BO OCH LEVA

"Vebomark- Det är här det händer!"

Det finns många livskraftiga byar runt om i Skellefteå. Men kanske är det något alldeles speciellt med Vebomark.
– Här händer det mest per capita, utlovar Torbjörn Vallgren som är det närmaste av en urinvånare i byn. Vi var naturligtvis tvungna att hälsa på i ”Vebo” för att se om påståendet stämmer. Och vi blev inte besvikna.

Den som rullar genom Vebomark slås av den perfekta jordbrukskulissen som passerar utanför. Det skulle kunna vara vilken reklamfilm som helst från en lokal mjölkproducent där korna står och betar på böljande gröna kullar och bonden hänger slött på högaffeln med ett grässtrå i mungipan och den gröngula LRF-kepsen i nacken.

Inget hade kunnat vara mer fel. Jacob och Elise Larsson kommer precis från lägdan nedanför deras Västerbottensgård där de är i full färd med att driva sitt tolvmiljonersprojekt som ska stå klart till hösten – det är en enorm betongplatta som håller på att gjutas av en entreprenör. Det blir en sprillans ny ladugård med det senaste som ett modernt jordbruk kräver. Här hamnade paret som träffades på lantbruksgymnasiet – 2012 gick flyttlasset hem till Vebomark för Jacob och Bjurholmsbon Elise var lika taggad.

Vebomark det är där det händer

– Att driva lantbruk har varit vår plan ända sedan vi träffades så vi var spekulanter på lite olika gårdar runt omkring Skellefteå men fastnade för Vebomark. Vi tog över min pappas gård som hade köttproduktion men vi har alltid varit inne på mjölkproduktion och ställde om till det, säger Jacob.

– Ja, det är korna vi brinner för och ekologisk mjölkproduktion. Nu när vi bygger nytt får vi det precis som vi vill, det är en dröm som går i uppfyllelse, säger hon. Samtidigt som den vanliga produktionen pågår med mjölkning, vårbruk och skörd så projektleder man jättebygget.
Just ja, och så de tre småbarnen där hemma som kräver sin uppmärksamhet.

– Det är ett hårt men spännande arbete, dels är det närheten till djuren men även odlingsarbete. Och utöver det är man rörmokare, revisor och barnmorska i ladugården. Det är mycket varierande men också givande, säger Elise. De böljande gröna kullarna är liksom en löneförmån att njuta av från traktorhytten. Hur är det att vara en bybo i Vebomark då?

– Det är en driftig by, det ordnas mycket aktiviteter, säger Jacob.

– Stämningen är bra, gemenskapen är stark – och så är det vackert, säger Elise.

Hjärtat i byn

På trappan till Lundbergska gården sitter Anette Nyström och Torbjörn Vallgren för en gångs skull ner och njuter i sommarsolen. Annars har huset en historia av att det ska jobbas och det var precis vad byborna gjorde för några veckor sedan när man satte 300 potatisar och plogen drogs av den bybo (!) som kände sig starkast för stunden.

– Historien säger att alla gäster som hälsade på hos Lundbergs gård alltid fick göra några sysslor. ”Tar du och spänner för hästarna när du ändå är här”, eller ”ta med lite ved när du ändå är på väg in”, säger Torbjörn och skrattar till sägnen.

Vebomark det är där det händer

Av de 12 barnen i familjen blev det ingen ättling så byaföreningen tog över gården och är sedan dess en naturlig samlingspunkt både sommar som vinter. Är det inte kafé så är det handelsbod och loppis, för att inte tala om kakfesten när omkring 70 damer kommer med hembakt och herrarna står uppklädda som servitörer – det får folk att vallfärda och utbrista ”Viva la Vebo!”. Och snart ska minigolfbanan rustas upp. På andra sidan gården finns ishockeybanan som byborna egenhändigt slagit ihop med tillhörande belysning och pensionärerna har nyligen krökt rygg och ryckt ogräs och dragit upp linjerna till boulebanan som rinken förvandlas till på sommaren.

