KULTUR

Lokala boktips till julledigheten

Få saker kan vara så avkopplande och nervkittlande på samma gång som en riktigt bra bok. Under julledigheten finns det förutsättningar att luta sig tillbaka i favoritfåtöljen och sträckläsa. Ett ypperligt läge att grotta ner sig i en eller flera av våra stora Skellefteåförfattare. Jonas Lundqvist, som varit med och producerat Berättarfestivalen sedan starten 2009, ger sina bästa tips på titlar skrivna av berättare från bygden.

Skellefteå är en plats med stark tradition av såväl muntligt som litterärt berättande, och härifrån kommer några av Sveriges största författare. Ett faktum som bidrog till att Skellefteå kommun, med övertygelse, utropade sig till Berättarnas stad den 25 maj 2010. Året innan hade det varit premiär för det årliga evenemanget Berättarfestivalen, ett samverkansprojekt med syfte att skapa en vecka fylld med berättarkraft och lyssnarglädje.

Jonas Lundqvist har haft roller som projektledare och kommunikatör för Berättarfestivalen sedan starten och läser själv så ofta han har möjlighet.

– Jag har alltid någon bok på gång och på vardagarna läser jag en stund innan jag somnar. Men läsningen blir som allra bäst vid längre sammanhållna ledigheter. Då kan jag sitta i timmar och plöja sidor, vilket gör att jag kommer in i historien på ett bättre sätt, säger han.

Jonas läser en mix av gammalt och nytt och föredrar böcker där det skönlitterära och dokumentära vävs samman. Den kombinationen är förmodligen stor anledning till att han gärna läser våra lokala författare.

– Berättarna från Skellefteå har haft en bra mylla att växa i och ser man till två av våra stora ikoner – Sara Lidman och Per Olov Enquist – så hämtar de nästan uteslutande sina berättelser från en historisk bakgrund som de själva har koppling till, utan att det nödvändigtvis är självbiografiskt. De skriver om ämnen som var aktuella då, men som även är aktuella för nutiden. Och karaktärerna som de så starkt beskriver är ju också som människor är idag. Därför känns deras böcker angelägna att läsa även 2021, säger Jonas som här ger tips på lokal litteratur att läsa under julledigheten.

Böcker samlade i en hög på ett svart bord, i bakgrunden syns en stor bokhylla

Språkkonstnären Sara

Sara Lidman, född 1923 i byn Missenträsk, anses vara en av de stora språkkonstnärerna i svensk litteratur. Debutromanen Tjärdalen från 1953 skrevs på dialekt och Sara använde egna, påhittade ord, vilket fullständigt golvade kritikerna. Tjärdalen slog försäljningsrekord, som stod sig fram till 1973, och 2016 turnerade Riksteatern landet runt med en musikteaterversion av romanen. Sara skrev totalt ett 20-tal utgivna böcker och hon har fått ett stort antal litterära priser och utmärkelser för sina verk.

Sara hade starkt politiskt engagemang i många frågor, där hon är mest känd för sin avgörande roll i att vända opinionen kring USA:s krigsföring i Vietnam. 1977 utkom Din tjänare hör, boken som Jonas Lundqvist varmt rekommenderar. Romanen är den första delen av sju i det så kallade Jernbaneeposet om moderniseringen och koloniseringen av Norrland.

– Att läsa alla sju delar kräver kanske ett extra uttag av komptid eller semester, men det kan vara värt det. Börja i alla fall med första delen och se om den lockar till mer läsning. Det gör den alldeles säkert, säger Jonas som konstaterar att han hade en förutfattad mening om Saras böcker innan han läst dem.

– Jag såg framför mig att det enbart handlade om eländesskildringar, vilket jag kan vara lite skeptisk till. Men efter att ha läst några av hennes mästerverk så insåg jag att hon fyller historierna om utsatthet och kärva tider med verkliga, levande människor. Riktiga karaktärer som det är en glädje att läsa om.

Sara Lidman dog 2004 och på hennes gravsten på Österjörns kyrkogård står uppmaningen ”Lev”. Sara kulturhus i Skellefteå är en av världens högsta träbyggnader och har fått sitt namn efter Sara Lidman. På Västra Eriksberg finns även Anna-Stavas gata och kvarteret Hjortronlandet som är uppkallade efter hennes verk.

Ständigt aktuelle P. O.

