Bo och leva

Vi är Skellefteåfans allihopa

Det blåser kraftig medvind i Skellefteå just nu med miljardinvesteringar och stora etableringar, ett bostadsbyggande som aldrig förr och en snabb utveckling av platsen.

Vi möter många nya Skellefteåbor på gatorna och tusentals fler förväntas flytta hit den närmaste tiden. Men vad har de för uppfattning om sin hemstad? Vad lockade dem att bli Skellefteåbor? Och hur har bilden förändrats genom åren?

Vi har träffat sex Skellefteåbor för att prata om deras livsval och framtidsplaner.

Marcus Lundqvist - Hemvändaren

Familj: Sambon Maria, sonen Leon.
Yrke: Projektledare på Northvolt.
Bor: Ursviken.

Jenny Carlsson jobbar nu som skiftchef på Northvolt

"Skellefteå är inte bara ishockey"

När flyttade du hem till Skellefteå igen?
– Det var i december förra året som vi återvände från Göteborg. Vi flyttade först för studier, men fick jobb och blev kvar där i tio år.

Hur föddes tankarna på att återvända
?
– Planerna har vuxit ju längre vi varit borta. Båda kommer härifrån så det kändes naturligt nu när vi har en son som är 1,5 år. Drömmen om ett hus är också betydligt rimligare här och vi bor nu i Ursviken. Jag kan pendla med elcykeln till jobbet, vilket är perfekt.

Hur har Skellefteå förändrats under tiden ni varit borta?

– Man kan väl säga att det gått från en vanlig, sömnig norrländsk småstad till något där det bubblar och händer saker. Det finns en framåtanda, som hela tiden växer. Det är jättekul med Northvolt till exempel – nu är det inte bara ishockey som kopplas ihop med Skellefteå.

Vad uppskattar ni som familj?
– Först och främst närheten till våra familjer. Sedan uppskattar vi alla möjligheter med att bo i hus, men även Sara kulturhus och att det finns ett utbud av nöjen och restauranger.

Vad vill du se mer av i framtiden?
– Kanske att det öppnas upp för fler friluftsaktiviteter, vandringsleder och platser att besöka. Det har ju hänt massor på Vitberget och det behövs inte så mycket – bara öka tillgängligheten och informera om möjligheterna som finns.

Sixten Degerman - Ung i Skellefteå

Familj: Mamma Camilla, pappa Patrick, bror Vilgot, flickvännen Tilde.
Yrke: Kock på Miss Voon.
Bor
: Getberget.

Jenny bytte karriär helt

"Jag har fått världens bästa jobb här"

Hur har dina planer sett ut?
– Jag har varit sugen på att dra söderut för att plugga eller jobba, men efter skolan sökte jag jobb på Miss Voon när restaurangen skulle öppna i Sara kulturhus. De behövde personal och jag sökte eftersom jag alltid varit matintresserad. Efter anställningsintervjun fick jag frågan om jag ville provjobba i köket och det ville jag såklart. Det är egentligen helt sjukt, men nu jobbar jag där som kock och stortrivs. Jag har fått världens bästa jobb med de bästa kollegorna.

Hur har det här påverkat dina framtidsplaner?
– Nu är planerna att bo kvar. Åtminstone de kommande fem åren vill jag bo här och fortsätta utvecklas. Staden växer och för bara några år sedan trodde jag inte att det skulle se ut så här. Vi har fått ett kanonfint kulturhus och det byggs bostäder här och var. Man känner att det händer något. Det kommer inte att vara den lilla staden som jag växte upp i.

Hur har det löst sig med bostad och den biten?
– Jag bor med min familj på Getberget, men jag och min flickvän letar efter en egen lägenhet och det känns helt rätt. Hon har också fått jobb i Skellefteå så vi är lite i samma sits.

Vad uppskattar du med Skellefteå?
– Det är sällan jag bara sitter inne. Jag gillar alla grönområden och närheten till naturen. Jag fotograferar en del och på sommaren spelar jag discgolf, vi har ju en magisk bana i Bergsbyn. Det finns också många fina badplatser. Allt finns nära till i Skellefteå, vilket är praktiskt.

