga nytt är att först köpa tomten innan man bestämmer vilket hus det ska bli. För oss var det ganska avgörande, till exempel för placeringen av ingången eftersom vi ville ha den i söderläge på samma sida där altanen skulle vara, förklarar Emma.

Nybyggarna


Att rita huset själv låter som ett stort projekt?
– Egentligen inte, ingen av oss har gjort det tidigare men det hjälper förstås om man har en klar bild över vilken typ av hus man vill bo i.
Och för den som lätt får ångest över att välja så är det inte att rekommendera, det är många beslut som ska fattas, säger Magnus och fortsätter:

– Vi skissade på en hobbyritning som en arkitekt sedan fick komplettera med hur el, vatten och avlopp skulle gå. Vi hade också stor hjälp av snickarna vi anlitade. De kom med bra feedback och vi lyssnade på deras argument, men det gäller att vara beredd på kompromisser.

Hur fungerar det med ekonomi och budget när man bygger själv?
– Vi fick ett totalkostnadspris från byggaren som vi tyckte var bra och rimligt. Sedan gick vi in med en egen del och har en lånedel och bor ganska billigt i dag. De låga räntorna bidrar såklart till en låg månadskostnad, men det känns även tryggt att göra den här satsningen i Skellefteå i dag. Huspriserna har ökat mycket under de här fem åren så det känns tryggt, säger Emma.

– Ja, och går man i tankar om att bygga nytt så tycker jag absolut att man ska slå till. Det känns helt rätt med tanke på allt positivt som är på väg att hända i Skellefteå, säger Magnus.

Nybyggarna

FAKTA: FAMILJEN KÄRNEBRO

Familjen: Emma och Magnus Kärnebro, sönerna Moses, 7 år, och Loa, 5 år.
Bor: Tangogatan i Skellefteå.
Yrken: Emma är lärare på Anderstorpsgymnasiets medieprogram och Magnus är lärare på Lejonströmsskolan inom musik och engelska.
Byggde: Lösvirkeshus på 140 kvadratmeter, enplansvilla med varmgarage.

FAKTA BYGGA HUS I SKELLEFTEÅ:

Totalt säljer kommunen i dagsläget runt 300 tomter för småhus i hela kommunen. Det finns även ett antal privata alternativ till försäljning, främst kring kusten: Boviksbadet, Östanbäck och Burvik. Snart släpps även tomter på Alhem. Vilka kommunala tomter som finns ute till försäljning ser man bäst via karttjänsten för tomtbokning:
www.skelleftea.se/boende/bygga-nytt-andra-eller-riva/lediga-tomter Länk till annan webbplats.




Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 september 2022