Bo och leva

Flyttade till Skellefteå efter soffsurfandet hos Pierre

Pierre Bäckström erbjuder resande i Skellefteå en sovplats i sitt hus på Sunnanå. Detta via det internetbaserade nätverket Couchsurfing. För snart sju år sedan kom fransmannen Hugo Goldstyn på besök och Pierre visade honom flera av Skellefteås guldkorn. Hugo blev förälskad i platsen och idag har han och familjen slagit ner bopålarna i Furuögrund.

– Vi älskar de öppna och hjälpsamma människorna här och den balans i livet som föräldrar kan ha i Sverige, säger Hugo, som från första början kom till Skellefteå av en ren slump.

Hugo kommer från staden Castres, knappt åtta mil från Toulouse i sydvästra Frankrike. 2015 kände han ett behov av att byta miljö och bestämde sig för att resa. Han tog fram en karta över Skandinavien, blundade och satte fingret på den – Skellefteå. Han
packade ryggsäcken och via London kunde han ta flyget direkt till Skellefteå Airport.

– Jag visste ingenting om platsen, men fick en jättebra start när jag bodde hos Pierre.
Planen var att stanna i två dagar, men han hade så mycket att visa att det blev två veckor, konstaterar Hugo. De besökte kaféer och Bonnstan, åkte runt på landsbygden och åt surströmming.

– Han visade mig hur den ska ätas på rätt sätt. Han bjöd in mig och några andra till sin stuga där vi även kunde bada och basta. Idag är jag ett stort fan av surströmming, säger Hugo. Under de två veckorna i Skellefteå hann han även med ett besök på Trästockfestivalen. Idag är han verksamhetsutvecklare för den och jobbar bland annat med utbytesprojektet Skellhell Exchange tillsammans med en fransk och en nederländsk musikorganisation.

Återvände

Efter de två veckorna hos Pierre reste Hugo vidare i Sverige. I Tierp arbetade han som volontär på en gård, som skulle göras om till ett kulturellt center, och där träffade han sin partner Elizabeth Gold från Wimborne Minster i södra England.

– Vi provade att bo i både Frankrike och England några år, men trivdes inte, så jag sa till
”Liz” att jag visste en bra plats i norra Sverige, berättar Hugo.

De kontaktade Pierre och fick bo hos honom i 1,5 månad innan de hittade en egen bostad. Idag bor de i ett hus i Furuögrund tillsammans med 1-årige sonen Mael.

– Vi brukar säga att Pierre är Maels lokala farfar, säger Hugo med ett skratt.

Får mångfalt tillbaka

Pierre bor själv i huset på Sunnanå och har därför två lediga rum där gästerna kan sova.
Han berättar att det oftast handlar om besök på mellan en till tre nätter.

– Jag har en nyfikenhet för nya kulturer och har upptäckt att om man har en person hos sig i tre dagar så hinner man lära känna varandra väldigt bra. Om man öppnar upp och bjuder på sig själv så får man mångfalt tillbaka, säger Pierre, som ofta har deltagare i vintersimmet som gäster hos sig.

– Jag har haft personer från bland annat Brasilien, Argentina och Italien här och några har bott hos mig flera gånger. De blir som kompisar. I somras hade jag besök av en italienare som hade cyklat 6 500 mil på fem år och som skulle cykla i två år till. Det var intressant att lyssna på honom och höra om hans erfarenheter, säger Pierre.

"Jag har en nyfikenhet för nya kulturer"

 

Måste hjälpas åt

Helena Renström, marknadschef Skellefteå kommun, hyllar Pierres initiativ.

– Han visar ett fint personligt värdskap, vilket är precis vad Skellefteå behöver. Vi ser
att våra invånare är duktiga på att ta hand om människor som kommer hit och det ska vi
fortsätta med, säger hon.

"Våra invånare är duktiga på att ta hand om människor som kommer hit"

 

Helena konstaterar att Skellefteå befinner sig i en situation där alla måste hjälpas åt för att lösa bostadstillgången. Många privatpersoner har visat intresse för att hyra ut rum eller bostäder och därför har Skellefteå kommun inrättat en bostadslots som kan ge råd och hänvisa intressenter till privata bostadsförmedlare som kan hjälpa dem vidare.

– Vi vill göra det lättare för privatpersoner att ta steget att hyra ut. Efterfrågan på bostäder gäller även för kortare perioder och här finns det möjligheter att hyra ut för den som har sommarstuga eller boende som man bara vistas i delar av året, säger Helena.
Det finns en bostadsförsörjningsplan för de kommande åren, som innebär att det kommer släppas många nya bostäder på marknaden.

– Under 2022 beräknas 1 000 nya bostäder stå klara och sedan följer en byggtakt på cirka 1 000 bostäder per år. Kapaciteten på tillfälliga bostäder kommer också öka. Det är glädjande att flera entreprenörer löpande presenterar nya projekt. Det kommer fortsätta byggas i hög takt och utifrån den plan som är lagd, så den nuvarande bostadssituationen är övergående på några års sikt, säger Helena.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 september 2022