En attraktiv plats

Så tog Skellefteå plats
bland världens giganter

 Stora barriärrevet, Miami och Skellefteå.

Alla kvalar de in på listan över världens 50 mest extraordinära platser enligt ansedda Time Magazine.

– Det är en jättehäftig utmärkelse för oss i Skellefteå och det bästa är nästan att vi har allt spännande framför oss. Vi bor på en plats som inspirerar våra besökare att också driva på en grön samhällsomvandling, säger Bo Wikström, ansvarig för internationell marknad på Visit Skellefteå.

Amerikanska Times Magazine, som fyller 100 år 2023, rankas som en av världens mest kända och inflytelserika nyhetsmagasin – så hur gick det till när de föll pladask för Skellefteå i sin årliga destinationsranking?

För att ta reda på svaret backar vi till hösten och vintern 2021. Vid den här tiden jobbade Visit Skellefteå tillsammans med Skellefteå kommun och Sara kulturhusbolag extra hårt och uppmärksamheten vid öppningen av Sara Kulturhus gav stort eko, världen över faktiskt. En medveten strategi var att lyfta hela Skellefteå och dess styrkor och utveckling. T ex skapades Showroom Skellefteå i samma veva som kunde visa upp hela Skellefteås utveckling.

– Vi har rott med alla åror sedan invigningen av Sara och The Wood Hotel och jobbat hårt med vårt PR-arbete för att locka nischade rese- och lifestyle magasin från Europa och USA. Det är resultatet av ett starkt lagarbete, där vi jobbar tillsammans med vår regionala partner Swedish Lapland och Visit Sweden som båda är duktiga på pressbearbetning och marknadsföring, säger Bo.

Seved

Vid en av de pressresor som arrangerades förra vintern, besökte en grupp internationella journalister Skellefteå, tog in på The Wood Hotel och fick se det imponerande kulturhuset, smaka på Bryggargatans höga smaker, åka på spännande skotersafari och dricka det hyllade blåbärsvinet från Idunn Wine i Norsjö.

En amerikansk journalist deltog på resan. Som korrespondent åt Time Magazine nominerade han Skellefteå till listan och resten är historia. Skellefteå tog plats bland internationellt erkända destinationer som Galapagosöarna, Seoul, Nairobi, Bali och Sao Paulo.

– Man kan säga att det är något av en kröning, eller åtminstone ett kvitto, på att vi har en plats som är riktigt spännande.. Det är också viktigt att komma ihåg att utmärkelsen inte enbart är resultatet av en enskild händelse. Det är den samlade bilden av Skellefteå som gör oss riktigt intressant, inte minst tack vare den gröna omställningen som vi driver på och det gäller allt från Northvolt till internationella flygskolan Green Flight Academy. Sara Kulturhus och The Wood Hotel har blivit en fyr för regionen som drar mycket uppmärksamhet och det öppnar upp för att prata om fler intressanta saker i Skellefteå, säger Bo. I sin motivering skriver Time Magazine att:

”Skellefteå är en magnet för moderna stadsbor, de som vill leva i samklang med naturen snarare än i opposition till den”.

Det är en mening som Bo tycker är extra träffande för hur Skellefteå vill uppfattas.

– Jag tycker att han prickar essensen där. Just att det är en spännande plats och inget traditionellt turist- eller besöksnäringsmål. Vi är en plats i transformation och befinner oss i epicentret av Europas gröna omställning och spänningen som uppstår i det mötet gör oss intressanta för den moderna människan som vill ha mer än ett coolt hotell och en matupplevelse. Det skapar något mer som vi tror att många eftersöker, både som turister och när det kommer till att välja en plats där man vill leva, verka och etablera, säger Bo.

Sara Kulturhus i kvällsljus

Sedan listan publicerades i Time i somras har Skellefteå fått fortsatt uppmärksamhet.

– Utmärkelsen gav verkligen bra genomslag, konstaterar Bo, men vi kommer att fortsätta sprida kännedom om den och även bygga stolthet hos Skellefteås invånare och företag.

– Det har hänt fantastiska saker och vi befinner oss i bubblan när det kommer spännande gäster och kunder från hela världen som i sin tur delar sin bild av alla människor de får träffa här. Många frågar mig ”förstår ni själva hur stort det är med allt som händer i Skellefteå?” och det gör vi kanske inte. Det är lätt att bli hemmablind. Men nu ska vi rida på den här vågen och växla upp och få våra ”locals” att synas, bygga på stoltheten vi känner och föra ut nya berättelser om Skellefteå i världen. För vi vill inspirera andra platser också. Flera besökande journalister tycker att vi borde lyfta just den aspekten, att vi ser oss som en plats som kan inspirera andra, avslutar Bo Wikström.

MISSA INTE!

Vecka 41 är det temavecka på Instagramkontot @skellefteasweden Länk till annan webbplats., missa inte det!

FAKTA:

2022 utser Time Magazine Skellefteå som en av världens 50 mest extraordinära destinationer att besöka. I motiveringen står bland annat att läsa: ”Även om den bara ligger drygt 20 mil söder om Polcirkeln, utstrålar Skellefteå obestridlig värme”.

2021 tog sig Göteborg som första svenska stad in på Time Magazines lista över världens 100 mest intressanta platser att besöka. Skellefteå är alltså den andra svenska staden på listan i historien.

2018 utnämndes Tree Hotel i Harads och Ice Hotel i Jukkasjärvi på listan över världens mest intressanta platser att övernatta på.

Enkät

  1. Visste du att Skellefteå utsetts till en av världens 50 mest extraordinära platser?
  2. Varför tror du att det är så?
Marie Forsman

Marie Forsman, centrala Skellefteå.

  1. Nej, det kände jag inte till.
  2. Northvolt och kulturhuset är en stor del i det. Och att det finns driv i stan.
Andreas Ögren

Andreas Ögren, Västra Eriksberg.

  1. Ja.
  2. Jag tror att en stor del har att göra med den gröna omställningen. Sen har nog Sara kulturhus bidragit till utmärkelsen också.
Abdihakim Farah

Abdihakim Farah, Morö Backe.

  1. Nej, faktiskt inte.
  2. Det är en trevlig och fin stad med trevliga människor.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 oktober 2022