Bo och leva

Peter och Camilla köpte sin drömlägenhet - bröt upp med huslivet efter 23 år

Sedan 1999 har Camilla och Peter Bäcklund bott i villa. De har provat det mesta som kommer med att äga hus – byggt nytt från grunden, totalrenoverat ett 1800-talshus och efter en bostadskarriär till slut köpt en villa på 300 kvm med inomhuspool.

Men tanken på att flytta till lägenhet smög sig sakta på och under försommaren bröt de upp med sitt 23-åriga husliv.

– Det är det bästa vi gjort, säger båda.

Den som följer Hantverkargatan på Älvsbacka kommer ner till Skellefteälven där den öppnar upp sig som en rinnande autostrada åt båda håll. Manhemskajen ligger bara ett vobblerkast med fiskespöt till höger och till vänster tronar den vackra träbron upp.

Från sin nya lägenhet på andra våningen ser Peter och Camilla hur älven glittrar och trots att de bara bott här en månad när vi talas vid så har de hunnit njuta av omgivningarna fullt ut.

Lars Eriksson har börjat jobba på Anderstorpsgymnasiet

”Det var ett bra knep”

– Vi tycker väldigt bra om att strosa runt på Älvsbackaområdet, trots att det är så centralt är det lugnt. Vi har en Spansk vattenhund så vi rör oss mycket och det är fantastiskt att gå broarna runt eller följa strandpromenaden in mot stan. Det är så enkelt att gå ut på en bit mat eller utföra något ärende på stan, säger Peter.

Flytten blev verkligen en fullträff för paret som varit så nöjda med sitt villaliv genom alla år. Stor trädgård och ytor i överflöd, mycket plats för förvaring, garage och skoterleder runt knuten. Det har varit stora plus för Peter och Camilla när de varit mitt uppe i sina liv.

Men så kom dagen när de blev hembjudna till sina goda vänner som nyligen köpt lägenhet på Hantverkargatan.

– Det var ett bra knep, vi hann bara komma innanför hallen innan Camilla utbrast ”jag är så redo för lägenhet”, berättar Peter och skrattar.

Lars tycker att bytet varit lite pirrigt men att han ändå känner sig avslappnad i sin nya roll

Inflyttning och första barnet

Allt började egentligen 1999 med deras första gemensamma husprojekt. Då hade paret träffats i Umeå fem år tidigare och nu skulle bopålarna slås ner någonstans för Camilla från Haparanda och Peter från Skellefteå. Det blev Djäkneböle utanför Röbäck, Umeå. I den lilla byn byggde de ett Älvsbyhus och sex dagar efter att de flyttat in föddes första barnet och småbarnsbubblan blev en verklighet.

– Efter andra barnet började vi känna hur behändigt det skulle vara att bo närmare någon av våra familjer och då blev det Skellefteå, säger Camilla.

I Boviken hittade de drömhuset från 1859 – ett renoveringsobjekt som slukade mycket av deras tid från början. Under hösten 2003 körde de mellan Umeå och Skellefteå varje helg och lagom till nyår 2003 kunde familjen flytta in.

– Vi stortrivdes i Boviken, det är verkligen en jättefin by och det passade oss perfekt under åren när barnen växte upp. Men när barnen blev äldre och ville idrotta så blev det mycket körning till både Kåge och Skellefteå, och när ena dottern började högstadiet på Norrhammarskolan så kickade tankarna på flytt igång igen, säger Camilla.

En dag fick Peter ett samtal på jobbet och Camilla frågade:

– Vad gör du i morgon? Vill du följa med på husvisning…

– Hade inte vi pratat om lägenhet om några år, replikerade Peter.

Försäljning utan mäklare

2014 gick flyttlasset till ett stort hus på Morön Inklusive sutterängvåningen var huset på fyra våningar och 300 kvm. Med inomhuspool, relax och spabad ute på altanen fanns alla tänkbara bekvämligheter. Här skulle Camilla och Peter bo tills 2022 och det där besöket hos kompisarna på Älvsbacka som blivit med lägenhet.

– Allt har sin tid. Nu när jag tänker efter så rörde vi oss mellan sovrum, kök och vardagsrum när barnen hade flyttat ut. Det blev väldigt många ytor i huset som stod outnyttjade. Poolen stängde vi och utebadet likaså, säger Peter.

Den stora trädgården skulle underhållas, huset behövde också sin kärlek med jämna mellanrum och höst- och vårstädning tog sin tid. När de av en slump fick höra av kompisarna att lägenheten ovanför dem skulle säljas kontaktade de ägaren som ville slippa processen att gå via mäklare och hålla visningar.

– Det blev väldigt lyckat, båda parter kunde känna sig nöjda med en smidig affär. Det tog ett tag för mig att förlikas med tanken att inte ha bilen på tomten, en stor gräsmatta att röra sig på men vissa tankar måste man bara släppa. Vi har ju vunnit så mycket fritid och goda vänner i samma hus så det kunde inte bli bättre, menar Peter.

”Har inte snålat in på något”

Som om det inte var nog med ikryssade rutor så flyttade ytterligare ett kompispar in i samma uppgång.

– Det är vårt blivande pensionärsfritids, säger Camilla och skrattar.

Den här gången unnade de sig att anlita snickare och återigen blev det en helrenovering. Väggar revs och de fick en öppen och inbjudande planlösning.

– Det blev över en slant när vi sålde huset så vi behövde inte snåla in på något, vi har valt det vi ville ha. Kanske spårade det ur lite, säger Camilla och får medhåll av Peter.

De långa leveranstiderna gör dock att de får klara sig utan köksluckor ett tag.

Med tanke på det stora bostadsbehovet som råder i Skellefteå tog Peter och Camilla också chansen att hyra ut sin sommarstuga i Harrbäcksand.

Rekommenderar lägenhetslivet

– Jag jobbar på Bravida och vi har mycket arbeten ute på Northvoltområdet, så via den vägen kom det fram hur en av tjänstemännen behövde någonstans att bo. Han fick bo i vår stuga fram till sommaren och trivs jättebra, vi kände att vi ville spendera mycket tid i lägenheten och ser framemot att under sommaren kunna njuta av det bästa av båda världar, säger Peter.

– I samma veva som flytten började jag jobba på Skellefteå kommun som ekonom/controller på ekonomicenter, så nu har jag gångavstånd till jobbet på Brinken. Allt blev så bra, säger Camilla. De rekommenderar verkligen att ta klivet från villa till lägenhet.

– Ja! Absolut, det känns helt fantastiskt. Det är en tankeprocess att ta beslutet men när man väl gjort det så ångrar man inget, säger Camilla.

– Man lever så inrutad i villavardagen att det kan vara svårt att förstå vad man får om man flyttar till lägenhet. Men tänker man utanför den boxen är steget lätt, säger Peter.

Fotograf: Patrick Degerman

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 september 2022