Vad skulle du vilja se mer av?
– När jag gick i skolan skapade jag en hemsida för att tipsa tonåringar om vad man kan göra på fritiden i Skellefteå. Jag fyller 20 i augusti och hade gärna önskat att det kom lite nya aktiviteter. Det ökar nog i takt med att staden växer.

Jonas Mårtensson - Inflyttad från Stockholm

Familj: Sambon Elin, sönerna Wincent och Henry.
Yrke: Försäljning och affärsutveckling på Nuiteq.
Bor: Mobacken/Medlefors

"Jag är extremt positiv till allt som händer här"

Hur hamnade du i Skellefteå?
– Jag kom hit som ”kärleksimmigrant” 2016 och stortrivs. Jag och min sambo, som är härifrån, bodde i Stockholm och när tankarna på att bilda familj började komma så kändes Skellefteå rätt. Det är ett lugnare tempo här och man kan faktiskt köpa hus även om det nu blivit högre priser. Jag är uppvuxen i Eslöv, men skulle faktiskt inte vilja bo någon annanstans i Sverige än här.

Vad utmärker Skellefteå tycker du?
– Det är en tillräckligt stor stad och lagom liten, samtidigt som allt finns här. Det är också lite ”Klondyke”-känsla över Skellefteå, som känns inspirerande. Men faktum är att det lockade oss även innan Northvolt. Vi var på ett 0910-event i Globen innan vi flyttade upp och då blev det så tydligt vilka andra stora bolag som faktiskt finns här. Den positiva känslan har förstås förstärkts och det pratas om Skellefteå på ett annat sätt nu.

Ja, hur har Skellefteå förändrats under era år som Skellefteåbor?
– Jag hade som sagt en bra bild innan, men den växlades upp tiofalt när Northvolts planer började falla på plats. Jag är extremt positiv till allt som hänt och den framtidstro som finns.

Är det något du skulle vilja se förändras?
– Det är viktigt att ta upp växtvärken som finns, en del av staden håller inte samma takt som utvecklingen och det är ju förståeligt. Det finns kvar en liten småstadsmentalitet baserad på jantelag som man måste övervinna, annars hindrar den utvecklingen. Det är inget unikt för just Skellefteå, utan snarare för mindre städer. Jag tycker att man ska heja på Skellefteå precis som man hejar på sitt hockeylag. Är hela staden med då vinner vi mer.

Är det något mer som utmärker människorna?
– Jag har blivit väldigt välkomnad och har inte haft några problem med att bygga nätverk. Jag tycker Skellefteåborna är nyfikna och inte alls tysta som jag fördomsfullt nog trodde. Jag upplever Skellefteåborna som vakna, trevliga och väldigt hjälpsamma.

Amanda Huss - Utflyttaren

Familj: Maken Oskar, barnen Elliot och Oliver.
Yrke: Verksamhetsutvecklare på Axfood.
Bor: Stockholm.

"Skellefteå är alltid Skellefteå"

När flyttade du från Skellefteå?
– 2006 flyttade jag till Umeå, där jag pluggade i fem år. Sedan fick jag jobb i Stockholm 2011 och där har vi blivit kvar eftersom vi trivs så bra.

Hur ser du på att eventuellt återvända hemåt?
– Statusen är väl att vi börjar vara sugna på det och skulle vi få jobb kanske vi flyttar. Vi har sonderat terrängen lite och är ganska mycket i Skellefteå, men samtidigt så har jag alltid varit en person som trivs bra där jag bor för stunden.

Vad är det som lockar med Skellefteå?
– Det vore såklart kul att bo närmare mina föräldrar i Boviken,där jag är uppvuxen, och närheten till gamla kompisar. Jag skulle också gärna bo i hus en dag och det känns rimligt att hitta där. När vi besöker Skellefteå på vintern så blir det längdskidor och den typen av aktiviteter som vi uppskattar, och på sommaren hänger vi i Boviken. Allt sådant skulle bli mer lättillgängligt såklart.

