Kompetensförsörjning

Flytten blev en fullträff
för bågskytten Andreas

 För Andreas Häggström har karriärresan gått norrut, från hemstaden Örnsköldsvik, till studier i Umeå innan han landade i Skellefteå på ett ingenjörsjobb.

Här har han hittat den perfekta mixen av ett stimulerande arbete och ett familjeliv med närheten till fritidsaktiviteter – utan att behöva skruva upp tempot.

Resan till Skellefteå började alltså med att Andreas gick utbildningen Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik som han läste på Umeå universitet. Men studentlivet visade sig inte bara innehålla vägen till arbete utan även vägen till kärleken – här träffade han sin blivande fru Emma från Skellefteå.

Det blev också Emma som vann dragkampen om bostadsort och paret hittade ett radhus i Skellefteå som de köpte. Under 2018 varvade han mellan att veckopendla till Umeå och läsa på distans. När studierna avslutades 2019 blev det dags att sondera jobbterrängen.

– Jag ville få in foten på något företag och kom i kontakt med Adopticum som är specialister på mätteknik. Jag hade inte den här insikten tidigare men, det finns en hel del företag i Skellefteåregionen som passar oss tekniska fysiker, berättar han.

Stipendiet en språngbräda

Via Adopticum fick han höra talas om Sammes Stiftelse och deras Sommarstipendium, så han sökte – och det visade sig vara en fullträff. Sommaren 2019 vann han stipendiet och vinsten att driva ett eget projekt på Adopticum innebar en unik möjlighet att vidareutveckla och använda sina kunskaper i praktiken inom programmering och beröringsfria mätmetoder.

– Jag fick utveckla ett eget projekt där jag använde mig av en projektor och en kamera för att lägga till AR-teknik på ett traditionellt couronnespel, för att göra spelet lite flashigare med hjälp av tekniska effekter. Det blev ett sätt att testa på något nytt och en språngbräda in på Skellefteås arbetsmarknad när det här projektet var slut, säger Andreas.

Han råkade hamna vid samma lunchbord som Peter Fahlgren, då ägare av IT-företaget Complit, så efter sommaren påbörjade han där sin nya anställning.

– Mitt första uppdrag på Complit var som testingenjör hos Veoneer. Där testade jag en av deras egenutvecklade Lidar-sensor som skulle implementeras på personbilar. Det innebar att bygga testriggar och testa systemet på olika saker vilket kändes väldigt kul och helt rätt utifrån min kompetens, säger Andreas.

Chans att bredda kompetensen

I somras blev Complit uppköpt av Data Ductus – ett snabbväxande internationellt IT-konsultföretag. Ett företag som har tolv kontor på tre olika kontinenter.

Andreas trivs med rollen som IT-konsult.

– Det passar mig bra och eftersom vi verkar på en plats som är otroligt expansiv finns det en bredd av uppdrag och det brukar aldrig vara ett problem att få nya uppdrag. Just nu jobbar jag med en skolplattform åt en annan kommun och det är lite mer programmering än jag är van, men då får jag en chans att bredda min kompetens, säger Andreas.

– Karriärmöjligheterna är absolut goda. Data Ductus söker nya talanger hela tiden, speciellt nu när vi utökar och kan ta på oss mer och mer uppdrag, säger han.

Konsultjobbet innebär också möjligheter till distansjobb hemifrån radhuset på Morö Backe. Han och hustrun Emma fick två tvillingdöttrar direkt när de flyttade upp till Skellefteå så mycket kretsar såklart runt dem.

– Vi trivs jättebra, det är ett lugnt område här med förskolan alldeles i närheten. Det är ett behagligt tempo här och närheten till allt familjeliv underlättar, man behöver inte resa långt för aktiviteter utan det är bara att ta flickorna i cykelkärran så kommer man långt. Vi har en elcykel och den gör ju staden klart mindre. Vi har upptäckt att det finns mycket sevärt för hela familjen på Sara Kulturhus så nu laddar vi för Dino Delux-utställning med tjejerna.

Hockeydomare på fritiden

Andreas har varit hockeydomare på distriktsnivå i 16 säsonger, men lade tillfälligt pipan på hyllan när familjelivet krävde mer tid. Nu funderar han på att återuppta sitt intresse igen.

– Jag har bott i tre hockeystäder och det är en rolig hobby så nu har jag börjat träna lite mer målmedvetet i vinter för att kunna döma nästa år. För något år sedan började jag med bågskytte i lokala bågskytteklubben, det är ett intresse som jag fick här i Skellefteå så nu i vinter har jag tänkt ta upp inomhusträningen mer frekvent också. Att flytta till en ny plats är väl alltid en social utmaning men jag tycker inte att det varit något problem att hitta ett sammanhang här. Sedan vi flyttade hit känns det som att det blivit mer av allt i Skellefteå så det känns som att hela staden går åt rätt håll, menar han.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 mars 2023