Jonas Lundqvist har läst det mesta av hyllade och flerfaldigt prisade Per Olov Enquist från byn Hjoggböle – eller Sjön om man ska vara mer exakt. Per Olov, eller P. O. som han också är känd som, debuterade 1961 med romanen Kristallögat innan han tre år senare fick sitt genombrott med romanen Magnetisörens femte vinter. 1968 utkom Legionärerna, som översattes till ett tiotal språk, filmatiserades och blev hans internationella genombrott. P. O. var även dramatiker och regissör och 1985 skrev han exempelvis manuset till tv-serien ”Strindberg. Ett liv”.

Precis som Sara Lidman har P. O. skrivit flera böcker som är geografiskt placerade i Västerbotten. Att läsa Musikanternas uttåg, som utspelar sig i Skellefteåbygden, ligger just nu i tiden med tanke på Västerbottensteaterns aktuella iscensättning av boken. Jonas rekommenderar även självbiografin Ett annat liv, som P. O. släppte 2008. I den skildrar han sina livserfarenheter med utgångspunkt i den religiösa fostran som han fick i Hjoggböle.

– Det är en intressant, gripande och välskriven livsberättelse som ger en bild av vad som format ett av de största författarskapen vi har. P. O. kan upplevas som seriös och allvarlig, men det finns alltid en underliggande humoristisk ton i hans böcker, säger Jonas.

P. O. dog den 25 april 2020. På Västra Eriksberg i Skellefteå hittar man Kapten Nemos gata som är uppkallad efter hans bok Kapten Nemos bibliotek.

Anita – en ”late bloomer”

Det är inte för inte som Hjoggböle blivit känd som författarbyn. Precis som P. O. är författarsyskonen Kurt och Anita Salomonsson födda i byn. Anita debuterade som författare 1994 vid 59 års ålder med romanen Änglabilder och har totalt skrivit 13 romaner. Det genomgående temat i hennes böcker är kvinnoöden på den västerbottniska landsbygden under 1800- och 1900-talet och romanen ”Lika som kärlek. Sammanliggningen i Lubboträsk”, som Jonas Lundqvist tipsar om, är inget undantag.

– Ett gripande kvinnoöde från Fattigsverige i början av 1800-talet, konstaterar Jonas och fortsätter:

– Anita är en late bloomer, som skrivit en samling fina berättelser med historiskt perspektiv. Precis som Sara Lidman så skildrar Anita tiderna via enskilda människoöden.

Anita har fått flera priser och utmärkelser och 2005 blev hon hedersdoktor vid Umeå universitet.

Succédebutanten Stina

38-åriga författaren Stina Jackson, född och uppvuxen i Skellefteå, slog igenom med dunder och brak 2018. Debutroman Silvervägen, uppkallad efter vägen som går mellan Skellefteå och Bodö, nådde läsare både i Sverige och internationellt och utsågs 2018 till Årets svenska kriminalroman och Årets nordiska kriminalroman. Året därpå utsågs Silvervägen till Årets bok, ett årligen återkommande litteraturpris som delas ut av Bonniers Bokklubbar. Men det är inte Silvervägen som Jonas Lundqvist vill lyfta fram, utan i stället Stinas andra bok Ödesmark, som utspelar sig i en liten by med samma namn utanför Arvidsjaur.

– Ödesmark gillar jag mycket. Den kategoriseras som spänningsroman, vilket jag inte brukar vara så intresserad av, men här gör Stina frågetecknen spännande och hon återger miljön och personerna fint i berättelsen. I byn Ödesmark bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simo – en säregen familj som det svävar en gåta kring, säger Jonas.

Stina Jackson bor sedan 2006 i Denver, USA.

Tidsbilder av Skellefteåbygden

Jonas Lundqvist slår även ett slag för böckerna ”Batterifabriken: Skellefteå och resan mot framtidslandet” av Anders Steinvall och ”Mönstersamhället” av Anneli Rogeman. De är utgivna under 2021 och skildrar två likartade perioder med kraftig expansion i Skellefteåregionen.

I ”Batterifabriken: Skellefteå och resan mot framtidslandet” återger journalisten och författaren Anders Steinvall, född och uppvuxen i Skellefteå, hur det gick till när Northvolt valde Skellefteå som etableringsort och hur beslutet påverkat platsen.

I ”Mönstersamhället” skildrar Anneli Rogeman, uppvuxen i Boliden, hur samhället Boliden skapades, hur det delades upp i klasser och hur det formade människorna som levde och växte upp där. Samt vad som hände när guldet tog slut och nya mönster växte fram i Boliden.

– Böckerna har ännu en sak gemensamt, att jag inte har läst dem. Men det ska jag göra. Kanske redan i jul, säger Jonas Lundqvist.

Porträtt av Jonas Lundqvist

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2022