KARRIÄR

Här blir drömmar till verklighet

Hur fångar man upp blivande entreprenörer som har en idé?
Skellefteå har den unika stödorganisationen SmartUp som stöttar idéskaparna – oavsett om drömmen föddes runt ett middagsbord i Skellefteå eller i en verkstad i Aleppo, Syrien. Vi har träffat Jenny Moberg och Therese Johansson, som blivit nominerade till årets SmartUp, och Mohamad Sassila som lever sin dröm.

SmartUp Skellefteå ger entreprenörer inspiration och kunskap, coachning, verktyg och kontakter för att kunna utveckla och finansiera samt forma sina affärsidéer på ett smartare sätt. Tjänsten knyts samman via en rad olika affärsutvecklare
– det unika är att alla samarbetar för idébärarens bästa som får ett skräddarsytt program att gå vidare med.
I dessa pandemitider kan man tro att nyföretagandet gått ner, men det är inte alls de signaler som Nyföretagarcentrum fått.

– Under krisåret 2020 hade vi rekordmånga deltagare på de seminarier vi genomförde. Vad vi märkt så var det en normal tillströmning av idébärare som tog chansen att förverkliga sina idéer, kanske under ett varsel eller en permittering. I maj märkte vi en avmattning men i mitten av juli hörde folk av sig igen och ville boka tider hos oss. I augusti var det som en
explosion – jag och mina kollegor har periodvis haft det tufft. Uppemot fem besök per dag hör inte till ovanligheterna, berättar Lahcene Chellig, affärsrådgivare på Nyföretagarcentrum.
Som Skellefteåbo sedan 1984 har Lahcene varit med om både upp- och nedgångar. Som affärsrådgivare får han en särskild insyn i invånarnas idéskapande och hur det kopplas samman med regionens resurser.
– Det är härliga år vi haft och som vi kommer att få. Igår träffade jag en amerikan som nyss flyttat hit och vill starta företag. Det finns en stor uppfinningsrikedom här och folk som kommer blir inspirerade av den andan. SmartUp ger en enorm möjlighet och det finns inget som hindrar dig att möjliggöra din dröm, det är bara en tidsfråga. Kommunen har verkligen kommit på tårna och när alla drar åt samma håll händer det grejer, menar Lahcene.

”Bra stödinsatser”

Det var precis vad som hände när vännerna Jenny Moberg och Therese Johansson gick ut på middag den där höstkvällen för ett halvår sedan.
De började smida planer och såg en affärsmöjlighet utifrån sina kunskaper och erfarenheter.
– Vi ville dra nytta av vår kompetens och våra erfarenheter. Vi är engagerade medborgare som följer samhällsutvecklingen på nära håll och vi känner en grundvilja att bidra till regionens nya positionering – det blev sådär härligt pirrigt när vi började prata om det och därefter har allt gått ganska snabbt. Vi har landat i att vi har en riktigt bra affärsidé, säger Therese.

Bolaget Prelocate bildades och resan har gått via Gunilla Viklund på Nyföretagarcentrum och Sofia Gullholm, områdeschef och affärsutvecklare på LTU Business, som båda är rådgivare inom SmartUp.
– Stödinsatserna har varit så bra, vi har kunnat bolla idéer och få feedback. Vi har fått mycket positiva och glada tillrop, men också utmanats att tänka kring delar som vi inte sett, säger Therese.
– Vi har lagt ner jättemycket tid själva också. En uppstart bygger på ens egen arbetsinsats och pengar, men vi tror på idén och brinner för kvinnligt företagande. Att det är ett av kommunens mål i det näringslivspolitiska programmet gör att det känns extra kul, säger Jenny. Prelocate ska tillhandahålla omlokaliseringstjänster – det är något som finns i södra Sverige men som inte har behövts här förrän nu när det väntas komma en stor mängd nya människor som ska börja sina anställningar.
– Det här kommer attrahera människor nationellt, kanske även internationellt, och då behöver Skellefteå skapa ett starkt erbjudande för att locka hit ”key talents”. Vi lever i en globaliserad värld där arbetskraft rör sig mer än tidigare och då behövs ett bra mottagande – där kommer vår tjänst in, säger Jenny.
Företag kan alltså anlita Prelocate för att hjälpa nyanställda till en så smidig omställning som möjligt. Det kan vara allt från att hitta boende, förskola eller skapa ett bankkonto.
– Vi har kunnandet och lokalkännedomen – företagen ska kunna koncentrera sig på att introducera medarbetarna på jobbet och den nyanställde ska kunna känna sig lugn och trygg med att allt ordnar sig runt omkring för hela familjen. Så skapas en hållbar omställning för alla. Det är bra för företaget, för individen och ur regionens perspektiv att de väljer att stanna här och bidra till en växande region och ökad välfärd, säger Therese. Affärsidén ligger helt rätt i tiden och ett bevis på detta är nomineringen till Årets SmartUp, ett pris som delas ut den 26 mars.
– Jättekul! Nomineringen är en bekräftelse på att det inte bara är vi som tror på det, utan att andra också ser behovet, säger Jenny.
– Det är lätt att gå igång på sina egna tankar och idéer, därför är det här en jättepositiv bekräftelse på att vår förstudie stämmer bra, säger Therese.

