BO OCH LEVA

Med havet som granne året runt

Beslutet att sälja västerbottensgården med cykelavstånd till Skellefteås centrum är inget som Alexandra Sundberg och David Forsström har ångrat.
– Det räcker att titta ut över havet och den här föränderliga vyn så känner man sig hemma, säger Alexandra.

Det har nu gått fem år sedan familjen flyttade från Södra Tuvan till Harrbäcksand, strax utanför Ursviken. Familjen har bott in sig och lärt känna havet som rullar in vid tomtgränsen och hur årstiderna ter sig här ute.
– Det var nog en förutsättning för mig att vi skulle hitta ett långsiktigt boende här, jag kom på hur mycket jag saknade havet eftersom jag är uppvuxen med den finska skärgården som granne. Läget kändes helt rätt från första gången vi kom hit, konstaterar hon.

Alexandra Sundberg och David Forsström har inte ångrat att de flyttade ut till havet

Paret har gjort den klassiska resan som många andra och provat på storstadslivet i Stockholm i några år med tunnelbanetristess och köstress på Essingeleden. När flyttlasset till slut gick norrut hittade de västerbottensgården i Södra Tuvan och gick in för en totalrenovering. Men tanken på något annat fanns hela tiden där i bakgrunden.

– När vår dotter Ingrid kom i förskoleåldern så blev det så tydligt att vi inte ville bo 30–40 meter från en ganska kraftigt trafikerad bilväg. När vi hade firat midsommar i en sommarstuga med några vänner dök det här upp på Hemnet och då hade vi färskt i minnet hur härligt det kunde vara vid havet, säger David.

Drönarbilderna på den lilla ön som guppar utanför huset, havslinjen och utsikten gjorde att de bara blev tvungna att se det live.

Insikten efter visningen blev något som båda två beskriver som ”skräckblandad förtjusning”. Stället behövde renoveras och framför allt göras familjevänligt men de slog till.
– Det blev återigen en massa jobb för oss, men å andra sidan går det inte att förändra den gamla sanningen om läget, läget och läget. Här har vi läget och vi såg en chans att satsa långsiktigt på ett boende och låta det utvecklas över tid, säger David.
– Naturen kommer så nära och visst är det tjatigt när vi varje dag säger ”åh vad fint vi har det”, men utsikten ser ändå annorlunda ut jämfört med förra gången. Vi känner oss privilegierade som har det så här hela tiden – när sommarvattnet kopplas på för sommargästerna så får vi ta del av deras entusiasm och när de deppar ihop för att åka hem så får vi vara kvar, säger Alexandra.

Familjelivet ute vid havet fungerar smidigt enligt familjen

Nu var huset redan en året runt-bostad men den öppna planlösningen gjorde att familjen bland annat ville tillföra ett sovrum till Ingrid. Under renoveringstiden kunde familjen bo i gäststugan på tomten innan man flyttade in på riktigt.
Hur har det fungerat med familjelivet rent praktiskt då? Hur smidigt som helst enligt familjen. 10-åriga Ingrid låter hälsa att det fungerat så bra med skoltaxin som hämtar och lämnar vid dörren, men att det ibland kan vara ensamt då hon inte har några kompisar i samma ålder som bor här året runt.
– Men det förändras på sommaren. Hon kan också cykla till Ursviken även om det inte alltid är en favorit. För oss som familj har skoltaxin betytt mycket, vi behöver inte vara inställda på att hämta och lämna, säger Alexandra.

Vetskapen att det är möjligt att bo havsnära men ändå med all nödvändig samhällsservice runt knuten har gjort att familjen stärkts i övertygelsen kring sitt nya boende. Och nu har de den perfekta mixen av sommarstuga och året runt-bostad, inte minst sedan de renoverat en gammal torrlagd pool som fanns på tomten.
– Vi var liksom i valet och kvalet om vi skulle ta dit en grävskopa och riva den. Nu är vi glada att vi inte gjorde det. Den används flitigt! Vi har en liten badstrand på tomten, men det blir lite dyigt när man kommer ut en bit i vattnet. Då är poolen ett härligt alternativ, säger Alexandra.

Det finns andra projekt som de vill genomföra – som att panela om garaget och gäststugan men virkespriserna och krånglet att få tag på material avskräckte den här sommaren.
– Man får helt enkelt välja åt vilket håll man tittar, konstaterar Alexandra med glimten i ögat.
Däremot längtar hon såklart efter dagen när bastun står på plats, då blir det hundra procent hemtrevnad för en finlandssvensk.

FAKTA
Harrbäcksand, Ursviken
Här bor: Alexandra Sundberg, verksamhetschef Röda Korset, David Forsström, kommunikationsstrateg på Skellefteå kommun och dottern Ingrid, 10.
Bakgrund: Flyttade 2016 från Södra Tuvan till sommarstugeområdet Harrbäcksand utanför Ursviken.

HAVSNÄRA TOMTER

Tips! Skellefteå kommun har ett antal tomter till salu, varav några ligger i havsnära lägen i tex Byske och Örviken. Förutom kommunens alternativ finns även privata aktörer som säljer tomter tex i Boviken.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 september 2022