Bo och leva

Skellefteå Konståkning vinnare av Läsliganpriset 2021

En enkel idé som gav ett stort mervärde inte bara för den egna klubben. Skellefteå Konståkning är vinnarna av Läsligan. "Vi är stolta", säger klubbens ordförande Linda Fredriksson.

Läsliganpriset instiftades år 2019 och delas ut en gång per år, och prissumman är totalt 20 000 kronor. Det första historiska priset gick till Viktor Agnarsson, Skellefteå tennisklubb, 2019. I fjol var det Skellefteå Baseboll Softbolls U9-U12 som tog hem priset. Nu står det klart att 2021 års Läsliganvinnare blir Skellefteå Konståkning.

Juryns motivering lyder:

”Som ett perfekt axelhopp för läslusten. När Skellefteå Konståkning varje läslov anordnar ett konståkningsläger för deltagare från Norr- och Västerbotten, tar man tillfället i akt att sprida läslusten utanför sin förenings gränser. Med en tilltalande läshörna skapas förutsättningar för deltagarna att varva ner med en god bok och Läsligans läsbingo i en avslappnad miljö. Till synes en anspråkslös insats, men som betyder desto mer för barnens utveckling. Därför vinner Skellefteå Konståkning det tredje Läsliganpriset.”

Malin Gren Eliasson och Linda Fredriksson är personerna bakom det prisade konceptet.
– Vi hade nästan ingen förberedelse alls. Vi höll till på "hyllan" i kombihallen och tänkte att vi skulle kunna göra en läshörna där, säger Linda.
– Vi skaffade fram madrasser och köpte in lite kuddar och filtar och gjorde det mysigt, fyller Malin i.

Dessutom la de fram läsbingo som lägerdeltagarna fick fylla i. Men det blev ingen succé för just detta.
– Nä, det var två stycken som fyllde i dem – men läshörnan var väldigt välbesökt. Det var en del som hade med sig böcker och läste där, men det var också högläsning. 13–14 åringar låg i knäet på varandra och lyssnade när någon annan läste. Det var väldigt roligt att se, säger Linda och skrattar.

Det blev också lite av en lugn oas för deltagarna.
– De chillade lite där och det skapades lite av ett socialt häng där deltagarna möttes, säger Malin.

Och naturligtvis ett vinnande koncept som man kommer att fortsätta med – men även har planer på att utveckla.
– Vi tänkte direkt att vi skulle kunna ha ett tält där när vi har läger. Då kommer man kunna komma undan ännu mer. Och få lugn och ro, säger Malin.
– Det finns ju också väldigt många rum i arenan och man kanske gör om ett av rummen till en läshörna, funderar Linda.

De hann också skicka ut information till de andra klubbarna att det skulle finnas möjlighet till läsning om deltagarna ville.
– Det var när vi skickade ut informationen om träningstider och annat som vi även skickade med att man kunde ta med en egen bok om man ville och att det skulle finnas en läshörna för de som önskade. Vi är väldigt stolta och glada över priset, säger Linda och fortsätter:
– Och det var också en så fin motivering.

För juryn var det inga större bekymmer att välja pristagare.
– Det är ett väldigt bra initiativ ni har tagit och det var en fin uppmaning ni gav till de andra klubbarna att ta med sig läsning för att sprida budskapet vidare. Ni ska vara stolta, säger Läsliganprisets juryordförande Mikke Ejrevi.

Förutom äran så är det som sagt också en prischeck som delas ut – och klubben vet redan vad pengarna ska användas till.
– Som sagt, vi tänker ju att vi ska utveckla konceptet med bland annat ett tält. Men annars kommer pengarna gå till det som våra ungdomar behöver mest och det är istider och tränare. Båda sakerna kostar naturligtvis pengar och det är där de gör mest nytta för våra medlemmar, säger Linda som också är ordförande i klubben.

Läs mer om Läsliganpriset Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 mars 2023