Förverkligade sin dröm

För Mohamad Sassila har det gått två år sedan han öppnade Skellefteå Tapetseri och bekräftelsen på att hans tjänster är eftertraktade har redan kommit – det har varit en ökande ström med kunder sedan öppningsdagen.
– Det går jättejättebra, jag får fler uppdrag för varje månad som går. Jag behöver fler möbeltapetserare, men problemet är att det knappt finns någon att anställa, säger han.

I dag är han 33 år men har smått osannolika 21 års erfarenhet av yrket och nästan lika många år som egen företagare. I flera länder dessutom och under förhållanden som han hoppas slippa uppleva i Skellefteå. Han är född och uppvuxen i den krigshärjade staden Aleppo, Syrien.
– Vi var sex syskon och jag är den äldsta i skaran, så när jag var tolv år gammal slutade jag skolan och började med tapetsering för att hjälpa pappa med att dra in pengar. Han var själv skräddare men jag fick börja hos en jätteduktig man som lärling och klä om möbler, berättar Mohamad. Han fick gradvis mer och mer ansvar när det visade sig att han hade talang. Efter fyra år tyckte hans mentor att han var så duktig att han borde öppna eget och tillverka egna möbler.
Och så blev det. Som 16-åring gjorde han verklighet av drömmen att äga en egen tapetserarverkstad och det gick riktigt bra. Men oroliga tider gjorde att han provade lyckan i Libanon innan han blev inkallad till syrisk militärtjänst i två år. Efter det gick flyttlasset till Libyen.
– Vi började tillverka soffor, så istället för vanliga dynor kunde folk köpa riktiga soffor av oss och ryktet gjorde att vi fick massor med kunder. Efter tre år kom det människor och stängde ner vår verksamhet, vanliga möbelförsäljare tyckte att vi tog deras kunder och hotade att spränga lokalen. Så går det när vanligt folk är sina egna poliser. Det gick inte vara kvar så vi flydde över Medelhavet till Italien, vi skulle till Sverige, säger Mohamad.

Stöttning längs vägen

Här hade han släktingar och resan tog slut i Skellefteå.
– Jag pratar från mitt hjärta när jag säger att jag älskar Skellefteå. Människorna, kylan, snön – allt! För ett år sedan blev han svensk medborgare. Då hade han redan öppnat Skellefteå Tapetseri med hjälp av Lahcene Chellig på Nyföretagarcentrum och sin gode vän Esbjörn Gustafsson, företagare i Skellefteå som upptäckte Mohamads talang och som stöttat honom längs vägen.
– Jag har fått jättebra hjälp av Lahcene med allt från budget till hur man betalar moms, skatt och det här med reklam. Esbjörn hjälpte mig att hitta lokalen och bidrog till att jag fick ett banklån. Jag är så tacksam att det finns människor som tror på mig, säger Mohamad.
I dag klär han om allt från skoterdynor till restaurangmöbler. Skellefteå lasarett anlitar honom liksom kommunen och privatpersoner.
– I sommar får jag och min fru vårt tredje barn, det första som föds i Skellefteå.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2022