Vad är din bild av Skellefteå i dag?
– Att det upplevs som en spännande plats. Jag hör mycket positivt från människor i min närhet som bor där, det ger en tydlig bild av att det byggs och satsas i Skellefteå och det känns jättekul. Samtidigt är det lite svårt att veta vilket Skellefteå vi skulle komma till eftersom det förändrats så mycket – men hockeyn är såklart kvar och det känns tryggt. Skellefteå är alltid Skellefteå.

Isabell Renholm - Den hemmakära

Familj: Maken Victor, barnen Frans och Sally.
Yrke: Lokalvårdare.
Bor: Gummarksnoret.

"Vi är lantliga av oss och trivs utanför stan"

Har det inte lockat att flytta?
– Nej, egentligen inte. Den enkla anledningen är att jag är för hemmakär. Ett tag hade jag planer på att plugga på annan ort, men jag fick jobb direkt efter studenten när Biltema öppnade sin butik på Solbacken. Därefter blev jag headhuntad till en ICA-butik och fick gå deras butiksledarutbildning och i den vevan träffade jag min man och livet tog en ny vändning.

Vad är det som gör att du trivs?
– Vi är lite lantliga av oss och trivs med livet utanför stan där tempot är lugnare. Livet är för kort för att stressa ihjäl sig och här har vi en gård med hundar och höns och barnen kan springa omkring. Vi har liksom blivit glesbygdsambassadörer och startat en Youtube-kanal som heter ”Livet i Gummark”. Jag är också väldigt familjekär och skulle ha svår separationsångest över att lämna resterande familjen om vi skulle flytta. Privat är jag väldigt nöjd här, det händer så himla mycket och nya dörrar öppnas hela tiden. Nu ska jag snart bli arbetsledare och ser framemot det.

Vad är din bild av Skellefteå?
– Jag tycker att allting som vi behöver finns här, det är lagom stort och det finns en stark framåtanda. Speciellt nu under de senaste åren har det varit riktigt kul att se hur det
byggs nytt och nya företag som etablerar sig.

Är det något som du saknar och skulle vilja se mer av?
– Inte på det stora planet. Däremot skulle jag gärna se en bättre service med hemkörning av mat till byarna. Just nu bor vi tre kilometer för långt bort.

Hiwot Solomon – Inflyttad från Etiopien

Familj: Maken Roger, sonen Paul
Yrke: Tillverkningsassistent på Northvolt
Bor: Ragvaldsträsk

"Bästa platsen att uppfostra min son på"

När flyttade du hit?
– I sommar är det sex år sedan. Jag minns än i dag hur det såg ut när vi körde till Ragvaldsträsk, där min man kommer ifrån och där vi nu bor. Det var en underbar tid på året med en massa blommor vid sidan av vägen. Stora kontraster jämfört med Addis Abeba, där jag tidigare bodde och jobbade.

Vad är största skillnaden?
– Oj, vädret såklart, men det är mycket annat också. Språket. Kulturen. Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst.

Hur har det varit att komma in i samhället här?
– Språket var lite av ett problem, men eftersom jag pratar engelska och min man kommer härifrån var det inte så svårt att möta människor. Men jag kämpade i två år med att söka jobb, sedan var jag föräldraledig innan jag fick jobb som personlig assistent. Därefter var jag på en förskola under två år och nu är jag på Northvolt och trivs jättebra.

Hur har Skellefteå utvecklats under dina sex år?
– Det var frustrerande att först inte hitta ett jobb, men med Northvolt har hoppet bara blivit större. Jag tycker Skellefteå är bästa platsen för en familj och att uppfostra min son på. Det är lugnt här, vi har ett jättebra skolsystem och jag behöver inte oroa mig för hans framtid. Han kan gå på universitet helt gratis och bli vad han vill.

Om du kunde förändra något, vad skulle det vara?
– Jag tror att det är bättre nu, men folk som inte pratar
svenska borde inte ha så svårt att hitta jobb. Tack vare Northvolt har det kommit fler kurser på vuxenutbildningen, som är halvt på engelska och halvt på svenska, och det var så jag kunde studera. Det borde vara lätt att få en chans att utbilda sig.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 januari 2024