Ett boulekast bort ligger Vebomark byaskola. Kanske är det Västerbottens vackraste skolbyggnad som tronar upp.

– Hjärtat i byn, konstaterar Anette som är sekreterare i byaföreningen och även varit aktiv inom friskolan.

Vebomark det är där det händer

After fuse och traktorfest

Hon flyttade in för 20 år sedan och har snart kvalat in som en riktig bybo. Faktum är att det råder bostadsbrist även i Vebomark och husen säljs.

– Här får man väldigt mycket hus för pengarna. Vi är ju en vän av Skellefteås mer tätbefolkade områden och gillar när det går bra där – det betyder att folk får upp ögonen för Vebomark också. Det trycks liksom ut en massa trevligt folk hit som vill vara en del av vad Vebomark kan erbjuda, säger Anette.

– Det är nyttigt och roligt med nytt blod, utbrister Torbjörn.

– Jag upplever en liten svallvåg av folk som vill flytta hit. Jag och många med mig pendlar 4,5 mil enkel väg varje dag och fler märker att det inte är så farligt. Vi har till och med en bybo som cykelpendlar varje dag. Det känns alltid lika roligt när man ska hem. Jag blir glad av att komma till Vebomark och så fort jag har ätit middag vill jag ut, säger han.

– Man ser att det satsas på husen här, folk installerar bergvärme och bygger nya, fina altaner. Det är kul att se hur framtidstron spirar, säger Anette.
Vebomark har i modern tid myntat uttrycket ”After fuse”, sammankomsten som är en kvällsaktivitet efter den populära traktorträffen då 500 personer invaderar Vebomark på dagen och skådar de 60 traktorer som rullar genom byn i kortege.

– Ju äldre och skraltigare desto bättre, säger Torbjörn och skrattar.

Traditionen är att byns bönder tog traktorn efter slåttern och träffades för att fira det avslutade arbetet under trevliga former och den nya versionen har satt Vebomark på kartan.

– Annars är det ofta idrottsföreningen som folk har kopplingar till, många har mött ”Vebo” i fotboll och tycker det är kul att vi fortfarande är aktiva. Det är ingen hög nivå men jobbigt ändå, konstaterar Torbjörn som är tränare och hoppar in med ojämna mellanrum. När vi går över grusplanen till skolan har det nyligen varit skolavslutning och det är fritids några dagar till innan semestern tar över.

Vebomar det är där det händer

– Bästa skolavslutningen hittills, barnen tyckte det var så lyckat, säger Lillemor Normark som bor i grannbyn Bodan och har varit rektor sedan 2014. Friskolan bildades när skolan hotades av nedläggning 1997. Vebomark var en föregångare på den tiden men folk tvekade aldrig att engagera sig i företaget.

– Vi var sju föräldrar i den första styrelsen, vi var hängivna uppgiften eftersom det var en överlevnadsfråga. I dag känns det såklart bra och samarbetet med kommunen är bättre. Men vi tycker såklart att vi borde ha rätt till ersättning för skolskjuts där vi inte får en krona, säger Eleinor Lundqvist som har varit 23 år på skolan. I dag är hon en värdefull resurs och rycker in där det behövs.

Vebomark det är där det händer

Husmorslagad mat

Friskolan bedriver förskola upp till sexans årskurs och har i dag 35 elever, fritids är kommunalt. Här lagar en husmor maten med delvis lokala råvaror, och de kända problem som det annars pratas om i svensk skola i dag är på många sätt okända här.

– Vi tycker ju att det är så här skolverksamhet ska bedrivas på fler mindre ställen. Det ger barnen trygghet och trivsel – alla barn blir sedda av flera kända vuxna varje dag och vi är ute så mycket som möjligt, säger Lillemor.

Det kan man förstå. Granne till skolan bedriver Mattias Larsson hästgård och den pittoreska vyn med hans betande hästar några meter från gungställningen är svår att hitta någon annanstans. Det är något speciellt över Vebomark.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 augusti 2023