BO PÅ LANDSBYGDEN

Vallen vill växa – här lever landsbygden

Vallen är så mycket mer än bara en by i Skellefteå kommun. Här lever och frodas människor som alla bidrar till en landsbygd som andas livskvalitet.
– Det känns som att man sitter och skryter, men det är ju den sanning som jag upplever, säger Johan Andersson, infödd Vallenbybo.

Han bläddrar i mobilens bildbibliotek tills han triumferande hittar bilden.
– Kolla här, den 25 maj försvann den sista hopskottade snöhögen. Jag brukar alltid ta en bild när den är på väg att tina bort, som ett minne liksom. Det är lustigt hur man fram till dess misströstar något jäkulst över att våren inte är snabbare – och nu sitter vi här och tycker att sommaren minsann är tidig. Det är bra lustigt, säger 55-årige Johan.
Oavsett var på landsbygden man bor är det samma visa, här lever man med naturen på ett annat sätt än ”inne i stan”. Här klagas det inte över snöröjningen för det är grannen som står för den och då finns ingen anledning.
Det går heller ingen nöd på den som behöver ett handtag på gården, eller skjutsa barnen till träningen. Här är byaandan stark och folk ställer upp för varandra i vått och torrt.

Johan Andersson är infödd Vallenbo som menar att livet på landsbygden är lika med livskvalitet

”Gemenskapen det centrala”

– Det är klart att det handlar om gemenskap. Vi har till exempel på tok för många föreningar, eller det höjdes åtminstone röster om det för något år sedan eftersom det ska drivas och hanteras olika evenemang. Men det är inte så lätt att slå ihop heller. Man brinner för olika saker och då vill folk engagera sig av den anledningen. Att det sedan är samma människor som är med i kapellstiftsföreningen som i jaktlaget eller fotbollsföreningen spelar mindre roll, det är gemenskapen som är det centrala, säger Johan.
Själv så är han ledamot i Vallens IS och ordförande i Mjövallens BK – syskonföreningarna som samarbetar i många frågor.
– Jag har engagemang i Byaintressen och Samfällighetsföreningen också, just för att det rör byafrågor men idrotten är mitt stora intresse och fotbollen har alltid legat mig varmt om hjärtat, säger Johan och tillägger att EM-fotbollen rullar konstant hemma på tv:n.

Centralt på landsbygden

Det är ett levande idrottsengagemang i Vallen och grannbyn Mjödvattnet. Om vintrarna dras skidspåren upp i storslagen naturmiljö och hockeyplaner spolas och skottas där alla har full frihet att spela när man själv vill. Varje sommar hålls både en simskola och en fotbollsskola i Vallen – två uppskattade inslag som lockar stadigt med spelsugna barn.

Johan återkommer till det här med livskvalitet.
– Det finns så många fördelar med att bo på landsbygden, om folk stirrade mindre på hur länge det tog att köra till Skellefteå och mer på livskvalitet så skulle valet bli svårare för husspekulanter. För mig är det livskvalitet att kunna gå rakt ut från huset och njuta av naturen, säger han.
– Titta hellre på hur centralt det är att kunna bo här, vi har en halvtimme till Skellefteå men ännu kortare till Burträsk och även till Bureå och Lövånger som ligger inom ungefär samma avstånd. Jag tror fler kommer fatta grejen med att jobba hemifrån nu efter pandemin och här finns det stora möjligheter till det då vi har indraget fiber i byn, menar Johan.

För några år sedan inledde Vallen ett projekt med Vebomark och Svarttjärn där varje by inventerade sina marker och kom fram till att det finns tänkbara byggtomter, samt fastigheter som det står hus på men är tomma.
– Det finns absolut bra exempel på hur vi skulle kunna bidra till att Skellefteå som helhet kan växa. Där kan byaföreningarna bistå med tips och vara en första kontakt om någon är intresserad att komma utanför staden, säger Johan och fortsätter:
– Om Skellefteå ska bli fler behöver landsbygden också växa. Vi består av lika delar landsbygd och stad – ser man det demokratiskt så borde det vara lika mycket satsningar på landsbygden. Vi behöver varandra och jag tror vi måste vara ödmjuka och titta på varandra i ett bredare perspektiv och att det framför allt erbjuds en mångfald av boendealternativ, menar han.

Hur ser du på framtiden?

– Det är verkligen spännande. Hela Skellefteå kommun tror jag har en bra situation, man har inte riktigt förstått vartåt det kan barka iväg men nu pratar vi om 90 000 invånare med allt vad det innebär. Det är en tuff utmaning för allt ska ju hänga med och fungera, så utvecklingen får inte ske huvudlöst utan med tanke, säger han.

”Här mår man bra”

Själv flyttade han och frun Malin hit 1994 efter en utflykt till Sundsvall. När första barnet var på väg hittade de det gamla soldattorpet, 3 km från hans hemställe. Här fanns det åkermark, en del skog och en gammal ladugård.
– Det föll sig att vi fick köpa det. För oss har det varit perfekt. Nu är barnen utflyttade men det har fungerat jättebra med förskolan i byn innan de hamnade i Vebomark och friskolan där de kunde gå upp till sexan.
– I min värld så har det varit en lugn och vettig start på skoltiden med mycket omsorg och där det tas hänsyn till att man är barn i alla åldrar som får lära sig hantera varandra.

Kanske är somrarna den tid när Vallen skiner som allra starkast. Det myllrar av aktiviteter på idrottsplatsen ”Envisheten” och badplatsen får liv med bad in på sena sommarnätter och med en uppskattad kiosk som säljer glass som sällan smakat bättre. Här lever byn upp genom den traditionsenliga simskolan i Vallsträsket under juli. Den är så poppis att det skapas en väntelista till kommande år.

Vallens simskola är väldigt populär och har en egen kölista från år till år

– Jag lärde mig också simma där och simskolan var igång långt innan mig. Det är helt otroligt vilken nytta den har gjort och hur uppdraget har gått i arv, säger Johan.
Vallen har alltid hållit sig flytande genom historien som en aktiv by – och nu har förväntningarna om att bli ännu fler ökat.
– Vill man leva och må bra är det så här man ska bo, avslutar Johan.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 september 2022